STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

07 Apr

Ät kakan och ha den kvar


Datum: 2010-04-07 10:40 Kommentarer: 0 st

Jag har tänkt att den här bloggen inte ska handla särskilt mycket om specifika programvaror, utan mer om smarta arbetssätt och förhållningssätt oberoende av vilken mjukvara man gillar att jobba med.

Men, idag vill jag göra ett undantag och tipsa om ett litet program som jag har enorm glädje av varje dag.

Allt nära, men inget syns

När jag jobbar vid min dator, vill jag komma åt det jag behöver så snabbt som möjligt, helst utan att behöva leta upp ett visst program via Windows Start-meny eller hitta ett dokument via min mappstruktur på datorn. Samtidigt vill jag helst att datorns skrivbord är så gott som tomt, så jag slipper bli distraherad av en massa ovidkommande information när jag som minst behöver den.

Jag vill alltså ha både och; tillgång till allt hela tiden och ändå allt utom synhåll.

Launchy” är ett mycket litet program som gör jobbet för mig (finns för PC; motsvarigheten för Mac heter “Quicksilver”). Det är ett s k open source-program och därigenom gratis och fritt från virus, trojaner och annat hemskt.

När jag arbetar, hänger det osynligt i bakgrunden och om jag t ex vill öppna ett dokument där jag gjort noteringar om ett visst projekt, håller jag nere Alt-tangenten och trycker på mellanslag. Då visas en avskalad, smal rektangel överst på skärmen, och i den börjar jag skriva ungefär vad dokumentet heter. Så fort jag skrivit den första bokstaven, börjar Launchy föreslå dokument för mig. Ju mer jag skriver, desto mer rätt gissar programmet, tills det föreslår just det dokument jag söker. Då trycker jag Enter och dokumentet öppnas. Jag måste säga att jag är förbluffad och imponerad över hur rätt Launchy gissar (i synnerhet när jag använt det några dagar).

Peka ut vad Launchy ska bevaka

Launchy har nämligen indexerat dels vilka program jag har installerade, dels de filer jag har liggande i de mappar som jag bett det hålla koll på. Det kan låta som detsamma som den vanliga sökfunktionen i Windows, men Launchy arbetar otroligt mycket snabbare.

På nolltid

Så, i de flesta fall hittar och öppnar jag rätt dokument på nolltid med ett minimalt antal knapptryckningar.

Vitsen med det här är förvisso att jag vinner tid, men det absolut viktigaste för mig är känslan av att riktigt snabbt få fram det jag vill, utan att behöva klicka mig från mapp till mapp, bläddra bland alla program i Start- menyn eller leta upp just rätt genväg bland alla som annars skulle kunna fylla datorskrivbordet. Arbetet vid datorn flyter så oändligt mycket smidigare jämfört med när jag tidigare fick klicka, bläddra, scrolla & klicka igen.

Testa också du

Om du vill, ladda hem Launchy eller Quicksilver och testa själv.

Launchy (PC) finner du här: www.launchy.net
och Quicksilver (Mac) här: www.blacktree.com

Vad är ditt trick?

Hur gör du för att snabbt kunna öppna de dokument och program du vill?

Kommentera nedan.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.