STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

28 Apr

Istället för smartphone och otaliga små lappar


Datum: 2010-04-28 10:00 Kommentarer: 0 st

En del av oss är förtjusta i elektroniska prylar, t ex iPhone och andra smartphone-telefoner med kalender- och uppgiftsfunktion som kan synkas med den stationära datorn eller mailservern.

Det finns många fördelar med digitala system. Man kan lätt sortera och filtrera att-göra-listor, man har större möjligheter till backuper et c.

De har också en del nackdelar. Vissa behöver en stund för att starta upp, eller man får trycka sig igenom några menyval innan man kommer dit man ska, eller tangentbordet (om det finns något) är pyttelitet, eller batterierna tar slut när man som minst behöver det.

Kanske är det därför en del av oss ändå föredrar papper och penna som verktyg för att-göra-listor.

The HipsterPDA

I september 2004 tröttnade San Fransisco-bon Merlin Mann på sin handdator från Palm (PDA) och skapade istället vad han kallade för en HipsterPDA.

HipsterPDAn består rent fysiskt av en bunt spelkortsstora kort i litet styvare papper, som hålls samman av en dokumentklämma. På korten skriver du upp dina att-göra-uppgifter och - klart! - nu har du ett portabelt att-göra-listsystem som inte behöver uppstarttid, vars batterier inte tar slut och som inte har några knappar som är för små. Du har dessutom noteringarna om allt du har att göra på ett enda ställe och du slipper ha handväskan full av lösa kom-ihåg-lappar.

Återigen avgör konsekvensen

Men, egentligen sitter det inte i korten; det sitter i vanan. Om du låter HipsterPDAn vara det enda systemet för dina att-göra-listor och om du verkligen skriver upp allt som tar längre tid än två minuter och som du inte kommer att göra nu med en gång (alltså, så du kan lita på systemet), då kommer den att funka. Om du sporadiskt skriver upp att-göra-uppgifter i HipsterPDAn i brist på annat papper och om du fortsätter att försöka hålla de viktiga sakerna i huvudet istället, blir HipsterPDAn värdelös.

Använd konsekvent som en del av ditt strukturerade arbetssätt kommer HipsterPDAn bli din bästa vän.

Överkurs

Du som vill vara raffinerad kan utveckla HipsterPDAn genom att låta varje kort representera en kund, ett projekt eller en av dina handlingsplaner. På kortet skriver du successivt de uppgifter som hör till kunden, projektet eller planen ifråga. Du kan då snabbt se vad som är nästa steg i alla områden du är engagerad i genom att kvickt bläddra igenom kortleken.

Om du dessutom markerar i vilken kontext, alltså situation, du kan jobba med uppgiften, kan du vara extra effektiv och dra nytta av tid du plötsligen har över. Låt t ex säga att du är på stan mellan möten och har en halvtimma över. Du flippar igenom kortleken i jakt på symbolen “ärende på stan” och hittar uppgiften att du behöver köpa en uppsättning nya, tomma klisteretiketter. När du ändå har tid över, får du gjort det ärendet och du behövde inte tänka efter för att försöka komma ihåg vad det var ni saknade, utan du konsulterade lätt din HipsterPDA.

Frivillig möjlighet till förfining

Om du vill, fundera nu på om du har något hjälpmedel eller mjukvara du skaffat dig som du verkligen trodde skulle göra saker och ting en hel del smidigare, men som du inte tycker fungerar. Är det möjligt att du genom att ändra vanor skulle få hjälpmedlet att göra mer nytta för dig? Är den förändring i vanor du skulle behöva göra något du ändå är bekväm med?

Hur har du gjort?

Har du några egna till synes banalt enkla hjälpmedel som gjort storverk för dig? Jag vill gärna höra om dina erfarenheter.

Välkommen att kommentera nedan.

P S Vill du ha en egen HipsterPDA? Ta en titt på vår variant, Koll-på-läget-korten.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.