Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

03 mars

Struktörens åtta verktyg


Datum: 2010-03-03 10:36

Att vara struktör handlar i mångt och mycket om att visualisera; att tydliggöra det som till förstone upplevs rörigt. Genom att strukturera och åskådliggöra gör man det hela greppbart. Det är då lätt att se vad som är stort och vad som är smått (det kan vara problem, möjligheter eller annat), vad som är viktigt och vad som inte är så viktigt, vad nästa naturliga steg är et c.

I detta arbete underlättar det att ha väl avpassade verktyg som man trivs med och njuter av. Struktörens åtta verktyg är:

Anteckningspapper efter tycke och smak

Jag föredrar definitivt Mattons gula AD-block, vilket innehåller olinjerade, något bestrukna (d v s glansiga)?blad. På de här glider kulspetspennan fint och om jag använder tuschpennor, blöder de inte igenom pappret.

Oftast har jag blocket i liggande format när jag använder det, och jag låter strukturen växa fram spontant på pappret, efter vad som faller mig in. Jag grupperar noteringarna efter ämnesområde och binder gärna ihop dem med pilar och linjer. “Att-göra-uppgifter” som jag kommer på under tiden, skriver jag inom hakparenteser. Då är det lätt att efter mötet skumma igenom noteringarna och samla ihop “Att-göra-uppgifterna” och föra in dem i mitt system.

En nykomling i anteckningsblockens fantastiska värld är Whitelines fenomenala block, som har vita (!) ränder istället för grå. Det kanske inte låter så märkvärdigt, men ta en titt så ska du få se.

Pennor

Viktigast är en svart kulspets med fin spets, företrädesvis Pilot C4-GTEC som har 0,4 mm tjock spets. Det svarta bläcket kontrasterar snyggt mot blanka, vita blad och skriften flyter aldrig ut, inte på något papper.

Tuschpennor

Tre tuschpennor i olika färger, att rita tidslinjer, sambandslinjer, avgränsningar, rubriker och symbolord med. Jag tycker mycket om de japanska Copic-pennorna med två spetsar, en fin i ena änden och en bred i den andra.

Whiteboardpennor

Jag har alltid med mig en uppsättning med whiteboardpennor i fyra färger. Ofta är pennorna i det konferensrum dit jag kommer så torra eller slitna att det är svårt att se vad som skrivs på tavlan. Allt för många gånger har taskiga pennor sänkt dynamiken i ett kritiskt skede i en workshop. Har jag med mig egna, vet jag att de skriver bra.

Mindmapverktyg

Med ett mindmapprogram till din dator är det lätt att skapa en struktur som dessutom kan vara dynamisk, d v s att du kan minimera eller dölja de delar du inte vill se just för tillfället. Jag kan verkligen rekommendera MindManager från tyska MindJet, men det finns flera gratis open source-alternativ som också är bra, t ex Xmind.

Processritningsprogram

En struktör behöver ofta också ett program för att rita tydliga processer och rutiner smidigt. Själv använder jag Microsoft Visio för detta, vilket gör att jag snabbt och lätt kan rita upp sammanhängande processer, gärna med bilder och symboler för att göra dem lättare att förstå.

Jag är tämligen oortodox när det gäller processkartor. Det viktigaste för mig är att de är tydliga för dem de är till för, inte att de håller standard.

En övertygelse att allt kan göras lättare

Grundinställningen att allt kan göras lättare hjälper dig långt. Alltför ofta upplever jag att saker kompliceras, ofta för att man tar höjd för alla eventualiteter utan att fundera på vad egentligen risken är att det där ska hända som man garderar för. Kanske finns det, någonstans, en sak som inte går att göras lättare, men du kommer i alla fall att ha rätt åtminstone 9 av 10 gånger, och det är det väl värt?

En positiv, bejakande attityd

Med en positiv attityd är du väl rustad för att gripa an komplexa, ostrukturerade problem. Du kommer då och då uppleva att du inte vet hur du ska bena ut en enorm röra, men om du håller dig övertygad och tillitsfull till att ni kommer till klarhet, kommer ni också göra det fler gånger än om du går in med ett “det här går aldrig” malande i bakhuvudet.

Sen kan det visa sig att klarheten till slut mynnar ut i en annan lösning än du först trodde, och då har du stor nytta av din bejakande attityd. Vi ska inte tro att vi har full koll på hur saker och ting ska bli. Ofta blir det bättre än vad vi hade tänkt oss, fast annorlunda.

Det var några konkreta och några abstrakta verktyg varje struktör behöver.

Vad använder du?

Vilka är dina favoritverktyg som är oumbärliga för att du ska göra ditt jobb?

Kommentera nedan!