STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

30 Nov

Hur är din strukturstatus?


Datum: 2011-11-30 11:00 Kommentarer: 4 st

Idag, gör en koll på statusen på din personliga struktur och se över vad du behöver förbättra.

Nu är ett tillfälle så gott som något och varsågod, här får du en anledning att göra det direkt.

Varför?

Jo, förbättrar du din personliga struktur kommer du att få bättre koll på läget och mer tid över, helt enkelt.

Gör så här

Stäm av med dig själv:

 1. Har du ett ställe där du hela tiden skriver upp allt du har att göra, så att du slipper ha det i huvudet?
  • Om inte, skaffa dig en att-göra-lista.
 2. Är det lätt för dig att snabbt få en översikt över alla bollar du har i luften, t ex projekt, ansvarsområden eller de viktigaste förändringarna för din verksamhet det närmaste halvåret?

  • Om inte, skapa en projektöversikt över dina större åtaganden och vad som är nästa steg på vart och ett.
 3. Hittar du snabbt som sjutton de dokument du behöver, oavsett om de är digitala filer eller fysiska papper?

  • Om inte, se över hur du lagrat ditt referensmaterial (som du vet att du kommer att behöva någongång, men inte när).
 4. Kan du just nu lätt uppdatera dig på allt du väntar på från andra, om de så är kunder, kollegor, leverantörer eller partners?

  • Om inte, börja idag skriva upp allt du väntar på från andra och håll listan uppdaterad.
 5. Hur ser det ut på din arbetsplats, vid ditt skrivbord? Har du lagom mycket som ligger framme och som hänger på väggarna, så du inte blir distraherad av sådant du ändå inte behöver just idag.

  • Om det är för mycket “kom-ihåg-lappar” omkring dig, rensa och skaffa dig en tickler file så att det du behöver dyker upp med automatik när du behöver det, i fortsättningen.
 6. Har du något ställe där du noterar geniala idéer att genomföra någongång och sådant du eventuellt vill göra vid tillfälle, men inte säkert?

  • Om du saknar detta, kan jag verkligen rekommendera dig att skapa en lista (eller en sektion i din att-göra-lista) över alla uppgifter eller idéer som du vill göra någongång, kanske. Skriv upp dem här, utan förpliktelse - det är riskfritt och du förlorar dem inte.
 7. Hur går dina tankar just nu? Snurrar det saker du inte får glömma att göra sedan eller är det lätt att koncentrera dig på vadhelst du vill koncentrera dig på precis nu?

  • Kanske har du en att-göra-lista, en projektöversikt och en någongång/kanske-lista, men se till att fylla på i dem så de hela tiden är kompletta. Fortsätter du ha en del i huvudet i alla fall, kommer du inte att uppleva någon vits med att stärka din struktur och du kommer inte tycka att nämnda strukturverktyg fungerar för dig.

Bättre och bättre

Gör en kontroll som ovan och du hittar snabbt vad du har för förbättringsområden när det gäller personlig struktur. Du kommer på saker att förbättra, gör det och upplever större flyt i vardagen och att du är mer ledig när du är ledig.

Hur gör du?


Har du något strålande strukturverktyg som du ännu inte läst om i Klart!? Lämna en kommentar nedan och dela med dig av dina bästa tips!

Kommentera

Rebecca Elfast

Rebecca Elfast skriver:

#1 - 2011-12-23, 17:23

Jag läste detta inlägget och upptäckte att svaret på alla sju frågorna (kanske inte riktigt femman) var programmet Things för Mac. Det är suveränt och finns både på datorn och mobilen och synkar sinsemellan. Hett tips till de ostrukturerade!

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2011-12-23, 22:46

Rebecca: Ja, vid närmare eftertanke är det nog sant att Things löser de flesta av punkterna. Kan verkligen skriva under på dess förträfflighet! När det snart kommer med cloud-sync lyfter det ännu ett steg, i mitt tycke. Tack!

Ulf Westermark

Ulf Westermark skriver:

#3 - 2012-03-05, 21:15

Frågan hur man håller ordning på alla saker som ska göras och att man gör rätt saker är intressant.

Ideen att skriva upp ALLT har jag funnit är helt rätt, åtminstonde för mig.
Min erfarenhet är att det krävs ett kontinuerligt uthålligt förbättringsarbete.
Jag skulle tex inte prova ett nytt sätt/verktyg kortare än 3 veckor.
Jag tror på enkla verktyg.

Jag har provat olika sätt att hålla struktur - det jag kommit fram till är att när det gäller många aktiviteter och projekt så finns det inget som slår en tankekarta (mindmap). Här har jag funnit att Freeplane/Freemind eller Mindmeister fungerar bra.

Om det inte är fullt så många saker så fungerar en lista bättre - här skulle jag vilja slå ett slag för kombinationen Toodledo (Web) och Ultimate ToDo List (mobilen).

Nackdelen med tankekarta är att den inte fungerar så bra i mobilen (smartphone) - där fungerar listformen bättre. Det jag funnit fungerar bäst i mobilen om använder tankekarta är Mindmeister.

Utifrån detta har jag medvetet kört tankekarta för arbetssaker och lista i Toodledo för privata saker för att kunna jämföra.

Eftersom jag är ganska visuellt lagd har jag funnit det lättare att tänka i bilder i termer av tankekartor snarare än listor som är lätt att drunka i.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#4 - 2012-03-06, 10:52

Ulf: Jag instämmer verkligen i att det krävs ett kontinuerligt förfiningsarbete. Varken vi eller vår omvärld är oföränderliga, så verktygen och hur vi arbetar behöver finslipas då och då. För mig är det något av tjusningen.

Tack för tipset om Ultimate ToDo List för Android. Jag kände inte till den tidigare. Fint att den synkar med Toodledo.com (som är en utmärkt tjänst, för övrigt).

Också jag är visuellt lagd och behöver få överblick. För mig gäller både tankekarta och lista snarare än antingen eller. Jag gör gärna en tankekarta för att fånga in alla aspekter av ett projekt, varpå jag lägger alla korta att göra-uppgifter i listan, så jag har dem lätt “görbara” i mobilen i vardagen. Då och då kommer jag tillbaka till tankekartan för att markera områden/aspekter som klara och lägga till ytterligare som jag kommer på.

Tack för att du delade med dig!

/David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.