Testa hur drabbad du är av irritationsmoment
Datum: 2017-01-18 11:09
Det är illa när något vi upplever som negativt omvälvande inträffar i vårt arbete. Bolaget säljs och de nya ägarna har helt andra ambitioner än de förra, eller vårt jobb försvinner och vi får ett annat vi inte vill ha, eller den kollega vi tyckt så mycket om att arbeta med slutar, eller kontoret flyttar till lokaler som har en karaktär som inte alls passar oss.
Inte de stora, utan de små
Men, det är inte de stora händelserna som drabbar oss värst när det gäller stress och välbefinnande — det är de små, dagliga irritationsmomenten. Det är i alla fall vad A. D. Kanner med forskarkollegor fann i en studie vid U. C. Berkeley 1981.
Under ett års tid lät de 100 testpersoner en gång i månaden kartlägga vilka av 117 vanliga irritationsmoment de upplevde att de hade i sin vardag och hur ofta de råkade ut för dem. De fick också svara på hur de mådde, bland annat med avseende på stress, och vilka större avgörande händelser (i familjen, till exempel) som inträffat.
Ett sätt att ta efter
Forskarna fann vad de menade var ett starkare samband mellan deltagarnas välbefinnande och graden av exponering för de små irritationsmomenten än mellan välbefinnandet och de större händelserna. Studien blev sedermera omtvistad, till exempel när det gäller vilka irritationsmoment de valt att kartlägga, men oavsett det kan vi låta oss inspireras av deras metod för att få ett grepp om vad vi har i vår vardag som “sänker” oss och göra något åt det.
Låt säga att vi skulle göra vår egen lista på vad som irriterar oss i vardagen och under ett år dels se om det blir fler saker och om vi upplever det värre och värre, dels finna vilka småbekymmer vi skulle få störst effekt om vi gjorde oss av med. Visst skulle det vara intressant? Visst skulle det i sig göra att vi än mer kände att vi kan göra något åt vår situation?
Gör så här
- Under så lång stund som du vill och har utrymme för, skriv ned så många irritationsmoment du kan komma på. Gör det digitalt i ett kalkylblad, för det här kommer att bli en tabell du kan använda för uppföljningen sedan. Vill du slippa göra det själv, ladda hem den lista på 75 irriterande saker jag spontant kom på för en stund sedan.
- Låt tolv kolumner till höger representera de kommande tolv månaderna.
- Ta en kort stund till och gradera hur ofta du råkar ut för de irritationsmoment i listan du känner igen att du har. Skriv i den första månadens kolumn, så får du ett utgångsläge. Låt “1” betyda “då och då”, “2” är “ganska ofta” och “3” säger vi är “väldigt ofta”.
- I botten av listan, gör två formler:
- en som räknar i hur många celler du har satt en siffra (det vill säga hur många irritationsmoment du just nu råkar ut för)
- en som summerar siffrorna i kolumnen (det vill säga hur hög din “totala irritationsmomentexponering” är just nu)
- I din att göra-lista, lägg in en att göra-uppgift som återkommer till exempel den första arbetsdagen varje månad och som du låter lyda något i stil med “Skatta månadens irritationsmoment.”. Uppgiften innebär helt enkelt att du fyller i vilka irritationsmoment du haft under månaden och i vilken grad.
- När du har nog med data för att det ska vara en vits, till exempel efter ett par, tre månader, gör ett diagram där du kan följa utvecklingen på de två värdena och vartåt “det barkar”.
- Vill du redan nu ta ett steg till mot en lättare tillvaro, välj något irritationsmoment du haft den senaste månaden som inträffar ofta, det vill säga som du har satt frekvensgrad 3 på. Hitta på något, om än något litet, du kan göra för att bli av med det som inträffar, få det att inträffa mer sällan eller få det att påverka dig mindre. Det du bestämmer dig för att göra behöver kunna formuleras med användandet av ett verb. “Fråga” är ett verb, liksom “ta” i uttrycket “ta upp på avdelningsmötet”. Kommer du ändå inte på något sätt, maila mig — kanske finner jag på råd.
- När året har gått, titta tillbaka på de tolv månadernas kartläggning. Njut antingen av hur väl du lyckats påverka din situation till det bättre, eller fundera på om du ska göra en mer omvälvande förändring om irritationsmomenten blivit allt fler och allt mer frekventa. Fick du mersmak, upprepa det hela ett år till.
Bättre och bättre steg för steg
Kartlägger du vad du irriteras av, är det lättare att göra något åt det än annars. Löser du något, om än bara en sak, blir det lite bättre. Då kan du lösa en sak till. Précis som du blir av med surdegar genom att åtgärda dem i många små steg, förbättrar du på detta sätt din arbetssituation i stort — litet steg för litet steg, med mindre ansträngning än om du skulle försöka lösa allt på en gång. För varje avklarat steg får du ta hem en delseger — en av de där vardagliga segrarna som gör så gott för vårt välbefinnande.
Hur är det för dig?
Vad är det för irritationsmoment som är värst för dig just nu? Känn dig fri att klaga lite, så kan vi andra kanske få lägga till några irritationsmoment vi glömt till våra listor!