Så ger ett årshjul dig betryggande översikt
Datum: 2022-01-17 15:05
En lättarbetad att göra-lista är guld värd när vi vill hålla koll på allt vi har att göra och på vad vi lovat andra. Men, alla våra åtaganden är inte så kortfattade som att göra-uppgifter (“ringa”, “maila”, “skriva”, “boka” et c), utan en hel del vi arbetar med är stora uppgifter, som tar lång kalendertid.
Vi kan kalla dem för projekt, uppdrag, ärenden, förändringsinitiativ, arbetsgrupper(-s arbete) och aktiviteter, men det de har gemensamt är att de behöver mer än en arbetsdag för att slutföras och de består av flera steg, det vill säga att vi kommer tillbaka till uppgiften då och då och gör något på den flera gånger innan vi kan bocka av den som klar.
Helheten i en enda bild
Har vi en översikt över våra stora uppgifter, kan vi gå igenom den i alla fall en gång i veckan och se till att vi har ett nästa steg definierat på var och en. Då faller ingen av dem i glömska och mellan stolarna, utan vi har lätt(-are) att se till att de hela tiden rör sig framåt.
Ofta arbetar vi dock med dessa stora uppgifter i ett virtuellt projektrum här, i en mapp där, på en whiteboard i en annan del av kontoret och djupt inne i ett ärendehanteringssystem. Så, många möter jag som inte med automatik ser alla stora uppgifter på ett bräde, utan som får skapa sin egen översikt.
Det finns otaliga format: en lista, en mindmap, ett kalkyblad och så klart ett årshjul, som jag hittills knappt nämnt i något veckobrev. Men, jag har just nu uppdrag i en organisation som arbetar flitigt med årshjul och visst kan vi också använda årshjulsformatet för att få överblick över de stora uppgifterna.
Gör så här
- Om du både har åtaganden som återkommer varje år och därutöver unika projekt som också ska hinnas med under året, kan årshjulet vara ett praktiskt format för dig för att få överblick.
- Om ni inte redan använder årshjul och har en mall för det, gör en första skiss på ett blankt blad.
- En stor cirkel delar du in i tolv tårtbitar som du märker upp med månadsnamnen.
- Du kan låta hjulet ha två banor. Den inre banan innehåller de återkommande åtagandena, såsom utvecklingssamtal, budgetarbete, semesterplanering och annat. Den yttre kan du hålla fri i grunden och successivt fylla den med de unika projekten du ska slutföra under året.
- Låt olika färger indikera olika arbetsområden, sorter, intensitet eller riktning (internt/externt) så du hjälper dig själv att snabbt skaffa dig en uppfattning när du kastar ett getöga på hjulet.
- Scannar du in hjulet när du lagt in de återkommande sakerna, skriver du lätt ut ett nytt vid årsskiftet.
- Eller, renritar du kanske hjulet digitalt när du hittat utförandet du gillar så du lätt duplicerar det närhelst du vill.
- Monterar du årshjulet på ett större ark med hjälp av en påsklämma och ett maskande ark ovanpå, kan du få till ett snurrande hjul som ömsom visar bara de tre aktuella månaderna (den senaste, den aktuella och den nästkommande), ömsom visar hela året.
- En gång i veckan, under ditt återkommande möte med dig själv, tittar du framåt och bakåt i hjulet och lägger till att göra-uppgifter till din att göra-lista om du upptäcker att du inte ännu definierat vad som är nästa steg i något av projekten.
Lugn och effektivitet med perspektiv
Gör du ett årshjul skaffar du dig ett lätt sätt att se alla dina större åtaganden i varje stund, vilket hjälper dig arbeta med bättre framförhållning. Du känner än mer att du har koll på läget, vilket skänker dig en skön trygghet i vardagen på jobbet. Blir du föreslagen att ansvara för ännu en arbetsgrupp, gör du enklare en bedömning om du har rimligt utrymme att fullfölja uppdraget istället för att alltför sent upptäcka att du tackat ja till för mycket.
Hur gör du?
Använder du årshjulsformatet för att få en överblick? Skapade du i detta nu ditt första årshjul? Berätta gärna för mig!