Sidhuvud

Välkommen till Strukturbloggen

God struktur är såväl effektivitetens som frihetens moder. Här delar jag, David Stiernholm, med mig av konkreta strukturtips om hur du får koll på läget, kan jobba effektivare och får mer tid över till det som är viktigt.

10 nov.

Därför behöver du en fysisk inkorg


Datum: 2016-11-10 07:50

Om du aldrig någonsin hanterar papper i ditt jobb, kan du hoppa över det här strukturtipset. Du kan också glädja dig åt att du tillhör en mycket liten minoritet bland mina kunder och läsare.

För, visst är det så att de flesta av oss har ...

04 nov.

Är det värt besväret?


Datum: 2016-11-04 08:39

Allt det här strukturerandet, blir det inte bara mer jobb? Måste vi verkligen ha en att göra-lista? Är det egentligen värt besväret att ...

24 okt.

Ta ett extra tag nu


Datum: 2016-10-24 08:56

Idag är en dag så god som någon för att förbättra din struktur och jobba effektivare.

Strukturförfining är som ...

14 okt.

Fem oumbärliga starttips i Studentmagasinet


Datum: 2016-10-14 07:43

I det senaste numret av Studentmagasinet intervjuades jag om hur vi kan skapa struktur i en intensiv tillvaro. Jag delade bland annat med mig av vilka verktyg som kan hjälpa oss att skapa struktur och fem oumbärliga starttips att sätta igång med.

Dessutom lyfter jag på förlåten och berättar vad jag är bäst respektive sämst på när det gäller min egen struktur.

Intervjun läser du här.

14 okt.

Flera skrivbord på samma dator


Datum: 2016-10-14 07:22

I det senaste avsnittet av strukturpodcasten Klart!, talar jag om hur vi kan avsätta särskilda arbetsytor för särskilda arbetsuppgifter - också digitalt.

I OS X heter funktionen “spaces” och i Windows “aktivitetsvy”. Här läser du mer om hur de fungerar:

12 okt.

Arbeta i stilla skogsmiljö på kontoret


Datum: 2016-10-12 18:00

Det är inte alltid tyst omkring mig när jag arbetar framför datorn. På tåget pratar medresenärerna till vänster om hur ...

28 sep.

Aldrig mer en glömd PIN-kod


Datum: 2016-09-28 10:00

Jag har för mig att det var när jag för ett par år sedan föreläste på ett Rotary-möte som en man kom fram till mig och ivrigt sa ”Jag måste berätta hur smart jag gör för att slippa komma ihåg PIN-koden för bensinkortet.”.

Det där fick mig att spetsa öronen litet extra, eftersom jag verkligen känner igen behovet. Trots att jag bara har en knapp handfull kort jag använder regelbundet, är det några PIN-koder jag ofta är en smula nervös när jag slår in.

Jag har glömt såväl bensinkort-koden som mobiltelefon-koden någon gång och det resulterar alltid i en massa tidsödande fixande jag helst vill slippa. Mina bankkortkoder är inga problem, men åtminstone mitt bensinbolag låter mig inte välja en egen PIN-kod när jag förnyar kortet. Så, då behöver jag pränta in ett nytt.

Skriv upp koden på kortet (!)
Åter till Rotary-mötet. Mannen med knepet ville förmodligen chocka mig när han helt frankt sade att ”Jag skriver upp koden på kortet”.

När han såg mina höjda ögonbryn fortsatte han:
”Jo, så här går det till. Jag har valt en fras som innehåller tio bokstäver, till exempel ’läsa igenom’. De tio bokstäverna representerar tio siffror, från 0 till 9. PIN-koden jag fått översätter jag till respektive bokstav. Den fyrställiga bokstavskombinationen kan jag tryggt skriva på kortet, eftersom man behöver kodfrasen för att dechiffrera koden.”

Smart, tycker jag. (För egen del skulle jag dock skriva chiffret i en notering i mobilen istället för direkt på kortet.)

Gör så här
Om du vill ha dina PIN-koder uppskrivna så du slipper komma ihåg dem och ändå kunna känna dig trygg med att de inte kommer i orätta händer, gör så här:

  1. Hitta på en fras om tio tecken som du låter vara kodnyckeln. Har du svårt att bestämma dig för vad som är den bästa frasen, hitta på flera stycken och dra lott.

