STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

27 Jan

Här är min första, egna att göra-list-app


Datum: 2017-01-27 11:00 Kommentarer: 0 st

Du som har intresserat dig för strukturämnet ett tag har märkt att det finns en hel mängd appar och program för att hantera våra att göra-listor i. Dessutom kommer det till allt fler, för “alla” tycks vilja göra sin egen variant - så också jag, men inte nu, utan 1998.

Häromdagen blev jag påmind om att jag då, i min roll som controller, chef för en säljavdelning och projektledare på IT-avdelningen i en nyligen förvärvad division i grossistkoncernen Ahlsell, byggde ett listverktyg för att jag behövde ett sätt att lätt hålla koll på allt jag hade att göra - i de (minst) tre olika roller jag då hade. Jag arbetade då mycket i Microsoft-databasprogramvaran Access och eftersom man där kunde göra enkla användargränssnitt att lägga “ovanpå” datatabellerna, byggde jag verktyget där.

Jag tycker om att spara saker jag gjort, så tämligen kvickt hittade jag häromdagen mdb-filen jag lämpligt nog hade gett namnet “Struktur.mdb” (vilket jag för övrigt hade glömt).

Det är fascinerande att se hur mycket av det jag pratar om idag som jag tillämpade då, utan att då ha funderat så mycket på det:

  • jag samlade alla uppgifter på ett ställe, trots att jag hade ett stort inflöde från många håll
  • jag hade en enda lista rätt upp och ned, med alla att göra-uppgifter i
  • jag hade tydligt formulerade att göra-uppgifter, med ett verb i varje
  • jag hade byggt in möjlighet att gruppera uppgifterna efter vilket projekt de var en del utav, så att jag kunde dels se vilka uppgifter som hörde till ett visst projekt, dels se om något projekt saknade någon nästa uppgift

 

Detta är inte GTD

Jag blir ibland beskylld för att ha kopierat amerikanen David Allen och hans Getting Things Done-metod (GTD). Det jag föreläser om idag stämmer med hur jag arbetade för egen del 1998 - tre år innan Allen publicerade sin bok om GTD 2001.

Listverktyget jag byggde för mitt eget användande då stöder GTD-metoden, men lika lite som David Allen stulit mina idéer, stal jag hans tre år innan de presenterades. För, David Allen hittade inte på att göra-listan som princip och det gjorde inte heller jag (enligt historikern Toby Lester hade också Leonardo Da Vinci en anteckningsbok innehållande en att göra-lista hängande i bältet).

De principer vi båda, Allen och jag, förordar är bara ett tämligen logiskt sätt att strukturera den ständiga dataström våra att göra-uppgifter utgör, så att vi lätt “håller koll” utan att överväldigas.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.