STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

30 Aug

Bränn dina mål!


Datum: 2010-08-30 08:59 Kommentarer: 0 st

För ett par veckor sedan föreläste jag på KY-Akademiens vid Studium reklam- och marknadsföringsutbildning här i Göteborg. Ämnet var “Vision och mål (och hur det egentligen funkar i vardagen)”, om hur man kan göra för att sätta upp en långsiktig vision för sig själv eller sin verksamhet och bryta ner den i kortare, mer detaljerade delmål (och framförallt om vikten därav).

I slutet av halvdagen fick var och en av de studerande i uppgift att till nästa dag åskådliggöra sin vision, d v s den önskade framtida situation de vill uppleva, på ungefär 5 års sikt.

Vid redovisningarna nästa dag presenterade de otroligt sinnrika och inspirerande visualiseringar av den önskade framtiden. Någon visade en kort film där han hälsade på sig själv om fem år, någon läste en text i skönlitterär stil som beskrev en typisk dag 2015, någon hade skrivit ett brev till sig själv från sitt fem år äldre jag. Det visades moodboards, animationer, skisser, akvareller, fotografier och mycket mer.

Jag vill gärna lyfta fram vad en studerande hade gjort. Jag tycker att det var en mångfacetterat elegant lösning på utmaningen att göra det tydligt för sig själv att man kommer framåt, i rätt riktning.

Förutom att åskådliggöra sin vision, hade hon definierat ett 30-tal delmål, d v s stora och små saker som hon tänkte att hon skulle behöva göra eller uppnå för att också visionen skulle bli verklighet.

Dessa delmål hade hon skrivit upp vart och ett för sig på lika många tändstickor (av den längre modellen). På asken som hon förvarade dem i, stod det “Delmål”.

När hon nu framåt uppfyller ett delmål, letar hon upp rätt tändsticka, tänder den och njuter av att se den brinna upp. “Nu är det avklarat!”.

Här ser du en bild på tändsticksasken.

En extra krydda var att hon beskrev sig som en samlare, som hade lätt att samla på sig mycket saker och litet svårare att slänga. Det fina är att när hon sedan uppnått alla mål, finns det inga symbolladdade stickor kvar, utan allt är uppbrunnet och borta.

Bara det viktigaste finns kvar - tillvaron som hon vill ha den.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.