STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

24 Oct

Ta ett extra tag nu


Datum: 2016-10-24 08:56 Kommentarer: 0 st

Idag är en dag så god som någon för att förbättra din struktur och jobba effektivare.

Strukturförfining är som vilken annan träning. Tränar du helst tillsammans, locka med en vän.

Här är åtta konkreta saker ni kan sätta igång med innan helgen.

 1. Samla ihop allt du har att göra till en att göra-lista
  Se till att ha en att göra-lista, en enda. Beskriv uppgifterna tydligt (som fullständiga meningar). Blir listan lång, kategorisera eller märk uppgifterna med ”något större”, till exempel vilken kund det handlar om, vilket projekt, vilket ärende eller något annat du kan gruppera efter. Sätt deadline bara när det finns en, istället för att hitta på en för säkerhets skull. Då är chansen större att du hinner det som ”måste göras idag” och du blir fortare fri att välja ur listan efter tycke och smak.

 2. Töm skrivbordet
  In med alla papper du bara måste ha kvar i pärmar, hängmappar eller tidskriftsamlare direkt när de kommer. Ha en ställe som blir din “inkorg”. Där lägger du det som kommit in som du ännu inte hunnit sortera. Det kan vara brev, mötesanteckningar, kvitton – allt som du ska ta tag i när det passar dig. Gå igenom den så den blir tom varje dag, och lägg till sådant du inte gör direkt till att göra-listan. När inkorgen är tom är du säker på att du koll på allt du har att göra (för det står i att göra-listan och i kalendern).

 3. Håll datorskrivbordet glest
  Alldeles för många filer sparade direkt på skrivbordet i datorn är en riktig distraktionskälla. De har säkert hamnat där ”så länge” och där blev de kvar. Du har säkert ett ställe där de egentligen ska ligga. Ta en stund och lägg dit dem istället.

 4. Låt inte mejlen styra dig
  Ta bort plinget och aviseringarna som kommer när du får mejl. Läs mejl i sjok när du själv vill, så minskar risken att du prioriterar mejlen först (bara för att de är mejl) och glömmer bort att göra-listan. Spara mejl någon annanstans än direkt i inkorgen - till exempel i en enda Arkiv-mapp (i mailprogrammet) eller i en mappstruktur (med få mappar, för det är så lätt att söka och finna mejl).

 5. Var kräsen med vilka möten du tackar ja till
  Tacka ja till möten som har ett tydligt syfte och som är viktiga för det du ska uppnå i din roll eller där du är en viktig deltagare. Saknas syfte eller agenda, be den som bjuder in dig om det innan du tar ställning till om du ska tacka ja eller avstå. Får du för många möten under en dag, sätt en gräns för hur många du ska ha under en dag. Själv orkar jag inte fler än tre om jag ska vara alert också på det sista. Hamnar mötena för tätt inpå varandra, boka en bufferthalvtimme före och efter mötet som du tackar ja till. Bjud själv in till möten som är kortare än en timme.

 6. Bunta ihop
  Planera in hela dagar åt aktiviteter som annars riskerar att splittra dina dagar. Exempelvis mötesdagar, administrationsdagar och skrivdagar, eller vad som passar dig. Ständiga avbrott kostar tid och ork.

 7. Gör något på en surdeg varje dag
  Har du en tendens att skjuta upp saker du har att göra, bestäm dig för att åtminstone göra något (om än litet) på åtminstone en surdeg varje dag. Med små steg tagna ofta får vi klart det jobbiga förr än vi anar.

 8. Roa dig när du storknar
  Om du har mycket att göra en dag, allt går i ett och det bara är ett himla slit - gör något kul, njutbart och alldeles oviktigt för en stund, om så bara fem minuter. Du hinner och det är värt det. Få saker kan inte vänta ett litet, litet ögonblick. Frågar du mig, läser jag denna sköna paus en glassig blogg som inte på något sätt handlar om det jag jobbar med och som illustreras av bedårande bilder av magnifika miljöer. Vad skulle vara ditt kul, njutbara och oviktiga?

 

Bild: Federico Beccari

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.