Inspiration | David Stiernholm

Sidhuvud

Blogg / Kategorier / Inspiration

29 maj

Tretton sätt att fira de små segrarna


Datum: 2017-05-29 15:06

Att uppmärksamma och glädjas över något vi lyckats med i våra ansträngningar under en strid ström av arbetsdagar ökar vår motivation. Det får oss helt enkelt att ...

18 apr.

En klapp på axeln för den modstulne


Datum: 2017-04-18 11:09

Vissa dagar är det bara så otroligt mycket. Du jobbar och jobbar och rätt som det är, är dagen slut. Och så är det fredag. Igen. Snart är det midsommar.

De intensiva dagarna läggs samman till längre perioder som, när du ser tillbaka, ter sig som i ett töcken. Vad ...

02 mars

Här är min morgonrutin


Datum: 2017-03-02 11:05

Jag minns uppriktigt sagt inte vad det var som fick mig att besluta mig för att ...

06 feb.

Njut natur, så gör du färre fel


Datum: 2017-02-06 16:16

Understundom skaffar vi oss uppgifter som verkligen är att bita i och där vi får nyttja våra förmågor till ...

12 okt.

Arbeta i stilla skogsmiljö på kontoret


Datum: 2016-10-12 18:00

Det är inte alltid tyst omkring mig när jag arbetar framför datorn. På tåget pratar medresenärerna till vänster om hur de ska förhålla sig till den senaste omorganisationen. I hotellobbyn spelar högtalarna ”Hit the road, Jack!”. På flygplatsen ombedes resenärerna Larsson och Dahl omedelbart bege sig till gate 14. Ändå behöver jag få vara ostörd för att kunna skriva med fokus och utan frustration.

Kanske har du din arbetsplats i öppet kontorslandskap? Måhända står kaffeautomaten just utanför ditt rum? Delar du månne kontorsrum med någon, vars jobb går ut på att ringa mängder av samtal?

Då känner du säkert igen dig i behovet av att få tyst och lugn trots distraherande bakgrundsljud.

När du inte kan påverka omgivningen
Ibland kan vi inte bli av med distraherande ljud. Vi kan inte i ett nafs skaffa oss ett cellkontor med egen dörr om vi sitter i öppet landskap. Det är tillåtet att prata när man åker tåg, så vi kan inte rättmätigen be någon att hålla tyst. Då får vi skärma av ljuden istället. Men, med vad? Och hur?

Det är enkelt. Sätt på dig hörlurar och lyssna på något annat istället. Är du lyckligt lottad, kan du koncentrera dig även om du lyssnar på musik, men om du är som jag blir du distraherad också av det. Så, jag brukar fylla lurarna av något så skönt som syntetiskt brus.

Fyra avskärmare
Låt mig dela med mig av fyra verktyg för att skärma av störande bakgrundsljud med något annat än musik:

  • Simplynoise.com - En webbtjänst där du kan välja mellan vitt brus, rosa brus och Brownskt brus (ej brunt, men uppfanns av herr Brown). Det syntetiska bruset används i behandling mot tinnitus och skärmar av bakgrundssorl effektivt. Precis i skrivande stund lyssnar jag på Brownskt brus med pendlande volym, vilket låter förvillande likt vågor som slår mot en strand (där jag sitter helt ensam, utan måsar och andra strandbesökare). Simplynoise.com är gratis och finns också som app till Android och iPhone.
  • Soundrown.com - Webbtjänst där du gratis lyssnar till syrsor, regn, tåg (men det skulle änna bli kaka på kaka för mig just nu) och en fontän. Ljuden i Soundrown är inte syntetiska, utan låter som genuina fältinspelningar. Min enda reservation är att jag ställer mig något frågande till när jag skulle använda ljudet ”stojande barn”.

