STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

27 Sep

Sätt knorr på reflektionen


Datum: 2012-09-27 12:00 Kommentarer: 0 st

Då och då, särskilt när det är riktigt intensivt och du har mycket att göra, är det värdefullt att reflektera.När vi reflekterar och skriver eller skissar fritt det vi reflekterar över, får vi ur oss allt det som snurrar omkring i huvudet. Allt det som vi mer eller mindre medvetet går och tänker på tar form och vi kan betrakta det utifrån.Vi får perspektiv på hur stort eller litet utrymme olika saker tar. Vi tömmer huvudet och åtminstone för mig är det otroligt skönt. Reflektion skänker mig ro.

Ett verktyg värdigt verktygslådan

Men, vi som vill få gjort det vi behöver ha gjort med så liten ansträngning som möjligt, ser reflektion som något mer än en terapeutisk, avstressande övning.
Reflektionen kan vara ett sätt att ta kvantsprång ditåt vi strävar, med vår verksamhet, vår karriär eller vårt projekt.För det behöver reflektionen knorr.Det är nämligen i knorren reflektionen tar skruv.

Ta tanken vidare

För att vara konkret: när du reflekterar fritt, närhelst du kommer på något att göra, att sätta igång eller att komma ihåg, konkretisera genom att definiera nya att-göra-uppgifter, genom att sätta upp nya projekt på din projektöversikt och genom att logga det som är referens- eller bra-att-ha-information.Gör du inte det, stannar det framreflekterade i reflektionsskissen. Gör du däremot det, drar du nytta av vad du nyss reflekterat dig fram till och går från aning till tanke till ord till handling till framsteg.

Gör så här:

  1. Finn ett tillfälle då du ändå inte kan göra något annat av allt det du har att göra.  Detta är gratistid. För mig är det direkt när jag sätter mig på ett tåg fram till dess biljetten viseras, eller när jag funnit min plats på ett flyg fram till dess “Fasten seatbelts”-skylten släckts. Det kan också vara när du väntar på någon som är sen till ett möte eller när du sitter bak i bilen och blir skjutsad till konferensstället av din kollega. Det kan vara när systemet ligger nere eller när du väntar på att bli inloggad i de femtielva program som drar igång när du startar datorn på morgonen.
  2. Lägg märke till vad du tänker på, vad ditt huvud är uppfyllt av.
  3. Skissa fritt i en anteckningsbok eller på ett nytt, blankt blad i ditt block. Skriv vad som faller dig in i ett Word-dokument eller gör en mindmap över vad som rör sig därinne i skallen. Skriv fritt i Buster Bensons tjänst 750words.com (då får du också en enkel analys av vad du skrivit) eller rita cirklar och boxar och andra figurer som åskådliggör hur allt hänger samman, på din white board på kontoret.
  4. När du kommer på något du kan göra, lägg till det som en uppgift till din att-göra-lista.
  5. Om du skissar fram något som tar längre tid än en dag att genomföra, lägg till det som ett projekt till din projektöversikt och definiera det första steget som en att-göra-uppgift (som du lägger till din att-göra-lista).
  6. Om du kommer på något du vill hitta senare någon gång, scanna in skissen eller ta kort på den med din iPhone och spara bilden bland andra dokument om samma sak. Eller, lägg in det i din wiki för referensinformation eller skapa en ny post i Simplenote (vilket är just mitt verktyg) eller för den delen Evernote.

Din reflektion har fått konsekvens och du har kommit ett steg vidare.

Låt tanken flyga och få svindlande resultat

Om du låter dina stunder av reflektion få en knorr av att konkretisera att-göra-uppgifter, projekt och bra-att-ha-information, får du än större glädje av att tänka fritt då och då.De briljanta idéerna tar form och du gör lättare något av dem. Vad det leder till för din verksamhet och dig själv, kan vi bara drömma hisnande drömmar om.

Hur gör du?

I vilken situation får du gratis reflektionstid? Lämna en kommentar och berätta!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.