Vet du?
Datum: 2011-04-13 13:58
“Att ha struktur är att veta” svarade min affärsvän över en lunch för ett tag sedan när jag frågade vad struktur betyder för henne.
Det är verkligen så sant som det är sagt.
Var du är
Har du god struktur vet du var du befinner dig i relation till där du vill vara (i ditt yrkesliv eller i din verksamhet, t ex), till skillnad från om din struktur inte var god, då du istället skulle stå som på ett gungfly utan fast förankring i historien och i framtiden.
Vad du gör
Du vet att du kommer framåt i de större initiativ eller projekt du dragit igång för att skapa en god morgondag. Vad du inte skulle veta om du inte visste, är vilka de här små och stora projekten är och du skulle inte heller veta om något av dem står still eller håller på att falla mellan stolarna.
Vad som är rätt sak att göra nu
Hade du inte haft god struktur skulle du inte veta vad som är rätt sak att prioritera just nu, eftersom du inte skulle veta vilka alla de möjliga sakerna är som du har att göra, eftersom du inte har dem samlade någonstans.
Du skulle inte heller veta vad för att-göra-saker som döljer sig i den där högen där borta, till vänster på skrivbordet. Kanske är det något som helt plötsligt är för sent att göra, men som hade skapat nya möjligheter om du bara hade gjort det i tid (för det tog ju inte så lång tid att göra när allt kom omkring och du högg tag i det).
Var det finns någonstans
När du har god struktur vet du précis var bland dina papper du ska leta efter just det där dokumentet. Du vet också att ditt system för pappers-referensmaterial kommer vara intakt även om du öppnar ett fönster och låter höstvinden svepa in, eftersom du har hittat säkrare lagringsplats för det än i högar och travar.
Vad andra gör för dig
När din personliga jobb-vardags-struktur är god, vet du vad du väntar på från andra och du vet att det inte än är någon brådska med att påminna vederbörande om att du behöver få det du väntar på. När den å andra sidan inte är god (strukturen, alltså), upptäcker du alldeles för sent att du skulle ha fått ett visst material från en kollega innan du åkte till mötet och att du nu måste hitta på något på uppstuds, för framför dig sitter den som du hoppas ska bli din nästa kund.
Så, vad föredrar du — att veta eller inte veta?
Väljer du ”att veta”, läs det här
Vill du veta, se till att du har formulerat en tydlig och för dig attraktiv vision om hur du vill att det (ditt företag, ditt jobb, ditt liv) ska vara om några år. Se också till att du har ett ställe, ett dokument, en karta, ett system där du kan se alla de projekt eller större initiativ som du har igång för tillfället och var noga med att du kan koppla ihop varje projekt med åtminstone ett nästa steg som ligger som en att-göra-uppgift i din att-göra- lista.
Att-göra-listan, ja. Se till att du bara har en enda. Var noga med att formulera uppgifterna du har att göra så “smått” att du kan göra var och en i en enda ansats. Om de i sig består av flera steg, är de egentligen projekt och ska upp på projektlistan (från vilken du formulerar nästa steg, som ska till att-göra- listan).
Slutligen, ta för vana att skriva upp allt du väntar på från andra på ett enda ställe (i en lista, i ett dokument el dyl). Alla har inte lika bra struktur som du. Bara för att de säger att de “kommer tillbaka innan onsdag”, är det inte säkert att de kommer ihåg det.
Måste man verkligen veta?
“Ignorance is bliss” — ja, kanske en stund, men inte i långa loppet. Sälla dig till vetenskapen också du!
Hur gör du?
Hur gör du för att veta när du inte vet, hur får du koll när du inte har det? Berätta om ditt bästa tips i en kommentar här nedan.