STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

17 Sep

Schemalägg tid för reflektion


Datum: 2010-09-17 09:26 Kommentarer: 0 st

Du lägger åtskilliga timmar av ditt liv varje vecka på att jobba. Om allt du gör handlar om detaljer här och nu, kommer du uppleva att allt bara snurrar på.

Du kanske har blivit riktigt flink på att definiera de nästa stegen i dina arbets-områden som konkreta, detaljerade att-göra-uppgifter. Ömsom betar du av saker du har att göra, ömsom jobbar du med din översikt och stämmer av var du står i de olika små och stora projekt du driver.

Du har en att-göra-lista, du har en väntar-på-lista, du lagrar ditt bra-att-ha-material på ett systematiskt sätt och du gör regelbundet en veckogenomgång. Du bockar av listor, reviderar, initierar nytt och håller koll på allt.

Men, efter ett tag kan det hända att du upplever det här välstrukturerade, systematiska arbetssättet väl mekaniskt. Visst är det så att du också behöver utrymme för de vida vidderna, för det oväntade, för klarhet och eftertanke?

Umgås med de stora perspektiven

Boka regelbundet in tid för reflektion. Oavsett om du avsätter tio minuter eller två timmar åt gången, kommer det att vara väl investerad tid.

Om du då och då lyfter blicken och umgås med de stora perspektiven, kommer du uppleva större förankring i såväl framtiden som historien. Du kommer att uppleva att du mer kan påverka var du befinner dig och vart du är på väg; i ditt yrkesliv och med din verksamhet.

Gör så här

  1. Bestäm dig för när och hur lång tid du ska ägna åt att reflektera, den här gången.
  2. Boka upp den tiden i din kalender.
  3. När tiden är inne, utrusta dig med en tom whiteboard och några välfyllda pennor, eller ditt favoritblock och en penna du verkligen trivs med att skriva med.
  4. Stäng av telefonen och stäng dörren, så du förblir ostörd.
  5. Luta dig tillbaka och vänta.
  6. Reflektera över det som faller dig in och ta ditt anteckningsmedium till hjälp. Om några att-göra-uppgifter blir resultatet av reflektionen, lägg till dem till din att-göra-lista i vanlig ordning. Ha därför din att-göra-lista tillhands, så du där snabbt kan “bli av med” de uppgifter du kommer på.

Personligen brukar jag på ett liggande, blankt A4-blad skriva ned några nyckelord som representerar det jag går och tänker på dessa dagar; det som snurrar i huvudet. Det kan vara några uppdrag jag har eller ett par interna utvecklingsprojekt jag driver. Orden ackompanjeras ofta av geometriska figurer och pilar. Detta är helt utan teori eller vetenskap som grund, utan ett sätt att för mig på pappret återspegla det som upptar mitt sinne, för att bringa klarhet och se samband och relationer som först inte var tydliga.

Planera inte vad du ska tänka på

Låt detta vara helt oplanerad tid, där du inte har någon särskild agenda. Bestäm dig inte för några specifika punkter att reflektera över och gör det heller inte till det tillfälle under veckan då du skummar igenom din att-göra-lista, dina projekt, det du väntar på från andra et c. Låt det vara en fullkomligt vit, blank, tom kalenderbokning med dig själv.

Det kommer inte att vara det tillfälle under veckan då du får gjort många detaljerade uppgifter, men det kan vara den stund som gör att du under resten av veckans mer intensiva timmar arbetar med större energi, fokus och glädje.

Hur gör du?

Hur gör du för att se din verksamhet och din situation i ett större perspektiv?

Välkommen att kommentera nedan!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.