STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

11 Mar

Elva saker du kan göra när systemet är nere


Datum: 2014-03-11 09:59 Kommentarer: 0 st

Du vet hur det är. Du ska precis göra klart det där som är så högaktuellt nu och just då blir du utslängd från it-systemet. Just då börjar operativsystemet uppdatera sig och har 26 uppdateringar kvar. Just då kraschar datorn. Just då tar batterierna slut i laptopen och på det här tåget finns det inga vägguttag.

Du känner den där gräsliga frustrationen som så lätt kommer när vi själva är motiverade att göra en sak och något hindrar oss i vår framfart.

Stress, leda och ibland rent av ilska är resultatet.

Men, det är inte kört. Vill vi, finns det alltid något konstruktivt vi kan göra. Känner vi att vi ändå kommer ett steg vidare, om än på en annan front än den tänkta, slipper vi frustrationen och blir mer herre över vår egen situation.

Det här kan du göra

Här är elva exempel på vad du kan göra på papper om du inte har tillgång till din dator och ändå vill nyttja tiden.

 • Formulera mail du vet att du har att skriva.
 • Skissa utförligare på den där briljanta idén du fick häromdagen men som du inte hann jobba på då.
 • Utforma agendan för det där kritiska mötet du har i nästa vecka.
 • Tänka på dem som står dig nära och vad de kan tänkas behöva just nu, dessa dagar.
 • Bena ut de nästa stegen i det oerhört komplicerade projektet du blev ansvarig för igår.
 • Fundera på din långsiktiga vision, till exempel hur du vill att en dag som idag ska te sig om fem år.
 • Göra en lista på uppgifter du skulle kunna delegera till andra.
 • Göra en lista på personer du skulle kunna delegera saker till (vilket kan göra det lättare att komma på vad du kan delegera).
 • Ringa in vilka uppgifter du har att göra som verkligen är beroende av att just du som person gör dem.
 • Hitta på det första, konkreta steget du kan ta på den där surdegen som retar dig varje dag
 • Slappna av, titta tomt ut i luften och ta igen dig en stund.

Gör nu så här

 1. På en papperslapp, skriv din egen lista över saker du kan göra. Det kan vara exemplen jag nämnt här och det kan vara andra du själv kommer på.

 2. Lägg lappen på en plats i din väska där den är såpass skyddad att den kan ligga där ett tag utan att den skrynklas ihop eller slits.
  Nej, även om du är en fan av det digitala bör du inte lägga listan i datorn eller telefonen. Det kan ju vara den manicken som inte fungerar när du behöver lappen.

 3. Närhelst du känner att frustrationen börjar stiga då du inte kan arbeta med din dator, ta upp lappen och gör något konstruktivt istället.

Kanske en förklädd välsignelse

Tar du till de utmärkta verktygen papper och penna när datorn trilskas, kommer du framåt även om du först upplevde dig stoppad. Du får gjort saker du dragit dig för och kommer kanske till skott med något som blivit liggande alldeles för länge.

Det kan rent av vara så att datorlösheten får dig att göra just det som ger dig så underbar framförhållning inför din stora presentation om ett par veckor och denna gång slipper du sitta uppe och slita så sent kvällen före.

Hur gör du?

Vad brukar du göra för att inte bli hindrad när systemet går ned? Skriv en kommentar och berätta!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.