STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

08 Feb

Ta femton minuter för framtiden


Datum: 2012-02-08 11:00 Kommentarer: 0 st

Njuter du, som jag, av att när du är ledig stanna upp och reflektera över vad du gjort och vad som väntar härnäst?

När det bara snurrar på och du upplever vardagen som ett ekorrhjul (“Måndag, fredag, helg. Måndag, fredag, helg.”) är det annars lätt att tappa perspektivet.

Framförallt kan det vara svårt att prioritera, dvs att välja rätt arbetsuppgift vid ett givet tillfälle och i synnerhet att välja bort rätt andra arbetsuppgifter.

Att tänka på se’n, hjälper dig nu

Att säga att det är viktigt att formulera en långsiktig vision om den situation du vill nå fram till är i det närmaste en truism. Men det är inte för inte. Det du gör i vardagen kommer då att kännas mer meningsfullt, eftersom du vet vartåt det leder.

När jag i förra veckan föreläste i en skånsk organisation, fick jag frågan:

”Men du, David, hur ska jag kunna slappna av i att jag sitter här just nu, när jag vet hur mailen rasar in i datorn på kontoret?”

Efter ett kort resonemang var vi överens om att om vi tänker efter vad det vi gör just nu syftar till på lång sikt, inser vi dess värde - även om det kan tyckas vara fel val för ögonblicket.

Du får också ett sunt perspektiv på alla korta, snabba, bråttom-uppgifter du gör i vardagen, så du känner större meningsfullhet, eftersom du vet varför det är så bråttom, det som du väljer att göra nu.

Så, du kommer att ha lättare att på uppstuds avgöra vad som är rätt sak att lägga tid på i vardagen, i jobbet likväl som i ditt privatliv. Genom att framtiden blir mer levande i din vardag, ökar sannolikheten att du kommer att uppleva den situation du önskar.

Det fina är att du inte behöver vänta till dess du är ledig och har mycket tid att visionera, utan:

Då och då, ta en kvart för framtiden.

För mig som är struktör och därför strävar efter det konkreta, är den naturliga följdfrågan: Hur då?

Gör så här

När du får “gratistid” över, t ex

  • då du sitter i bilen och väntar på att ett tåg ska passera,
  • i bilen i färjekön,
  • i kön i väntan på att få boarda planet (då det inte är någon idé att öppna datorn och du inte vill ringa en massa samtal så där mitt bland folk),
  • när “Fasten seatbelt”-skylten är tänd på planet och varken telefon eller laptop får vara på,
  • när du måste vänta på att datorn ska startas om för att det blev något fel,
  • när du äter lunch ensam och kontemplerar över kaffet,
  • när andan faller på,
  • eller helt enkelt när du får lust och inte kan låta bli,

ta då en kvart för framtiden när du tänker på hur du vill ha det framöver, med din verksamhet, i ditt jobb och med ditt liv.

Ha inga ambitioner att konkretisera och skapa att-göra-uppgifter, utan fantisera bara. Fantasi är inte bara för barn, utan fantisera är det du gör när du tänker på vad som helst som ännu inte finns.

Ett kort, ett dokument, en bild?

Till din hjälp, ha ett fickstort kort i kavajen, som du går igenom när 15 minuter mittemellantid infinner sig och du inte kan göra annat. Kortet kan innehålla de värdeord som beskriver hur du vill ha det i framtiden. Lägg till fler ord eller stryk några om du känner för det.

Kanske är det inte ett kort, utan ett dokument i en applikation i din telefon, synkad med motsvarande i din dator.

Måhända har du istället skrivit ut din visions-mindmap (ur t ex Mindmanager eller Mindmeister), som innefattar alla aspekter du kan komma på av den framtida önskade situationen . Du har vikt ihop den så den lätt får plats i handväskan.

Somliga har en bild i plånboken, t ex på en interiör, som för dem representerar essensen av visionen.

Eller, står det på kortet bara en enda fråga till dig själv: “Hur ser just nu om fem år ut?”

Vete här, agnar där

Gör du din framtid närvarande i vardagen, har du lättare att sålla agnarna från vetet när det gäller vilka arbetsuppgifter du ska ta dig an först och du avgör med större självklarhet vad som är viktigt och vad som inte är det.

Hur gör du?

Hur gör du för att ta sikte in i framtiden? Skriv en kommentar för att tipsa mig och andra.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.