STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

11 Dec

Att se sina framsteg som en simbassäng


Datum: 2009-12-11 10:16 Kommentarer: 1 st

Också i höst har jag haft uppdrag för Drivhusets Spira Företag-projekt, där 10 tämligen nystartade företag får hjälp att bygga verksamheten under sex månader.

Min roll var att tidigt i projektet föreläsa och hålla workshop om hur man formulerar en långsiktig vision och hur man bryter ner den i mer konkreta mål och milstolpar att vägledas av i vardagen. Någon månad senare träffade jag varje företagare på tu man hand för att hjälpa dem med deras specifika frågeställningar när det gäller att ta företaget dit man vill så enkelt som möjligt.

När jag träffade illustratören och formgivaren Cecilia Pettersson, talade vi om hur hon skulle tydliggöra för sig själv var hon står i var och en av de handlingsplaner som leder till det långsiktiga målet. Jag tror på att visualisera sådant på ett sätt som främst appellerar till den som själva visualiseringen är till för, snarare än att göra det på “rätt sätt”, enligt skolboken. Då är sannolikheten större att verktyget också används i vardagen, istället för att stuvas undan i en pärm någonstans.

Av någon anledning kom vi att tala om hennes företags väg till visionen som en simbassäng med flera banor, där banorna var produkter och koncept som alla behövde ta sig hela längden fram, ända in i kaklet.

För någon vecka sedan fick jag ett mail från Cecilia.

Hon berättade att hon arbetat vidare med simbassängmetaforen och åskådliggjort den i en skiss, som du finner här.

Jag tycker att den är suverän. På ett enkelt sätt kan hon följa hur långt i processen hon kommit för varje produktkoncept, från första samtalet till en möjlig kund ända fram till det att produkten finns ute på marknaden. Jag har lätt att föreställa mig vilken skön känsla det är att “dra” i färgmarkeringen ett snäpp till till höger, efter att man gjort ett tydligt framsteg.

Hur gör du för att se hur långt du kommit på din väg dit du vill? Kommentera nedan.

Kommentera

cissi

cissi skriver:

#1 - 2009-12-11, 22:00

vad kul att läsa detta David! jag länkar från min blogg! allt gott, Cecilia

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.