STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

10 Mar

Nu är näst bästa tillfället


Datum: 2010-03-10 10:23 Kommentarer: 0 st

Det här med god struktur - visst kan det vara så att vi verkligen känner att vi skulle behöva arbeta effektivare till vardags, men att vi inte vet var vi ska börja? Det är bara för mycket nu och vi hinner knappt hålla näsan över vattenytan.

Vi har så ont om tid att vi inte hinner ändra vårt arbetssätt för att få mer tid över. Det får bli en annan gång, när vi har tid. Men, om vi fortsätter så här, kommer den dag komma då vi har tillräckligt med tid för att börja jobba smidigare? Behöver vi verkligen vänta?

Nej, inte som jag ser det. Just nu är det näst bästa tillfället att börja. Det bästa tillfället var igår.

Så, låt oss just nu ta ett enda enkelt steg i rätt riktning. Vad skulle det då vara?

Ett ständigt inflöde

Centralt i ett smidigt, systematiskt arbetssätt är att-göra-listan. Dit kommer ett inflöde av uppgifter från telefonsamtal, posten, mailen, möten, mingel och det är därifrån du plockar alla uppgifter du gör varje dag. Att du kan lita på listan och slappna av i vetskapen att allt du ska göra står där, utan att du behöver ha det i huvudet, är själva vitsen med att ha en.

Och, se till att du gör det enkelt. Detta är det första steget mot ett effektivare arbetssätt. Gör tröskeln låg för att komma igång.

Sex snabba steg

Om du vill, gör nu så här:

  1. Bestäm dig för om du vill att listan ska vara elektronisk eller på papper.
  2. Avsätt 15 minuter då du kan arbeta ostört. Det är inte längre än en fikapaus eller en oväntad försening i trafikstockning.
  3. I ditt valda medium (Outlooks uppgiftsfunktion, ett blankt papper, Excel, anteckningar i datorn, iCals-to-do-funktion el dyl), skriv ned allt du har i huvudet som du vet att du har att göra - en uppgift per rad. Skriv hela meningar, d v s istället för bara “Lokal”, skriv “Kontakta fastighetsbolaget ang lediga lokaler”; istället för bara “Biljetter”, skriv “Ring resebyrån och boka biljetter till NY”.
  4. Bestäm dig för hur du gör det lätt för dig att notera i listan och stryka ur listan. T ex bestäm dig för att alltid ha listan i ett särskilt fack i väskan, eller lägg en genväg till dokumentet på datorns skrivbord.
  5. Fortsätt nu vara konsekvent. När du kommer på nya uppgifter, skriv upp dem i listan om de tar längre än 2 minuter att genomföra (annars gör du dem direkt). Om du försöker hålla nya uppgifter i huvudet istället för i listan, kommer inte listan göra nytta för dig. Inte heller om du gör en ny lista varje dag utan att föra över uppgifter från originallistan eller om du skriver upp uppgifter på andra lappar istället för på listan.
  6. Bestäm dig för en fast tid eller dag per vecka då du går igenom hela listan och lägger till eller stryker uppgifter.

Men, varför?

Du kommer att uppleva att du har bättre koll på vad du har att göra. Du kommer att slutföra dina uppgifter tidigare och missa färre deadlines. Du kommer att känna dig mindre stressad och du kopplar lättare av när du är ledig.

Hur gör du?

Hur funkade det här för dig? Har du andra tips på första enkla steg att ta mot ett smidigare arbetssätt?

Kommentera nedan!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.