Välkommen till strukturbloggen

I Stiernholm Consulting är vi övertygade om att god struktur är såväl effektivitetens som frihetens moder. Här delar David Stiernholm, struktör, med sig av konkreta strukturtips om hur du får koll på läget, kan jobba effektivt och för mer tid över till det som är viktigt.

22 Dec

Låt oss ta ledigt!

Datum: 2016-12-22 11:01 Kommentarer: 0 st

Nu är det till slut jul och ...

20 Dec

Julprioriteringstips inför vilken helg som helst

Datum: 2016-12-20 08:04 Kommentarer: 0 st

Strax före förra julen intervjuades jag i tidningen Shortcut om hur vi prioriterar rätt inför och under julhelgen.

Nu är den julen sedan länge över, men nu är det jul igen och nog är knepen tillämpliga också inför och under påsk, pingst, midsommar, semester - tja, när som helst när vi vill få rätt sak gjord.

Intervjun läser du här.

17 Nov

Allt ska bort - eller?

Datum: 2016-11-17 09:26 Kommentarer: 0 st

Den som vill arbeta fokuserat med den uppgift som verkligen måste bli gjord just nu, gör sig av med ...

10 Nov

Därför behöver du en fysisk inkorg

Datum: 2016-11-10 07:50 Kommentarer: 0 st

Om du aldrig någonsin hanterar papper i ditt jobb, kan du hoppa över det här strukturtipset. Du kan också glädja dig åt att du tillhör en mycket liten minoritet bland mina kunder och läsare.

För, visst är det så att de flesta av oss har ...

04 Nov

Är det värt besväret?

Datum: 2016-11-04 08:39 Kommentarer: 2 st

Allt det här strukturerandet, blir det inte bara mer jobb? Måste vi verkligen ha en att göra-lista? Är det egentligen värt besväret att ...

24 Oct

Ta ett extra tag nu

Datum: 2016-10-24 08:56 Kommentarer: 0 st

Idag är en dag så god som någon för att förbättra din struktur och jobba effektivare.

Strukturförfining är som ...

14 Oct

Fem oumbärliga starttips i Studentmagasinet

Datum: 2016-10-14 07:43 Kommentarer: 0 st

I det senaste numret av Studentmagasinet intervjuades jag om hur vi kan skapa struktur i en intensiv tillvaro. Jag delade bland annat med mig av vilka verktyg som kan hjälpa oss att skapa struktur och fem oumbärliga starttips att sätta igång med.

Dessutom lyfter jag på förlåten och berättar vad jag är bäst respektive sämst på när det gäller min egen struktur.

Intervjun läser du här.

14 Oct

Flera skrivbord på samma dator

Datum: 2016-10-14 07:22 Kommentarer: 0 st

I det senaste avsnittet av strukturpodcasten Klart!, talar jag om hur vi kan avsätta särskilda arbetsytor för särskilda arbetsuppgifter - också digitalt.

I OS X heter funktionen “spaces” och i Windows “aktivitetsvy”. Här läser du mer om hur de fungerar:

12 Oct

Arbeta i stilla skogsmiljö på kontoret

Datum: 2016-10-12 18:00 Kommentarer: 0 st

Det är inte alltid tyst omkring mig när jag arbetar framför datorn. På tåget pratar medresenärerna till vänster om hur de ska förhålla sig till den senaste omorganisationen. I hotellobbyn spelar högtalarna ”Hit the road, Jack!”. På flygplatsen ombedes resenärerna Larsson och Dahl omedelbart bege sig till gate 14. Ändå behöver jag få vara ostörd för att kunna skriva med fokus och utan frustration.

Kanske har du din arbetsplats i öppet kontorslandskap? Måhända står kaffeautomaten just utanför ditt rum? Delar du månne kontorsrum med någon, vars jobb går ut på att ringa mängder av samtal?

Då känner du säkert igen dig i behovet av att få tyst och lugn trots distraherande bakgrundsljud.

