STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

11 Mar

Struktur är för en del ren kärlek


Datum: 2010-03-11 09:47 Kommentarer: 3 st

För någon dryg vecka sedan hade jag glädjen att föreläsa om struktur och personlig effektivitet för Västsvenska Idrottsförbundet här i Göteborg. Det hela begav sig på Ullevi Konferens och åhörarna kom dels från idrottsförbundet, dels från fritidsförvaltningen runt om i Göteborgs Stad.

I samtalen efter föreläsningen blev det tydligt för mig att de som till yrket arbetar med fritidsverksamhet har en särskild utmaning när det gäller att hålla isär arbete och fritid (så att säga). För dem själva är det arbete, medan det för de de arbetar med, människorna i föreningarna, är det fritidssysselsättning. Så, särskilt för den som arbetar med ungdomar blir det en hel del SMS och mobilsamtal även kvällstid. Då gäller det att själv dra gränsen för när man vill och kan vara tillgänglig och när man vill vara helt ledig.

Men, det som i synnerhet stannade kvar hos mig från dagen var vad Lars sade när vi åt lunch tillsammans efteråt.

Han sade:

“Du vet, David, jag har jobbat en del med autistiska barn och barn med särskilda behov, och för dem är struktur kärlek. För att de överhuvudtaget ska må bra och fungera i vardagen, behöver de få väldigt tydlig struktur i det vi gör tillsammans. För att de ska känna sig trygga, behöver de veta vad vi ska göra på träningen, när vi ska göra vad och vilka redskap vi ska använda. Klar och tydlig struktur är det finaste vi kan ge dem.

På så sätt är struktur för dem ren kärlek.”

Tänk om tydlighet och klara förutsättningar är något som också gör oss som inte har autism trygga och avslappnade?

Vad tror du? Dela med dig av dina tankar. Kommentera nedan.

Autismforum skriver om vikten av struktur för människor med Aspergers syndrom.

Kommentera

Ulrika

Ulrika skriver:

#1 - 2010-03-12, 12:04

Jag är övertygad om att struktur är bra även för oss om inte har autism. Det räcker ju bara att gå till sig själv; jag blir mycket lugnare när jag har en klar bild över vad jag skall göra och när i tiden det skall ske. Hur många av oss har inte till och från problem att somna på kvällen för att det snurrar så mycket i huvudet men så fort man har skrivit ner sina tankar på en bit papper kan man helt plötsligt slappna av och somna.

Cecilia

Cecilia skriver:

#2 - 2010-03-15, 10:15

Jag håller fullständigt med Ulrika ovan. Jag sätter vanligen av lite tid på fredag eftermiddag för att ta hand om rutinsysslor som tidredovisning, reseräkningar, backuper etc. Samtidigt passar jag på att titta över kalendern för kommande vecka så att jag har koll på läget innan jag går hem - då slipper jag fundera på det över helgen.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#3 - 2010-03-15, 12:28

Ulrika & Cecilia: Mina vänner, då är vi tre. Härligt att höra.

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.