Vision | David Stiernholm

Sidhuvud

Blogg / Kategorier / Vision

17 jan.

Så ger ett årshjul dig betryggande översikt


Datum: 2022-01-17 15:05

En lättarbetad att göra-lista är guld värd när vi vill hålla koll på allt vi har att göra och på vad vi lovat andra. Men, alla våra åtaganden är inte så kortfattade som ...

08 sep.

Ta en genväg till visionen


Datum: 2021-09-08 11:57

Alla är vi på väg någonstans, vare sig vi vet vart eller inte. Chansen ökar att det blir som vi önskar om vi definierar vart vi vill; med oss själva eller med vår verksamhet. Du som leder en verksamhet i någon form har säkert formulerat en långsiktig vision om vad ni tillsammans ska nå fram till, på flera års sikt.

Ett steg i taget
När visionen är på plats, tar jobbet med att nå dit vid. Allt som behöver göras genom åren formuleras successivt, dag för dag, som att göra-uppgifter på vår lista. Vi tar strukturen till hjälp för att få jobbet gjort så enkelt som möjligt, men det finns också genvägar. Allt behöver vi inte göra själva. Vi kan få hjälp också utan att be om det uttryckligen.

Sprid din vision
Säkert har du märkt hur folk omkring dig gärna står till tjänst, kommer med goda råd (ibland helt oombedda) och tipsar om bra produkter som gjort livet lättare för dem. Många av oss får en kick av att kunna hjälpa till. Det känns skönt och meningsfullt att göra gott för någon annan.

Berätta därför för andra utanför verksamheten om er eller din vision. Det räcker inte med att skriva den på ”Om oss”-sidan på er sajt, utan tala om den när du träffar andra. Den behöver då vara kort, konkret och lite hisnande. I Harvard Business Reviews mars/april-nummer 1995 skriver John P Kotter:

”… if you can’t communicate the vision to someone in five minutes or less and get a  reaction that signifies both understanding and interest, you are not yet done …”.

Världen är mindre än du tror
Du kommer att märka att du, av de mest oväntade personer, får hjälp du inte kunde drömma om. Någon kopplar ihop dig med någon som det skulle vara så värdefullt att träffa. Någon annan ger er en personlig introduktion till det företag ni länge haft på kundönskelistan. Det visar sig att ditt lunchsällskap ”i ett tidigare liv” länge arbetade i en bransch du vet för lite om och hon lär dig gärna allt ni behöver veta för att lyckas. En känner en på andra sidan jorden, som i sin tur har ett helt nätverk med andra som också gjort liknande resor som du och som älskar att hjälpa nykomlingar framåt.

Gör så här

 1. Ta fram er vision och sammanfatta den i ett par, tre meningar som du skulle svara när du till exempel får frågan ”var är ni om tio år?”. Det gör ingenting att dessa meningar inte innefattar precis allt visionen innebär, utan det kan du utveckla i samtalet som följer. När jag får frågan, svarar jag ”Den 8 sep 2031 har jag eller har haft minst en kund i varje världsdel.” (just nu återstår Sydamerika, Afrika, Oceanien och Antarktis (som kan bli klurig att få till, misstänker jag)). Bakom det har jag mycket att säga om min bok, föreläsningar och andra strategier för att göra visionen nåbar, men som sammanfattning duger denna korta mening definitivt.

 2. Fundera på i vilka sammanhang du kan berätta om visionen. Är det:
  • på luncher
  • i mingel
  • på möten med kunder och leverantörer
  • i presentationer

 3. Om du vill, bestäm dig just precis nu för nästa tillfälle då du ska tala om er vision. Har du tillfället inbokat i kalendern, lägg in en påminnelse som plingar till några minuter innan och uppmanar dig att ”Psst. Tala om visionen.”.

Alla vägar leder till Rom, men olika fort
Om du berättar för andra om din eller er vision, kommer du att ta genvägar till att nå den. Du behöver göra mindre jobb själv och eftersom andra (och du) tycker om att hjälpa till, vinner alla. Lättare framåt i en varmare och trevligare tillvaro.

Vart vill du?
Hur låter din eller din verksamhets vision? Berätta för mig!

24 feb.


