STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

17 Nov

Allt ska bort - eller?


Datum: 2016-11-17 09:26 Kommentarer: 0 st

Den som vill arbeta fokuserat med den uppgift som verkligen måste bli gjord just nu, gör sig av med så många möjliga distraktioner som möjligt.

Mailpling, telefonring, appnotifieringar och kollegor som kommer förbi är en sak; vad vi ofta inte tänker på är att även sådant vi råkar se som handlar om helt andra saker än det vi behöver få gjort nu får oss på andra tankar när vi som minst vill det.

Något är inte inget
När jag talar med människor om tom inkorg, säger
ibland någon att ”jag har i princip redan tom inkorg,
för jag har aldrig mer än 20 mail som ligger där”. Visst, det kan kännas skönt och ändå som en seger att hålla mailen stången så det inte växer till med mail där, men inte är där tomt inte. Vitsen med att få tom inkorg är inte att den är ett tecken på att vi är duktiga och snabba på att hantera mail, utan idén är att få så få synintryck och distraktioner som möjligt från de mail som ligger kvar där och som vi råkar se när vi tittar efter andra mail.

Det sista lilla gör stor skillnad
Likadant är det med vår fysiska arbetsmiljö. Visst, det är bra att inte ha högar utan istället kunna breda ut sig med det material vi behöver för stunden, men de där sista lapparna som hänger precis i blickfånget - nog får det oss att tänka på något annat än det vi håller på med, när vi behöver koncentrera oss?

Vill du göra det lättare för dig att få saker gjort de tillfällen då du verkligen behöver koncentrera dig, gör dig av också med det sista som är kvar - inte för att vara struktursträng, utan för att du först då får den ljuvliga effekt av fokus som det hela går ut på.

Alla möjligheter till frivillig distraktion finns kvar
Kanske inträffar dessa tillfällen då du behöver extra koncentration sällan och måhända blir du oftast snarare inspirerad och upplyft över saker du råkar se när du sitter och arbetar ”som vanligt”. Då förstår jag att du inte vill ”ta bort allt” bara för sakens skull och för dessa extraordinära tillfällen. Se i så fall åtminstone till att du har en yta eller plats dit du med lätthet kan förflytta dig då du verkligen vill koncentrera dig. Det kan vara vid flanken av ditt vinklade skrivbord på ditt kontorsrum, ett obokningsbart tyst rum på samma kontorslandskapsvåning eller ett ställe på stan dit du tycker om att dra dig undan.

Men, om du händelsevis är som jag och flertalet av mina adepter i det att du i alla fall varje dag behöver få en stund visuell och ljudlig ro, ta bort också de sista lapparna och de sista mailen där du arbetar mest. Vill du bli inspirerad genom att få många spontana och spretande synintryck som får dig att associera i vilt skiftande banor, finns det en hel värld av ljud och bild och folk därute att vältra dig i.

Gör så här
Om du vill skapa förutsättningar för extra fokus, gör så här:

  1. Ta en titt omkring dig. Vad ser du som får dig på andra tankar oftare än du önskar? Är det en av de sista lapparna som sitter uppe? Något dokument som nästan ensamt ligger på datorskrivbordet? Ett av de enstaka mailen som ligger kvar i inkorgen och som representerar något du inte får glömma göra? Ett par blad som ligger till höger på skrivbordet och som du behöver senare, om ett par dagar?

  2. Processa också detta. Det vill säga, ta ställning till vad det innebär för dig.
    • Är det egentligen skräp - släng det.

    • Är det referensinformation du behöver vid ett obestämt tillfälle senare - spara undan det någon annanstans än där du råkar se det av misstag. 


    • Är det pappersmaterial som du vet när du kommer att behöva och det är ett tag till dess - posta det till dig själv genom att lägga det i din tickler file. 

    • Är det något som du har att göra som går fort - gör det nu direkt. 


    • Är det något som tar längre tid än, säg, två minuter att göra - skriv en att göra-uppgift av det. 

    • Representerar lappen eller mailet något stort som ska göras, som tar längre tid än en arbetsdag, lägg till detta stora till din översikt över stora uppgifter och projekt. 


    • Är det kvarvarande en ”kom i håg” om att du väntar på något från någon annan, lägg till detta till din lista eller ditt ställe där du håller koll på det du väntar på från andra. 


  3. När du kommit igenom allt det sista som varit kvar, är där tomt. Tabula rasa.

Lättare gjort, när du vill det
Om du tar bort också det sista kvarvarande, får du det helt distraktionsfritt just när du som bäst behöver det. Det behöver såklart inte vara hela tiden och överallt, men när du vill få något komplicerat och ansträngande gjort, gör du det med större lätthet.

Hur gör du?
Vad blir du mest distraherad av om dagarna? Skriv gärna en kommentar och berätta.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.