  2. Välj en av dina PIN-koder och översätt den till bokstäver med nyckelfrasen som bas.

  3. Skriv PIN-bokstavskoden på en lapp du har i plånboken eller i en notering i telefonen, så du lätt kan kolla vad koden var närhelst du glömt den.

Ett alternativ till det här knepet är att använda en krypterad lösenordstjänst som 1Password eller LastPass.

Smidigare korthantering, helt enkelt
Om du på detta eller annat sätt håller koll på vilka koder du har, slipper du allt bekymmer med att beställa ny kod, klippa kort och trolla fram kontanter när det passar dig som sämst. Du undviker med lätthet en av vardagens risker för tidspillan och får mer tid till det du helst vill koncentrera dig på.

Hur gör du?
Hur gör du för att komma ihåg dina PIN-koder? Skriv och berätta i en kommentar. 

21 sep.

En sned vinkelhake mindre


Datum: 2016-09-21 09:46

Som jag varit inne på tidigare har jag den senaste tiden varit uppfylld av den strukturaspekt som

19 sep.

Den sjuka jobbstressen


Datum: 2016-09-19 16:00

Den 31 mars började Arbetsmiljöverkets (AV) nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö för ett hållbart arbetsliv gälla. Som ett led i att ...

15 sep.

Intervju i 0303-podden


Datum: 2016-09-15 13:10

I veckan medverkade jag i 0303-podden - en västkustpodd där “kända och mindre kända Kungälvs-profiler” intervjuas av Hampus Thorstensson (som själv är en synnerligen intressant och imponerande driftig person som jag gärna skulle höra berätta om de fyra verksamheter han driver).

Hampus och jag talade såklart om struktur, men också om levande porträtt, hundmatningsapparater, mjuk chokladätningsavvänjning och de bästa kuststräckorna där man kan glida fram på longboard i den ljumma sensommarvinden.

Vårt samtal lyssnar du på här:

08 sep.

Trettiofemte avsnittet av frågespalten "Strukthur?": Referenssystem


Datum: 2016-09-08 17:39

I det 35:e avsnittet av frågespalten “Strukthur?” mailar Tobias och skriver att han har bra kläm på sitt att göra-list-system, men han undrar hur han ska skapa ordning bland sitt referensmaterial; det vill säga all den information som han behöver någon gång, men han vet bara inte när. Det kan handla om papper, om digitala dokument och om mail.

Jag delar med glädje med mig av nio principer att följa.


Har du en strukturfråga till mig? Maila mig eller kommentera nedan!

Tidigare avsnitt finner du här.

30 aug.

Ta vara på klarheten


Datum: 2016-08-30 10:36

Nu i slutet av sommaren, när du är på väg att skaka igång allt igen, se till att ...

17 juni

Trettiofjärde avsnittet av frågespalten "Strukthur?": Tidsbundet material


Datum: 2016-06-17 10:29

I det 34:e avsnittet av frågespalten “Strukthur?” skriver Liselott att hon har en tickler file (en tidsmaskin för papper) så att hon slipper ha högar på skrivbordet.

Men, vilka papper ska hon ha i den och vilka ska hon ha någon annanstans så att hon lätt hittar rätt sak i precis rätt tid?

Just det reder jag ut i detta det senaste avsnittet av frågespalten.


Har du en strukturfråga till mig? Maila mig eller kommentera nedan!

Tidigare avsnitt finner du här.

30 maj

Delegera till ditt lugnare sommarjag


Datum: 2016-05-30 11:08

Märker du hur det accelererar nu? Tiden fram till midsommar krymper ihop alltmer. En kund jag talade med häromdagen uttryckte det som att ...

04 maj

Trettioandra avsnittet av frågespalten "Strukthur?": Stora uppgifter som inte är projekt


Datum: 2016-05-04 19:43

I det 32:a avsnittet av frågespalten "Strukthur?" frågar Anders hur han ska göra med stora uppgifter som inte är projekt, men som är för stora för att vara vanliga att göra-uppgifter. Var ska han ha dem? Hur ska han se dem och lätt hålla koll på dem?

Jag ger honom (och var och en av oss) två alternativ att välja mellan.


Har du en strukturfråga till mig? Maila mig eller kommentera nedan!

Tidigare avsnitt finner du här.

« Nyare inlägg     Äldre inlägg »