Datum: 2021-02-24 13:32

Är det verkligen möjligt att samla alla att göra-uppgifter i en enda lista utan att ...

17 dec.

Julens bästa lucka


Datum: 2019-12-17 07:28

Nu är det snart jul igen och med det följer för de flesta av oss åtminstone några dagars ...

11 okt.

Gör nyår oftare


Datum: 2017-10-11 10:38

Säga vad man vill om nyårslöften, men nog är de vanligt förekommande. Det är inte för inte. För många av oss förefaller det naturligt att ...

17 nov.

Ge rappt svar på knepig fråga


Datum: 2014-11-17 09:51

Visst händer det att vi i vårt dagliga värv av minglande, säljande, mötande & jobbande får ...

03 okt.

Jobba där du jobbar bäst


Datum: 2012-10-03 12:00

Eftersom vi inte kan göra allt vi har att göra var som helst, är det smart att kategorisera att-göra-uppgifterna efter i vilken kontext vi behöver vara för att kunna ...

27 sep.

Sätt knorr på reflektionen


Datum: 2012-09-27 12:00

Då och då, särskilt när det är riktigt intensivt och du har mycket att göra, är det värdefullt att reflektera. När vi reflekterar och skriver eller skissar fritt det vi reflekterar över, får vi ...

09 maj

När mailen stjälper mer än hjälper


Datum: 2012-05-09 12:00

Jag har ännu inte mött någon som sagt att hon får för få mail.

Det har heller inte hänt att någon jag talat med beklagat sig över att mailen han får är för korta och för konkreta.

Få är de organisationer som till mig säger att ...

08 feb.

Ta femton minuter för framtiden


Datum: 2012-02-08 11:00

När det bara snurrar på och du upplever vardagen som ett ekorrhjul är det annars lätt att tappa perspektivet. Framförallt kan det vara svårt att prioritera, dvs att välja rätt arbetsuppgift vid ett givet tillfälle och i synnerhet att välja bort rätt andra arbetsuppgifter. Men om vi tänker efter vad det vi gör just nu syftar till på lång sikt, inser vi ...

14 dec.

Åtta parkeringsplatser för dina idéer


Datum: 2011-12-14 11:00

Då och då får du idéer. De är fantastiska, geniala, spännande idéer och ibland riktiga snilleblixtar. Har du tur, passar de precis in bland det som är viktigast att jobba med just nu. Men, många gånger är det saker du inte kan hugga tag i nu direkt, eftersom ...

30 nov.

Hur är din strukturstatus?


Datum: 2011-11-30 11:00

Idag, gör en koll på statusen på din personliga struktur och se över vad du behöver förbättra.

Nu är ett tillfälle så ...

13 apr.

Vet du?


Datum: 2011-04-13 13:58

“Att ha struktur är att veta” svarade min affärsvän över en lunch för ett tag sedan när jag frågade vad struktur betyder för henne. Det är verkligen så sant som det är sagt. Har du god struktur vet du ...

30 mars

Du vann!


Datum: 2011-03-30 16:22

När tog du ut segern senast? När kände du dig aktivt mycket nöjd med dig själv, på riktigt? När såg du senast tillbaka på vad du åstadkommit och kände dig stolt?

Vi jobbar hårt i vardagen för att ro projektet i hamn, för att ...

31 dec.

Årsskiften och jag


Datum: 2010-12-31 09:54

Idag tar detta år slut och imorgon börjar det nya.

När mitt tempo är högt i arbetsperioderna under året, tycker jag om att ...

22 dec.

Gör ett avstamp!


Datum: 2010-12-22 10:26

Vi närmar oss ett av de där tillfällena under året då de flesta utav oss tar en längre, sammanhängande ledighet. Det skulle kunna vara sommarledigheten, men just nu är det julledigheten.

Under de här ledigheterna, faller det sig naturligt att ...

17 sep.

Schemalägg tid för reflektion


Datum: 2010-09-17 09:26

Du lägger åtskilliga timmar av ditt liv varje vecka på att jobba. Om allt du gör handlar om detaljer här och nu, kommer du uppleva att allt bara snurrar på.

Du kanske har blivit riktigt flink på att ...

Äldre inlägg »

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.