Vision | David Stiernholm

Sidhuvud

Blogg / Kategorier / Vision

17 sep.

Schemalägg tid för reflektion


Datum: 2010-09-17 09:26

Du lägger åtskilliga timmar av ditt liv varje vecka på att jobba. Om allt du gör handlar om detaljer här och nu, kommer du uppleva att allt bara snurrar på.

Du kanske har blivit riktigt flink på att ...

30 aug.

Bränn dina mål!


Datum: 2010-08-30 08:59

För ett par veckor sedan föreläste jag på KY-Akademiens vid Studium reklam- och marknadsföringsutbildning här i Göteborg. Ämnet var “Vision och mål (och hur det egentligen funkar i vardagen)”, om hur man kan göra för att sätta upp en långsiktig vision för sig själv eller sin verksamhet och bryta ner den i kortare, mer detaljerade delmål (och framförallt om vikten därav).

I slutet av halvdagen fick var och en ...

27 jan.

Full koll i alla fall en gång i veckan


Datum: 2010-01-27 09:59

En av de mest värdefulla komponenterna i ett strukturerat, effektivt, personligt arbetssätt är veckogenomgången.

Om du i vardagen slutför och lägger till uppgifter i att-göra-listan så att det är ett kontinuerligt in- och utflöde av uppgifter, är det i och för sig gott. Ofta tenderar dock bara de uppgifter som känns aktuella för stunden bli slutförda, t ex de som är sist tillagda eller de som du nyss blivit påmind av någon att göra et c.

Litet varstans i listan kan det finnas uppgifter som du lade till för några månader sedan, som är viktiga för din verksamhet, men som du inte kunde agera på just då. Nu kanske är precis rätt tid att genomföra en sådan uppgift och om du inte med jämna mellanrum går igenom hela din lista, kan den försvinna i mängden.

Det är här ...

28 dec.

Tre ord för 2010


Datum: 2009-12-28 07:04

Nu är det bara några dagar kvar på detta fantastiska 2009 och även om jag njuter av ledigheten så här mellan jul och nyår, är mina tankar redan en bit in i 2010.

Navid Modiri frågade mig häromdagen vilka mina nyckelord för 2010 är. Tankefrön som sådana frågor gillar jag skarpt.

Det dröjde några sekunder och sedan ...

11 dec.

Att se sina framsteg som en simbassäng


Datum: 2009-12-11 10:16

Också i höst har jag haft uppdrag för Drivhusets Spira Företag-projekt, där 10 tämligen nystartade företag får hjälp att bygga verksamheten under sex månader.

Min roll var att tidigt i projektet föreläsa och hålla workshop om hur man formulerar en långsiktig vision och hur man bryter ner den i mer konkreta mål och milstolpar att vägledas av i vardagen. Någon månad senare träffade jag varje företagare på tu man hand för att hjälpa dem med deras specifika frågeställningar när det gäller att ta företaget dit man vill så enkelt som möjligt.

När jag träffade ...

04 nov.

En vision för många sinnen


Datum: 2009-11-04 10:59

Som jag ser det, beskriver visionen den tänkta, framtida situation vi vill uppnå i företaget. Visionen ska få mig som ledare och medarbetare att ryckas med, att vilja ägna minst 40 h per vecka i x år för att komma till den här situationen. Så, visionen ska framkalla någon grad av hänryckning, en spänning, iver, en skön magkänsla hos mig. Ju fler sinnen visionen appellerar till, desto effektivare är den i att inspirera oss.

I vilken form kan man då skriva visionen? Här är sex olika idéer på format.

30 okt.

Behöver en vision vara luddig?


Datum: 2009-10-30 16:25

När jag håller strategiworkshop med styrelser, händer det att det blir en trätofråga hur konkret visionen får vara. Det kan hända att någon säger att “Ja, om tio år så är det på det här och det här sättet.”, varpå någon annan protesterar: “Nej, men det är ingen vision! Det är alldeles för tydligt och mätbart, det är ett mål.”

Det här har fått mig att fundera den senaste tiden. Är det verkligen sant att en vision behöver vara luddig för att vara en vision? Finns det en risk med att visionen är konkret?

21 okt.

Konsekvens är nyckeln


Datum: 2009-10-21 18:01

När man sätter upp sitt system för dokument, att-göra- listor, referensmaterial och annat, är det naturligt att fråga sig hur det ska utformas, t ex hur jag ska förvara dokument jag kan behöva en dag.

Ska jag sätta artiklarna eller broschyrmaterialen och vad det nu kan vara i pärmar eller ska jag använda hängmappar? Ska jag göra mina att-göra-listor i Outlook, i min handdator eller på papperslappar?

07 okt.

Hur du får verksamheten att klinga


Datum: 2009-10-07 10:48

Vi kan vara väldigt effektiva som individer, men för att lyckas ta företaget dit vi vill, behöver vårt goda, strukturerade arbetssätt hänga ihop med verksamhetens övergripande struktur. Den kan uttryckas i ledningsprocessens nulägesanalys, affärsidé, vision, strategi, mål, handlingsplaner, processer och resultat.

I en verksamhet är det lätt att man jobbar med varje av dessa delar för sig. I själva verket behöver de verkligen hänga samman. Rätt använda, är dessa verktyg kraftfulla medel för att ta din verksamhet dit du vill, på ett smidigt och metodiskt sätt.

02 sep.

Den som vet vart den vill, vet vad som är rätt


Datum: 2009-09-02 19:07

“Vision” är ett begrepp som är vanligt förekommande i företagandesammanhang. Men, jag upplever ofta att visionen som verktyg inte nyttjas till sin fulla potential.

Visionen, precis som de andra delarna av ledningsprocessen, är ett kraftfullt verktyg som kan spela en avgörande roll för verksamheten, till och med dagligen.

Men, hur?

19 aug.

Vad struktur är och vad egentligen vitsen är med det


Datum: 2009-08-19 22:45

Välkommen till det första i en serie strukturtips från Stiernholm Consulting.

Jag, David Stiernholm, är alltså struktör, vilket innebär att jag skapar struktur och systematik i verksamheter och för individer. Men, varför struktur? Vad är nyttan med god struktur? Är det inte väldigt fyrkantigt och begränsande?

Som jag ser det, tvärt om.

« Nyare inlägg    

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.