  • Rainy Café - En tämligen minimalistisk tjänst där du sätter på eller stänger av ljuden ”Café” och ”Rain”. Ibland vill du ha regn, ibland kafé, ibland regn i ett kafé.
  • Noisli.com - En av mina absoluta favoriter (såväl som webbtjänst som app), i vilken jag kan kombinera olika ljud till en optimal ljudmatta. Ofta väljer jag åskväder + ösregn + vind i blöt, ruskig och bakgrundssorlavskärmande kombination

Gör så här
Om du då och då behöver arbeta odistraherad i bullrig miljö, testa nu någon av tjänsterna jag nämnde nyss. Gillar du vad du hör - bokmärk eller ladda hem appen.

Nästa gång du märker att du blir frustrerad över att någon eller något låter för mycket just när du ska koncentrera dig, är lugnet och ljuden bara någon klickning bort.

Slipp frustrationen
Lyssnar du på ljudavskärmande ljud när du arbetar i stimmig miljö, kommer du ha lättare att fokusera på den uppgift som är viktigast just nu. Du får lättare och snabbare gjort det som behöver bli klart och du slipper den ineffektiva frustrationen som du annars skulle lida av.

Hur gör du?
Vad lyssnar du helst på när du verkligen behöver koncentrera dig? Musik? Prat? Brus? Ingenting? Något helt annat? Skriv en kommentar och berätta. 

15 sep.

Intervju i 0303-podden


Datum: 2016-09-15 13:10

I veckan medverkade jag i 0303-podden - en västkustpodd där “kända och mindre kända Kungälvs-profiler” intervjuas av Hampus Thorstensson (som själv är en synnerligen intressant och imponerande driftig person som jag gärna skulle höra berätta om de fyra verksamheter han driver).

Hampus och jag talade såklart om struktur, men också om levande porträtt, hundmatningsapparater, mjuk chokladätningsavvänjning och de bästa kuststräckorna där man kan glida fram på longboard i den ljumma sensommarvinden.

Vårt samtal lyssnar du på här:

24 feb.

Ny kortkurs om att prioritera


Datum: 2016-02-24 07:01

Tillsammans med utmärkta "en lektion per e-post per dag"-tjänsten Daily Bits...

12 feb.

Så går det till i Strukturstugan


Datum: 2015-02-12 17:00

Jag fick ett mail från Laila Grén på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Hon arbetar som stödpedagog för elever som har svårt att ...

07 feb.

Habit List - en vanebildande app


Datum: 2014-02-07 11:25

”Den som inte använder tandtråd varje dag tappar tänderna när den blir äldre”, säger min tandläkare. Faktum är att det är vad alla tandläkare jag någonsin haft har sagt till mig vid de årliga undersökningarna. Ändå har det ...

28 aug.

Med märkpennan i högsta hugg


Datum: 2013-08-28 13:12

Så var då sommaren slut - åtminstone enligt kalendern. Jag är i och med den här veckan helt tillbaka i arbete, men ...

07 juni

Så mycket förlorar du på multi-tasking


Datum: 2013-06-07 09:58

När vi försöker göra många saker samtidigt, när vi multi-task:ar, tappar vi tid och är ineffektivare än då vi arbetar fokuserat med en uppgift i taget. Ja, det kan man tänka sig, men hur då? Hur ser det ut? Hur går det till? ...

15 maj

Fem sätt att bli mer osårbar


Datum: 2013-05-15 14:57

För några dagar sedan lyfte jag på en sten när jag arbetade i trädgården. Därunder hade en koloni av rödmyror sitt hem. När jag lyfte på stenen satte en energisk aktivitet igång. Ett par dagar senare lyfte jag på stenen igen och där fanns ...

15 mars

Sohrab Fadais tio och tjugo dagar med strukturboken


Datum: 2013-03-15 09:50

Efter att jag publicerade strukturboken i april förra året, har den till en del levt sitt eget liv. Människor köper den, läser den, gör övningarna, förändrar sin struktur och får en skönare tillvaro på jobbet.

Förutom de 4-5 läsarbrev jag får varje vecka, blir jag särskilt glad när ...

« Nyare inlägg     Äldre inlägg »

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.