STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

22 Dec

Gör ett avstamp!


Datum: 2010-12-22 10:26 Kommentarer: 0 st

Vi närmar oss ett av de där tillfällena under året då de flesta utav oss tar en längre, sammanhängande ledighet. Det skulle kunna vara sommarledigheten, men just nu är det julledigheten.

Under de här ledigheterna, faller det sig naturligt att stanna upp och smälta allt vi gjort den senaste tiden.

Ta chansen att ta sikte

När vi sedan är tillbaka på jobbet igen, är det ett ypperligt tillfälle att göra ett avstamp för det intensiva arbete som ligger framför oss, tills det är dags för ny ledighet. När vi är mitt uppe mellan två ledigheter, är det lätt att jobba helt och hållet med detaljerna för ögonen. Det kan vara svårt att lyfta blicken när det är så mycket som vi behöver få gjort.

Så, ta chansen att skapa en tydlig riktning för det närmaste halvåret fram till sommaren, när du är tillbaka på jobbet efter nyår.

Gör så här

 1. Om du inte redan gjort det, boka in en eller ett par timmar för dig själv första dagen tillbaka på jobbet efter ledigheten.
 2. Då, studera den vision som du satt upp tidigare. Kanske handlar den om den verksamhet du driver, kanske rör den vart du vill i ditt yrkesliv. Fundera på om du verkligen vill dit fortfarande eller om du hellre vill någon annanstans. Vill du finslipa den på något sätt? Är ni på väg dit eller är verksamheten på väg i en annan riktning? Vad behöver du göra det närmaste halvåret för att ni än mer ska röra er ditåt ni vill komma?
 3. Gör det också tydligt för dig vilka mål, nyckeltal eller milstolpar som avgör vad som är viktigt det närmaste halvåret. Det är först när du vet vartåt du siktar och hur ni föreställer er vägen dit som du kan göra rätt prioritering mellan allt du har att göra och det som oväntat dyker upp.
 4. Fundera på vilka större projekt eller initiativ du behöver driva det närmaste halvåret för att verksamheten ska nå visionen på lång sikt. Om de inte redan finns på din projektöversikt, sätt upp dem där och definiera första, konkreta steget på varje utav de här “bollarna du har i luften”.
 5. Tänk tillbaka på halvåret som har passerat och hur du har jobbat. Om du skulle förändra något när det gäller din personliga struktur och göra någonting på ett annat sätt det närmaste halvåret, vad skulle det kunna vara? ??Det skulle kunna handla om:
  • hur du lagrar allt det material du inte vet när du behöver, men som du vill hitta så fort som möjligt utan att leta efter det, när du väl behöver det.
  • hur du fragmenterar och konkretiserar dina att-göra-uppgifter eller hur du lagrar dem så du har dem på ett och endast ett ställe och därmed lätt får en översikt över vilka de är och prioriterar med lätthet bland dem.
  • hur du jobbar med dina mail, t ex hur du i fortsättningen ska jobba mer aktivt med att se till att ärenderaden är uppdaterad även i långa mailkonversationer, så att ärenderaden verkligen beskriver det som mailet handlar om.
  • hur du lagrar undan de mail som du vill ha kvar, på samma plats som de andra digitala dokumenten som rör samma projekt, kund eller ämne.
  • hur du en gång i veckan gör en grundlig genomgång för att få ett grepp om var du står någonstans, hur långt du har kommit, vad du har att göra, vad du har för material och vilka bollar du har i luften.
  • hur du i din kalender avsätter tid för eget arbete med sådana uppgifter som verkligen behöver göras innan en viss deadline.
 6. Reflektera också över den verksamhet du jobbar i. Vad skulle du vilja att ni gjorde annorlunda nästa halvår, jämfört med det just passerade halvåret?

Konkretisera och kom till skott

Om du bestämmer dig för en förändring, gör den konkret genom att skapa att-göra-uppgifter, kalenderbokningar, checklistor, påminnelser eller något annat, så det inte bara blir en god tanke. Gör det lätt för dig att komma till skott och genomföra de förändringar du tänker dig just nu.

Hur gör du?

Hur gör du för att få en bra start på ett nytt halvår?

Berätta i en kommentar nedan!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.