Idag skriver jag om att säga nej
Datum: 2010-05-05 12:32
Just nu, idag, skriver jag om konsten att säga nej med gott samvete.
Jag möter många som skulle vilja “bli bättre på att säga nej”.
För mig handlar det helt och hållet om ...
God struktur är såväl effektivitetens som frihetens moder. Här delar jag, David Stiernholm, med mig av konkreta strukturtips om hur du får koll på läget, kan jobba effektivare och får mer tid över till det som är viktigt.
Just nu, idag, skriver jag om konsten att säga nej med gott samvete.
Jag möter många som skulle vilja “bli bättre på att säga nej”.
För mig handlar det helt och hållet om ...
För de flesta kommer det tillfällen då vi under längre tid har haft en högre arbetsbelastning än vad vi trivs med. Om du är ledare för ett företag, en organisation eller en grupp av något slag, kan det vara så att du inte hinner göra de uppgifter som är beroende av att just du gör det (eftersom du har den roll du har).
Har du medarbetare, ...
Igår kväll bevistade jag den årliga Industri- och Handelskammardagen i Kongresshallen på Svenska Mässan här i Göteborg. Förutom att det som vanligt var ett mycket trevligt evenemang med intensivt mingel (få saker gör mig så upprymd som att mingla), var självklart höjdpunkten Wired-redaktören Chris Andersons föreläsning.
Efter att ha gjort succé med böckerna “The long tail” och “Free”, talade han igår under rubriken “Atoms are the new bits”. Han säger:
När jag för ett tag sedan höll öppen kurs i personlig effektivitet i Malmö, var en av deltagarna danska experten på självlett arbete Sanina Kürstein från företaget Sensio.
Hon hade hittat en lösning på behovet att ...
En del av oss är förtjusta i elektroniska prylar, t ex iPhone och andra smartphone-telefoner med kalender- och uppgiftsfunktion som kan synkas med den stationära datorn eller mailservern.
Det finns många fördelar med digitala system. Man kan lätt sortera och filtrera att-göra-listor, man har större möjligheter till backuper et c.
De har också ...
Har du, liksom jag, då och då försökt etablera någon ny vana och haft vissa problem med att lyckas med det? Kanske har det handlat om ett nytt arbetssätt för att förbättra din personliga struktur.
Du har gjort på det nya sättet ett tag, men kommit av dig och börjat köra i gamla hjulspår igen. Ibland ...
Har du också saknat en fysisk plats där människor fritt delar med sig av kunskap, kreativitet och inspiration? Det har Navid Modiri och jag också. Därför har vi tagit initiativet till Sharea (en kombination av orden share och area), som är precis ...
Det finns vissa saker vi har att göra som, likt en ettrig högsommarflugas ständiga surrande, retar oss så till den milda grad att vi låter för mycket tid och energi gå åt till att gräma oss eller gruva oss eller rent av gå omkring riktigt irriterade.
Vi tappar perspektiven och de där störande sakerna känns inte bara väldigt många utan ...
Som du säkert känner till, kan det vara vanskligt att blogga och publicera kommenterbara texter på nätet. Anonymiteten gör att vissa läsare skriver saker de aldrig skulle säga öga mot öga. Lyckligtvis har det bara hänt mig ett par gånger.
Men, kanske ...
Har du någon gång tänkt på hur mycket ett möte som drar över tiden egentligen kostar extra?
Nu kan du lätt se det, även under mötets gång.
I mars-numret av Polisförbundets tidning Polistidningen intervjuas jag om hur man ordnar upp kaoset på kontoret.
Läs ...
Jag har tänkt att den här bloggen inte ska handla särskilt mycket om specifika programvaror, utan mer om smarta arbetssätt och förhållningssätt oberoende av vilken mjukvara man gillar att jobba med.
Men, idag vill jag göra ett undantag och ...
Jag har just kommit åter från ett möte med en person som jag hoppas blir min kund.
I vårt samtal kom vi in på det fenomen att den som vill förhindra och motverka en förändring i en organisation kan göra det genom att vara helt passiv; i synnerhet om han eller hon har en nyckelposition.
På så sätt skulle man kunna säga att ...
Upplever du att du alltför ofta störs av dina kollegor? Kan du inte gå genom korridoren utan att bli inropad på någons rum när du har som minst tid för det? Blir du gång efter annan avbruten just när du är i ett kritiskt skede i den arbetsuppgift du verkligen behöver fokusera på?
Visst skulle man då och då vilja ...
En av mina främsta inspirationskällor är att läsa bloggar. Ur min blogglista i Google Reader får jag idéer till nya strukturtips, till nya sätt att förpacka mina tjänster fysiskt, till innovativa sätt att marknadsföra min verksamhet.
En av de mest välskrivna och välskötta bloggar jag följer är…
Man kan lätt förledas att tro att högarna på skrivbordet främst är ett estetiskt problem; att det ger ett negativt intryck hos den som kommer på besök. Eller, att det bara är ett ordningsproblem; att högarna gör det svårt att hitta de dokument du söker när du behöver dem.
Men, problemet är tyvärr allvarligare än ...
För någon dryg vecka sedan hade jag glädjen att föreläsa om struktur och personlig effektivitet för Västsvenska Idrottsförbundet här i Göteborg. Det hela begav sig på Ullevi Konferens och åhörarna kom dels från idrottsförbundet, dels från fritidsförvaltningen runt om i Göteborgs Stad.
I samtalen efter föreläsningen blev det tydligt för mig att ...
Det här med god struktur - visst kan det vara så att vi verkligen känner att vi skulle behöva arbeta effektivare till vardags, men att vi inte vet var vi ska börja? Det är bara för mycket nu och vi hinner knappt hålla näsan över vattenytan.
Vi har så ont om tid att vi inte hinner ändra vårt arbetssätt för att få mer tid över. Det får bli en annan gång, när vi har tid. Men, om vi fortsätter så här, kommer den dag komma då vi har tillräckligt med tid för att börja jobba smidigare? Behöver vi verkligen vänta?
Nej, inte som jag ser det. Just nu är det näst bästa tillfället att börja. Det bästa tillfället var igår.
Så, låt oss just nu ta ett enda enkelt steg i rätt riktning. Vad skulle det då vara?
I förra veckan publicerade den amerikanska websiten “Small Business Trends Radio” sin lista över, i deras tycke, de 100 bästa poddradiokanalerna.
Inte utan stolthet kan jag avslöja att ...
Att vara struktör handlar i mångt och mycket om att visualisera; att tydliggöra det som till förstone upplevs rörigt. Genom att strukturera och åskådliggöra gör man det hela greppbart. Det är då lätt att se vad som är stort och vad som är smått (det kan vara problem, möjligheter eller annat), vad som är viktigt och vad som inte är så viktigt, vad nästa naturliga steg är et c.
I detta arbete underlättar det att ha väl avpassade verktyg som man trivs med och njuter av. Struktörens åtta verktyg är: