STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

30 Oct

Behöver en vision vara luddig?


Datum: 2009-10-30 16:25 Kommentarer: 0 st

När jag håller strategiworkshop med styrelser, händer det att det blir en trätofråga hur konkret visionen får vara. Det kan hända att någon säger att “Ja, om tio år så är det på det här och det här sättet.”, varpå någon annan protesterar: “Nej, men det är ingen vision! Det är alldeles för tydligt och mätbart, det är ett mål.”

Det här har fått mig att fundera den senaste tiden. Är det verkligen sant att en vision behöver vara luddig för att vara en vision? Finns det en risk med att visionen är konkret?

Ej en punkthöjd bland andra

Visionens syfte är väl att hjälpa oss ta ut en riktning vartåt vi ska ta den här verksamheten. Som gammal orienterare, vet jag att oddsen ökar att jag kommer dit jag vill (som också kan vara ett ställe där jag inte varit tidigare, men som jag tror att det är fördelaktigt för mig att komma till) om jag vet att det är precis “Där!”, just den där punkthöjden som jag vill komma till, snarare än om jag tar ut en riktning och tänker “Ditåt, ungefär.”

Risken med att ha en konkret, tydlig vision uppstår väl bara om vi tror att det måste bli exakt så och att vi annars tror oss om att ha misslyckats? Det handlar mer om vårt förhållningssätt än om hur konkret visionen är formulerad.

Till solen

Ta till exempel resekatalogerna som dimper ner i vår brevlåda så här års; katalogerna som presenterar vinterns och vårens lockande resmål med sol och bad i varma länder. Tittar vi på bilderna som presenterar de olika orterna och stränderna, så är de synnerligen tydliga och skarpa. De är sällan helt utan fokus så att man bara skönjer vad de avbildar. Nej, det är gnistrande stränder, knallblått hav, det är palmer och glada, vackra människor som springer och leker i sanden.
Bilderna målar upp en väldigt tydlig vision för att locka oss att beställa en resa.

Men, vi förstår ju att det inte kommer att bli exakt så när vi kommer till det där resmålet. Vi kommer inte att ställa resebolaget till svars om vi inte känner oss fullt så lyckliga när vi är där och om stranden inte är så folktom som på bilden. Vi vet ju att det bara är en illustration som visar oss ungefär hur det kommer att vara. Det behöver stämma på det stora hela taget, men inte exakt, även om bilden i katalogen är tydlig.

Så tycker jag att det är också när vi formulerar vår verksamhets vision. Vi målar upp en framtida verklighet och vi vet ändå på något sätt att det finns nyanser. Det är möjligt att det blir ungefär så som vi formulerat det (och det kan hända att det blir ännu bättre) och kanske når vi inte ända fram, men vi når säkert längre än om vi inte hade formulerat just den här visionen.

Detaljerna är hårdfakta

I anslutning till resmåls-presentationen i katalogerna, finns presentationerna av varje enskilt hotell. Där har vi hårdfakta: att det finns TV i varje rum, att det är 200 m till stranden, att hotellkomplexet har fyra restauranger. Det är de här sakerna vi mäter. Om inte dessa uppfylls, det är då vi ställer resebolaget till svars.
Så, jag upplever att vi har väldigt lätt att skilja på vad som ska mätas och inte. Det är naturligt för oss vad som är en vision, som må vara tydlig och konkret, men som ändå inte kommer att vara föremål för mätning. Det är ändå rätt lätt sett vad som är våra mål, nyckeltal och milstolpar som är det vi ska mäta för att se om vi är på väg ditåt vi vill.

Det är OK att vara konkret

Mina vänner, räds icke att definiera konkreta visioner, så länge som du är medveten om att det inte är ett misslyckande om det inte blir exakt så här.
Det är lättare att ta ut en tydlig riktning om visionen är konkret än om den är väldigt svepande, för då spelar det ingen större roll om riktningen är den rätta - du ska ju bara ungefär dit, eventuellt.

Vad tycker du i frågan? Välkommen att kommentera nedan.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.