STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

04 Mar

Åtta sätt att stänga av jobbet på helgen


Datum: 2015-03-04 11:00 Kommentarer: 0 st

Har du svårt att koppla bort jobbet på helgen? Du är inte ensam om det. Många jag möter som har engagerande arbeten upplever samma sak.

En del trivs med det och ser inget problem med att tänka på eller rent av jobba med arbetsuppgifter också på helgen.

Men, de flesta (jag inkluderad) låter helst helgen vara ett par dagar av på sin höjd distanserad reflektion över det vi sysslar med under arbetsdagarna.

Motstridiga känslor bemöts bäst med konkretisering
Har vi svårt att sluta tänka på jobbet även när det blivit lördag, hjälper det sällan att bara säga till oss själva att skärpa oss och omedelbart sluta upp med det.

Nej, istället, gör något konkret för att stänga arbetsveckan på fredag eftermiddag (senast) så kommer du att känna dig mer ledig när du är ledig.

Här kommer åtta idéer på vad du kan göra.

Gör så här

 1. Motivera för dig själv varför du vill koppla bort jobbet på helgen. Skriv gärna ned det och spara undan. Du har nytta av dina egna kloka ord till dig själv när du frestas att ändå "lösa några saker" som en kollega mailat dig om på lördag förmiddag. Det är lätt att ryckas med, men bara för att dina kollegor arbetar också sent på helgkvällarna, behöver du inte göra det.

 2. Arbetar du hela eller större delen av din tid på ett hemmakontor, hyr ett kontorsrum någon annanstans istället.

  Om det inte är görbart, stäng dörren om hemmakontoret när du slutar på fredag och håll den stängd under hela helgen. (Jovisst, behöver du hämta något därinne, får du öppna den ett ögonblick.)

  Jobbet blir "instängt" där inne och du kan konkret och till och med rent fysiskt hindra dig själv från att jobba när du egentligen inte vill det.

 3. Skaffa dig en privat mobil istället för att använda jobbmobilen också privat. Då kan du stänga av jobbmobilen och ändå vara nåbar för dina privata kontakter.

 4. Se till att din att göra-lista är komplett, så du kan vila i att allt du behöver komma ihåg nästa vecka står på listan. Du behöver inte gå och tänka på det på söndagen för att inte missa det i veckan.

 5. Bestäm dig för ett sätt att snabbt notera bort det du ändå kommer på på ledigheten, så det finns lättillgängligt när du behöver det när du är tillbaka på jobbet på måndag.Skriv på en lapp som du lägger i din portabla inkorg i väskan, eller maila till din jobbmail.

 6. Ring inga samtal på vägen hem på fredag eftermiddag, utan låt hemfärden utgöra övergången mellan arbete och fritid, under vilken du lämnar jobbet och jobbveckan bakom dig.

 7. Ställ inte in ditt mailprogram på dina privata datorer och andra digitala enheter så att du kan kolla din jobbmail på dem. Belöna dig själv generöst den första helgen du klarat att inte en enda gång kolla jobbmailen mellan fredag kl 17:00 och måndag kl 8:00 (el dyl).

 8. Om du ändå går och tänker på jobbet, tillåt dig göra det. Sätt dig tio minuter framför ett blankt blad och skriv ned allt du går och tänker på. Lägg bladet i din portabla inkorg och släpp jobbet till dess du märker att du går och tänker på det igen.

Visserligen valfritt men att rekommendera
Vill du inte släppa jobbet på helgen, utan vara fri att tänka på vad som helst, närhelst du kommer att tänka på det?
Nåväl, gör inget av det jag skriver om idag, utan bara njut och gör som du vill.

Om du gör något påtagligt för att stänga ute jobb-tankarna på helgen, kommer du att lättare rekreera dig och slappna av när du är ledig. Utvilad återvänder du till arbetet på måndag morgon och dina veckodagar har mer olika karaktär än som att de alla är fyllda av samma innehåll.

Hur gör du?
Vad är ditt bästa knep för att koppla bort jobbet på helgen. Skriv gärna en kommentar och dela med dig. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.