Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

04 maj

Atoms are the new bits


Datum: 2010-05-04 09:43

Igår kväll bevistade jag den årliga Industri- och Handelskammardagen i Kongresshallen på Svenska Mässan här i Göteborg. Förutom att det som vanligt var ett mycket trevligt evenemang med intensivt mingel (få saker gör mig så upprymd som att mingla), var självklart höjdpunkten Wired-redaktören Chris Andersons föreläsning.

Efter att ha gjort succé med böckerna “The long tail” och “Free”, talade han igår under rubriken “Atoms are the new bits”. Han säger:

“If the past decade was about finding new post-institutional social models on the web, the next decade will be about applying them to the real world.”

Det vi har lyckats med och lärt oss av internet är det nu dags att applicera på den fysiska verkligheten.

Kärntesen var, att precis som bloggen demokratiserade spridningen av texter (d v s vem som helst kan nu sprida sina texter globalt, istället för att bara tidningsoligopolet har den möjligheten), finns det nu internettjänster som demokratiserar tillverkning av nya produkter. Inte längre behöver en entreprenör mycket kapital och goda kontakter i Kina för att sätta sin nya innovation i produktion.

Genom sajter som Alibaba.com kan du hitta kinesiska fabriker som kan tillverka din produkt i så små volymer som 10 enheter, utan att du sätter din fot i Kina. Anderson säger att

“Om du förut bara kunde starta ett renodlat internetföretag med ditt kreditkort som enda kapital, kan du idag starta också ett tillverkande företag med lika lite finansiella resurser.”

Detta bådar gott för våra entreprenörer och innovatörer.

Vad finns det då för möjligheter åt det här hållet när det gäller struktur, kontorsprocesser och personlig effektivitet?

Jo, titta på crowdsourcing-tjänster som Clickworker.com, t ex. Därigenom kan du lätt delegera enklare uppgifter du själv inte hinner med till någon annan, även om du inte har några kollegor. Istället drar du nytta av Clickworkers nätverk av personer som var och en gör en liten del av den uppgift du vill ha utförd (eller hela). Till en låg kostnad och utan förpliktelser att kontinuerligt hålla någon sysselsatt, får du uppgifter du har svårt att hinna med lösta.

Själv har jag via bemanningsföretaget Komet sedan en tid tillbaka delegerat ut översättning av mina strukturtips till engelska och utskrift av röstnoteringar från telefonen till en “virtuell assistent” arbetande från Sydostasien. Det är fascinerande hur internet gör det möjligt för mig att diktera kontentan av ett nyss ringt samtal in i inspelningsfunktionen i telefonen, maila iväg det och en stund senare få det renskrivet på svenska, från Vietnam.

Jag har också med mycket gott resultat lagt ut research-uppdrag som jag själv valt att inte prioritera högst.

Så, man skulle kunna säga att genom internet och dess tjänster demokratiseras också möjligheten att delegera. Alla kan delegera, även de som inte har några kollegor.

Några av de bilder Chris Anderson visade hittar du här.

Här är en videoupptagning från första gången Chris Anderson talade under rubriken han använde igår.

Vad nyttjar du för internettjänster som hjälper dig att få mer tid över till det som är viktigt för dig?

Kommentera gärna nedan.