När du inte kan påverka omgivningen
Ibland kan vi inte bli av med distraherande ljud. Vi kan inte i ett nafs skaffa oss ett cellkontor med egen dörr om vi sitter i öppet landskap. Det är tillåtet att prata när man åker tåg, så vi kan inte rättmätigen be någon att hålla tyst. Då får vi skärma av ljuden istället. Men, med vad? Och hur?

Det är enkelt. Sätt på dig hörlurar och lyssna på något annat istället. Är du lyckligt lottad, kan du koncentrera dig även om du lyssnar på musik, men om du är som jag blir du distraherad också av det. Så, jag brukar fylla lurarna av något så skönt som syntetiskt brus.

Fyra avskärmare
Låt mig dela med mig av fem verktyg för att skärma av störande bakgrundsljud med något annat än musik:

 • Simplynoise.com - En webbtjänst där du kan välja mellan vitt brus, rosa brus och Brownskt brus (ej brunt, men uppfanns av herr Brown). Det syntetiska bruset används i behandling mot tinnitus och skärmar av bakgrundssorl effektivt. Precis i skrivande stund lyssnar jag på Brownskt brus med pendlande volym, vilket låter förvillande likt vågor som slår mot en strand (där jag sitter helt ensam, utan måsar och andra strandbesökare). Simplynoise.com är gratis och finns också som app till Android och iPhone.
 • När jag föreläste i Oslo för ett tag sedan, var det en av deltagarna som tipsade mig om appen Sound Massage (Android, iPhone), som i fullversionen innehåller inte mindre än 56 olika ljud. Du kan till exempel lyssna till en stilla skog, fågelsång och vågor.
 • Soundrown.com - Webbtjänst där du gratis lyssnar till syrsor, regn, tåg (men det skulle änna bli kaka på kaka för mig just nu) och en fontän. Ljuden i Soundrown är inte syntetiska, utan låter som genuina fältinspelningar. Min enda reservation är att jag ställer mig något frågande till när jag skulle använda ljudet ”stojande barn”.

 • Rainy Café - En tämligen minimalistisk tjänst där du sätter på eller stänger av ljuden ”Café” och ”Rain”. Ibland vill du ha regn, ibland kafé, ibland regn i ett kafé.
 • Noisli.com - En av mina absoluta favoriter (såväl som webbtjänst som app), i vilken jag kan kombinera olika ljud till en optimal ljudmatta. Ofta väljer jag åskväder + ösregn + vind i blöt, ruskig och bakgrundssorlavskärmande kombination

Gör så här
Om du då och då behöver arbeta odistraherad i bullrig miljö, testa nu någon av tjänsterna jag nämnde nyss. Gillar du vad du hör - bokmärk eller ladda hem appen.

Nästa gång du märker att du blir frustrerad över att någon eller något låter för mycket just när du ska koncentrera dig, är lugnet och ljuden bara någon klickning bort.

Slipp frustrationen
Lyssnar du på ljudavskärmande ljud när du arbetar i stimmig miljö, kommer du ha lättare att fokusera på den uppgift som är viktigast just nu. Du får lättare och snabbare gjort det som behöver bli klart och du slipper den ineffektiva frustrationen som du annars skulle lida av.

Hur gör du?
Vad lyssnar du helst på när du verkligen behöver koncentrera dig? Musik? Prat? Brus? Ingenting? Något helt annat? Skriv en kommentar och berätta. 

28 Sep

Aldrig mer en glömd PIN-kod

Datum: 2016-09-28 10:00 Kommentarer: 4 st

Jag har för mig att det var när jag för ett par år sedan föreläste på ett Rotary-möte som en man kom fram till mig och ivrigt sa ”Jag måste berätta hur smart jag gör för att slippa komma ihåg PIN-koden för bensinkortet.”.

Det där fick mig att spetsa öronen litet extra, eftersom jag verkligen känner igen behovet. Trots att jag bara har en knapp handfull kort jag använder regelbundet, är det några PIN-koder jag ofta är en smula nervös när jag slår in.

