STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

25 Jan

Stanna, titta, lyssna och dofta


Datum: 2017-01-25 08:00 Kommentarer: 2 st

Ett av syftena med att arbeta strukturerat är att göra rätt sak i rätt tid och lägga rätt mängd tid på rätt uppgift. Den lyckas med det som väljer vad den arbetar med när på ett medvetet sätt och efter eget huvud, istället för att reaktivt göra det som faller den in, det som dyker upp och det som pockar på uppmärksamhet.

I spinn
I intensiva perioder, som jag vet att många har just nu efter jul, är det lätt att vi av stress släpper vår riktiga prioritering och bara löser allt möjligt inkommande på volley eller för den delen på uppstuds. Eftersom vi då direkt gör saker som skulle kunna göras sedan och skjuter undan sådant som egentligen hade högsta prioritet, men som bara inte dök upp just nu, kommer allt fler saker bli brådskande innan vi hinner göra dem.

Vår tillvaro blir så alltmer intensiv när stressen accelererar och arbetsbördan stiger. Då vill vi istället återfå vårt fokus, så att vi tänker klarare och gör de prioriteringar vi senare kommer att vara tacksamma för att vi gjorde.

Fokus också för oss utan bössa
För ett tag sedan fick jag upp ögonen för en enkel teknik för att just återfå sans och fokus när allt snurrar och vi är mer reaktiva än vi önskar. Jeffry Harrison, med ett förflutet i den amerikanska armén, berättade i en kort text att de i fält regelbundet tog en SLLS-paus - det vill säga en Stop-Look-Listen-Smell-paus. De blev då mer varse om den situation de befann sig i och vad för information de hade framför sig som var värd att lägga märke till. Och, de fick igen sitt fokus och mentala närvaro.

Häromdagen provade jag själv metoden. På ett plan, när jag ville få en hel del saker gjort medan vi var i luften och tankarna bara surrade av allt möjligt annat, stannade jag upp, tittade mig omkring, lyssnade och doftade. Jag STLD:ade ett ögonblick, helt enkelt. Jag tyckte om det. Jag kände mig med ens mer skärpt, lugn och mycket riktigt fokuserad. Kanske skulle metoden göra samma nytta för dig.

Gör så här
Om du vill, testa att STLD:a också du. Nu.

Hur var det? Gav det mersmak? Om så, kan du till exempel införa STLD-pauser i din vardag. Jag tänker mig tre typiska tillämpningar:

  • Sätt en påminnelse om att ta en STLD-paus varje timme, eller varannan.
  • Ta en spontan STLD-paus när du märker att du känner dig alltmer stressad. Du hinner en paus på en minut, även om du har mycket som måste bli klart nu.
  • Ta för vana att göra en kort STLD-vända varje gång du pausar efter de 25 arbetade minuterna som utgör en “pomodoro” om du tycker om Pomodoro-metoden.
  • Eller gör på något annat sätt efter eget huvud.

Vänlig självuppryckning
För, om du är som jag på den här punkten, kommer du att snabbt och lätt re-fokusera närhelst du behöver det. Istället för att stressat “springa åt fel håll” och göra fel val, sansar du dig utan att behöva strängt skärpa dig. Du arbetar lättare på det sätt du bestämt dig för, även om det ännu inte är helt naturligt för dig. Ett enkelt knep värt att prova, om du frågar mig.

Hur gör du?
Vad har du för knep för att snabbt återfå ditt fokus om du blir stressad och splittrad? Jag är nyfiken på hur du tänker - dela gärna med dig i en kommentar. 

Kommentera

Sanja

Sanja skriver:

#1 - 2017-01-25, 19:58

Bra tips !
Jag försöker stanna upp och bli medveten emellanåt men ska prova och lägga i det som en påminnelse för att se om det ger bättre resultat smile

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2017-01-26, 08:47

Sanja: Gott! Jag tycker om det; kanske passar det också dig. //David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.