STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

17 Nov

Ge rappt svar på knepig fråga


Datum: 2014-11-17 09:51 Kommentarer: 0 st

Visst händer det att vi i vårt dagliga värv av minglande, säljande, mötande & jobbande får frågor som slår undan benen på oss? Åtminstone händer det ibland mig.

Jag sitter i ett möte. Kanske håller jag på att lägga ut texten om mina tjänsters förträfflighet och jag tänker att "det går ju bra det här".

Precis då frågar den tilltänkta kunden det där som gör mig helt ställd. Jag blir tyst, kippar efter andan och hasplar ur mig något om vilket jag sedan kommer att tänka "hur kunde jag säga så?".

Genom åren har jag haft ett icke försumbart antal möten och varje vecka träffar jag rätt så många människor i skilda sammanhang. Tro det eller ej, men det har hänt att jag blivit ställd om igen av en fråga jag fått tidigare. Vid närmare eftertanke finns det en handfull frågor jag då och då har haft svårt att svara något distinkt på.

De har till exempel varit:

 • Lever du verkligen som du lär?
 • Vad har du för drömkund?
 • Ska du inte certifiera struktörer och expandera din verksamhet så att andra kan arbeta för dig?
 • Kan vi samarbeta på något sätt?
 • Vad förväntar du dig för effekter hos oss av ditt uppdrag?
 • Vad är vårt pris, då?
 • Kan du göra något på priset?
 • Låt oss ta en presentationsrunda eftersom inte alla känner varandra. Har du lust att börja, David?

(Idag är jag säker på svaren på dessa frågor. Är du nyfiken på vad jag svarar, maila mig!)

Du ser, de är rätt så förutsägbara. Det betyder att vi har goda möjligheter att slippa tveka nästa gång vi ställs dem, om vi bara har litet framförhållning.

Tänka innan man talar
Låt oss redan i förväg formulera det vi önskar svara och sedan se till att detta svar är lättillgängligt för oss, närhelst vi får frågan.

Då kan vi istället ge ett välbalanserat svar som är tydligt och som vi är bekväma med att ha gett - även efteråt på väg hem, när vi tänker tillbaka på mötet.

Gör så här

 1. Tänk igenom vilka frågor du får i vardagen som varje gång får dig lite ur balans. Vad för fråga blir du en smula ställd utav?

 2. Skriv ner dem på en lapp eller i ett digitalt dokument (i Word eller annat skrivprogram).

 3. För varje fråga, formulera vad du skulle önska att du svarade, om du fick all betänketid i världen. Se där, det var en smula rappare och snitsigare svar, väl?

 4. Nu behöver du bara göra svaren lättillgängliga. Vad är lättare åtkomligt än att kunna dem utantill? Därför, öva på svaren till dess de sitter som gjutna.

  Det här är ungefär som att öva glosor, så du kan göra på olika sätt:
  • Skriv frågorna till vänster på ett blad och svaren till höger. Täck över svaren med ett papper och ställ dig frågorna. Kolla successivt om du svarade rätt.
  • Skaffa en bunt index-kort i bokhandeln (det vill säga spelkortsstora, vita kort). Skriv frågan på ena sidan och svaret på andra. Dra slumpmässigt kort ur bunten, läs frågan och svara utan att titta.
  • Gör virtuella kort i webtjänsten quizlet.com och gör läxförhör med dig själv (ja, också detta räknas som jobb).
  • Vet du, det finns en app för det här. I min iPhone använder jag Flashcards*-appen och har du Android får du tusen träffar om du söker på "flashcards" i Android Market.

 5. När du tycker att du kan svaren utan tvekan, ge dig själv en klapp på axeln genom att belöna dig på det sätt du blir lycklig av.

Att tala är silver, men att ge ett sant svar på tal är guld
Om du inte längre behöver tveka när du får en av de knepiga frågor du kan förutspå kommer förr eller senare, kommer du att ge ett säkrare svar än annars. Du tar dig med större trygghet igenom det kritiska mötet och efteråt tänker du fördelaktigare tankar om dig själv än "hur kunde jag svara så?".

Hur gör du?
Hur gör du för att förbereda dig för vad som kan komma upp under dina affärskritiska möten? Dela gärna med dig av dina bästa tips i en kommentar nedan!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.