STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

21 Apr

Mät och du etablerar lättare en ny vana


Datum: 2010-04-21 18:07 Kommentarer: 0 st

Har du, liksom jag, då och då försökt etablera någon ny vana och haft vissa problem med att lyckas med det? Kanske har det handlat om ett nytt arbetssätt för att förbättra din personliga struktur.

Du har gjort på det nya sättet ett tag, men kommit av dig och börjat köra i gamla hjulspår igen. Ibland etablerar vi en ny vana från en dag till en annan; ibland är det svårare.

Om du har det minsta av tävlingsmänniska i dig, kommer du lyckas lättare med att anamma den nya vanan om du mäter dina framsteg.

Gör först målet tydligt

Föreställ dig hur du arbetar när vanan är helt och hållet etablerad, när den är det självklara sättet att jobba för dig, trots att den är ganska ny. Om du vill, kvantifiera målet och gör det ännu tydligare att veta när du är framme. Skulle du t ex kunna uttrycka det som att du ska ha lyckats med att agera på det nya sättet ett visst antal gånger?

När en musikerkollega till mig skulle lära sig en svår passage i ett musikstycke, stoppade han tjugo puttekulor i höger byxficka. Varje gång han klarade att spela passagen perfekt, flyttade han en kula från höger till vänster byxficka. Om han spelade fel, flyttade han tillbaka alla kulorna från vänster byxficka till höger igen. När han hade alla tjugo puttekulor i vänster ficka (och alltså hade spelat perfekt tjugo gånger i rad), tyckte han att han kunde passagen bra nog.

Välj metafor

Bestäm dig för vilken metafor du ska använda för att mäta dina framsteg. Här är några idéer:

 • 0-100% - Vid 0% känns den nya vanan verkligen ny och du får anstränga dig för att göra på det nya sättet, varje gång. Vid 100% är vanan förvisso ny, men den känns som det självklara sättet att göra det och du gör det du gör som om du aldrig hade gjort annat. Så, var på skalan befinner du dig nu?
 • Klocka - Vad står visarna på när det gäller din nya vana? Är klockan 5 eller är du redan framme vid 11?
 • Termometer - Är du precis i början, när det är kallt och ansträngande, eller har du nått upp till en skön sommarkvällstemperatur när du kan njuta av hur lätt allting är?
 • Varvräknare - Går du på tomgång eller är du “uppe i varv” och susar fram med lätthet genom landskapet?
 • Månaderna i ett år - Är det tidigt i mars eller lyckas du så väl att jobba på det sätt du vill att det närmar sig Lucia?
 • Sju dagar i en vecka - Vilken dag är du på om söndag är den dag då du kan slappna av och vila i den nya vanan?
 • Tidslinje - Hur många dagar i sträck klarar du bibehålla den nya vanan? Hur många dagar i sträck klarar du i nästa försök?

Gör framstegen tydliga

Ju tydligare du åskådliggör hur du lyckas förändra ditt beteende, desto mer sporrad blir du att förfina ytterligare. Gör framstegen synliga genom att t ex:

 • Rita in ...en kurva i ett diagram eller på en tidslinje
 • Bocka av ...avklarade steg i den metafor du valt
 • Sätta upp ...på väggen de faser i din metafor du kommit förbi
 • Riva av och slänga bort ...lappen som representerar den månad, det varvtal, den timme du just passerat. Genom att slänga bort, markerar du för dig själv att du inte ämnar återvända dit där du började.

Mät ofta

Om detta är något av en tävling för dig, blir du sporrad om tempot är högt. Mät därför ofta, gärna varje dag. Notera hur du steg för steg tar till dig ditt nya arbetssätt.

Om du halkar tillbaka i gamla hjulspår (och hoppar några veckodagar eller procentenheter bakåt), fundera på hur du kan göra det nya arbetssättet till det sätt som kräver minst ansträngning. Kan du lägga någon lapp eller sak i varje datummapp i din tickler file, så du lätt blir påmind om hur du bestämt dig för att börja göra? Kan du göra det enkelt att hitta de nya dokument du vill arbeta med och svårt att hitta de gamla dokument du använde förut (utan att för den skull radera dem)?

Hur gör du?

Vad är ditt mest lyckosamma knep för att etablera en ny vana?

Välkommen att kommentera nedan!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.