Bra-att-ha-material | David Stiernholm

Sidhuvud

Blogg / Kategorier / Bra-att-ha-material

19 okt.

Du börjar med att rensa


Datum: 2021-10-19 14:44

Den som vill vara effektiv behöver plats att arbeta. Är det ont om utrymme har vi svårt att breda ut vårt material för att ...

20 sep.

Slipp samla ihop och leta mindre ändå


Datum: 2021-09-20 18:31

Ju fler ställen vi har att välja på när vi ska hitta något, desto mer riskerar vi leta. Har vi många platser där vi sparar blir det krångligt att välja, så då ...

08 mars

Intervju i ATL


Datum: 2021-03-08 12:23

Lantbrukets affärstidning ATL intervjuade mig om hur man ska få (och hålla!) skrivbordet tomt. Jag delade med mig av en handfull tips, som du läser här.

23 feb.


Datum: 2021-02-23 09:48

När jag talar i telefon eller sitter i möte, föredrar jag...

14 jan.

Bygg strukturen pö om pö


Datum: 2020-01-14 09:20

När vi ska skapa ett riktigt smidigt, strukturerat arbetssätt behöver vi bra verktyg som hjälper oss med ...

19 feb.

Hitta något där det inte är


Datum: 2019-02-19 08:15

När allt klaffar i vårt arbete har vi tillgång till det vi behöver för att arbeta med våra uppgifter precis när vi behöver det. Vi tittar ...

10 sep.

Fyra fokus-hack för Klarna


Datum: 2018-09-10 20:54

Bank- och betaltjänstföretaget Klarna bad mig tipsa om fyra fokus-hack, det vill säga knep, som ...

21 mars

Kill your (former) darlings


Datum: 2018-03-21 20:24

När vi förbättrar vår struktur, skapar vi nya saker. Vi börjar använda ...

09 nov.

Ha inga nattgäster på kontoret


Datum: 2017-11-09 05:58

Då och då skriver vi lappar. När vi i ett telefonsamtal kommer överens om att vi ska göra något, noterar vi det kvickt på en gul lapp så att vi kommer ihåg det. När vi sitter och ...

20 juni

Tystnad! Tagning!


Datum: 2017-06-20 19:45

Låt säga att du kan något som en kollega inte kan och du vill lära den här kollegan hur det går till. Det behöver inte vara ...

20 juni

Rensa där du är när du ändå är där


Datum: 2017-06-20 19:44

Det blir så lätt mer av allting överallt - digitala dokument, till exempel. Vi sparar undan och sparar undan, skapar nya och lägger dit. Där vi sparar hamnar allt fler filer - nya och gamla, temporärt praktiska och långsiktigt avgörande.

Även om vi oftast söker fram de dokument vi behöver (och därmed sällan är inne i mapparna eller på platserna och tittar omkring), händer det att vi stannar upp och frågar oss vilken av de sju nästan likadant namngivna filerna i sökresultatet eller i mappen som är den rätta filen vi vill åt. Vi tvekar, gissar och öppnar en av dem. Nej, det var inte den vi var ute efter. Kanske var det den bredvid? Ja, just det, det var rätt.

En hastig inbromsning
Vi hindras i vår framfart och även om vi såklart inte måste ha full fart hela tiden hela dagen, är det smått frustrerande att behöva stanna upp oönskat. Åtminstone jag tar hellre en paus när jag vill det än när jag plötsligt tvingas till det.

Lite och ofta istället för mycket och aldrig
Det är gott att sträva efter att göra sig av med de inaktuella filerna så att de vi letar bland i större utsträckning är de aktuella, eftersom det då torde gå fortare att hitta rätt. Men, hur ofta avsätter vi tid till att rensa bort gammalt? När blir filstädningen någonsin den högst prioriterade uppgiften? Förmodligen när det bara inte går längre, när fil-oredan är så graverande att den lägger riktig hämsko på våra möjligheter att nå de mål vi ansvarar för. Jag gissar att först är uppgiften “Rensa gamla filer” såväl viktig som brådskande.

Då är det så dags. Fram till dess, när det inte var så illa men ändå allt annat än enkelt, har vi lidit och frustat över vilken ansträngande hinderlöpning det inneburit att hoppa över fel fil efter fel fil för att till sist landa på den vi verkligen var ute efter.

Men, om vi snabbgallrar helt kort där vi ändå är när vi ska “plocka upp” ett dokument, blir det ett uns mer rensat utan att vi behöver anstränga oss nämnvärt.

Gör så här
Vill du lite raskare än tidigare hitta den fil du behöver i fortsättningen, gör så här:

  1. Bestäm dig för den närmaste veckan för att rensa snabbt där och när du letar efter ett dokument. Alltså, när du är "inne" i en mapp på din egen dator, på en gemensam filserver, på OneDrive, på Dropbox, i Google Drive eller något helt annat ställe - innan du lämnar mappen när du har hittat rätt dokument, ta en kort titt om det är någon (om bara en enda) annan fil som ligger där som du kan ta bort. När du först fick den, trodde du kanske att du skulle ha nytta av den och därför sparade du den. Men när nu tiden gått och du fått mer kött på benen, vet du att den är alldeles oväsentlig.

  2. Ta så bort dokumentet.

  3. Ta en snabb titt till. Kanske hittar du ännu en att göra dig av med?

  4. När det återigen är ny vecka, fundera en minut på hur detta fungerade för dig. Gav det mersmak, anamma mikrorensandet som en vana.

Lättare hittat och oerhört mycket skönare
Om du rensar helt kort och lätt där du ändå är och letar efter något, får du successivt allt färre oväsentliga dokument att leta bland. Du städar förvisso inte bland allt du har sparat, men du gör det där du oftast är inne och “tittar” om dagarna. Även om ansträngningen är liten, blir den upplevda effekten därför högst påtaglig. På detta sätt behöver du inte heller avsätta någon extra tid till gallringen. Och, om du är som jag, kommer du ofta att få känna den befriande känsla det skänker att bli av med åtminstone något. Nog är det en poäng i sig.

Hur gör du?
Hur gör du för att enkelt rensa undan så att inaktuella dokument inte “ligger i vägen” för de aktuella du vill åt? Kommentera och berätta. 

20 juni

Spara så länge utan att det blir för evigt


Datum: 2017-06-20 19:42

När jag för ett tag sedan lät ett av dessa blogginlägg handla om att rensa bland filer där vi är när vi ändå är där och bad om läsares tips om hur de gör för att hålla nere antalet digitala dokument, var det flera som ...

Äldre inlägg »

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.