Jag har glömt såväl bensinkort-koden som mobiltelefon-koden någon gång och det resulterar alltid i en massa tidsödande fixande jag helst vill slippa. Mina bankkortkoder är inga problem, men åtminstone mitt bensinbolag låter mig inte välja en egen PIN-kod när jag förnyar kortet. Så, då behöver jag pränta in ett nytt.

Skriv upp koden på kortet (!)
Åter till Rotary-mötet. Mannen med knepet ville förmodligen chocka mig när han helt frankt sade att ”Jag skriver upp koden på kortet”.

När han såg mina höjda ögonbryn fortsatte han:
”Jo, så här går det till. Jag har valt en fras som innehåller tio bokstäver, till exempel ’läsa igenom’. De tio bokstäverna representerar tio siffror, från 0 till 9. PIN-koden jag fått översätter jag till respektive bokstav. Den fyrställiga bokstavskombinationen kan jag tryggt skriva på kortet, eftersom man behöver kodfrasen för att dechiffrera koden.”

Smart, tycker jag. (För egen del skulle jag dock skriva chiffret i en notering i mobilen istället för direkt på kortet.)

Gör så här
Om du vill ha dina PIN-koder uppskrivna så du slipper komma ihåg dem och ändå kunna känna dig trygg med att de inte kommer i orätta händer, gör så här:

 1. Hitta på en fras om tio tecken som du låter vara kodnyckeln. Har du svårt att bestämma dig för vad som är den bästa frasen, hitta på flera stycken och dra lott.

 2. Välj en av dina PIN-koder och översätt den till bokstäver med nyckelfrasen som bas.

 3. Skriv PIN-bokstavskoden på en lapp du har i plånboken eller i en notering i telefonen, så du lätt kan kolla vad koden var närhelst du glömt den.

Ett alternativ till det här knepet är att använda en krypterad lösenordstjänst som 1Password eller LastPass.

Smidigare korthantering, helt enkelt
Om du på detta eller annat sätt håller koll på vilka koder du har, slipper du allt bekymmer med att beställa ny kod, klippa kort och trolla fram kontanter när det passar dig som sämst. Du undviker med lätthet en av vardagens risker för tidspillan och får mer tid till det du helst vill koncentrera dig på.

Hur gör du?
Hur gör du för att komma ihåg dina PIN-koder? Skriv och berätta i en kommentar. 

19 Sep

Den sjuka jobbstressen

Datum: 2016-09-19 16:00 Kommentarer: 0 st

Den 31 mars började Arbetsmiljöverkets (AV) nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö för ett hållbart arbetsliv gälla. Som ett led i att informera om de nya reglerna beskriver de i en film en vardag som jag känner igen från många av de organisationer jag möter i mitt struktörs-arbete.

I samband med detta publicerar AV en vägledning för arbetsgivare och chefer vad vi kan göra för att undvika faktorer som gör oss alla stressade, pressade och sjuka.

Bland annat rekommenderar AV:

 • att du ska veta vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras högst
 • att du behöver återhämta dig och koppla bort jobbet när du inte jobbar
 • att du ska veta vilka arbetsuppgifter du har att utföra

Hur du går tillväga rent konkret är vad du bland annat får lära dig i min strukturkurs, som du kan anmäla dig till eller som du kan ta till din organisation.

15 Sep

Intervju i 0303-podden

Datum: 2016-09-15 13:10 Kommentarer: 0 st

I veckan medverkade jag i 0303-podden - en västkustpodd där “kända och mindre kända Kungälvs-profiler” intervjuas av Hampus Thorstensson (som själv är en synnerligen intressant och imponerande driftig person som jag gärna skulle höra berätta om de fyra verksamheter han driver).

Hampus och jag talade såklart om struktur, men också om levande porträtt, hundmatningsapparater, mjuk chokladätningsavvänjning och de bästa kuststräckorna där man kan glida fram på longboard i den ljumma sensommarvinden.

Vårt samtal lyssnar du på här:

Äldre inlägg »