STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

12 Feb

Så går det till i Strukturstugan


Datum: 2015-02-12 17:00 Kommentarer: 0 st

Jag fick ett mail från Laila Grén på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Hon arbetar som stödpedagog för elever som har svårt att komma igång. Laila beskrev att eleverna hon hjälper har bekymmer med att bli färdiga med sina skolarbeten och framförallt att få lämnat in sina arbeten till undervisande lärare, vilket innebär att de kommer efter mer och mer ju längre terminen går.

Ett rum för strukturhjälp

Vad är väl då bättre verktyg att ta till än struktur? Så, i sal D33 har Laila Grén inrättat Strukturstugan, där dessa elever får hjälp att få fart igen. Det är inte utan att jag kände mig blygsamt stolt när jag läste att Laila i sitt arbete använder en del av de tips jag delat med mig av i mitt veckobrev.

Och, jag blev väldigt nyfiken på hur hon hjälper eleverna och med vad. Så, jag frågade:

David (D): Vad är egentligen strukturstugan?
Laila (L): Strukturstugan är en stödverksamhet som vi har på vår gymnasieskola. Den är till för elever som behöver hjälp med planering och struktur i sitt dagliga arbete, och om de av någon anledning kommit efter. De kan tyvärr inte själva sätta deadlines på sina arbetsuppgifter, så vi försöker hjälpa dem med planering och en viss struktur. Ibland förstår eleverna inte instruktionerna som lärarna ger - då hjälper vi till. Vi samarbetar med många av lärarna och även med speciallärare och specialpedagog.

Många av våra elever har en diagnos av något slag - en del behöver hjälp att komma igång - hos oss får de sitta och arbeta med sådant de inte klarar på egen hand och som de behöver hjälp med att sätta igång med. De kommer på sina håltimmar eller efter skoldagens slut, de flesta har en till två timmar i veckan.

D: Vad är det för strukturverktyg eller -övningar du arbetar med med dina elever?
L: Jag har gjort en liten lapp med strukturtips som ser ut så här:

 1. Skriv ner dina mål/inlämningar
 2. Ha koll på deadlines
 3. Sortera - hur/ var sparar du dina arbeten?
 4. Ha en genomgång med dig själv en gång per vecka.
  • Hur långt har jag kommit?
  • Vad har jag kvar?
  • Vad behöver jag för att komma vidare?
  • Vad måste jag prioritera?
 5. Gör ett schema för “hemmaplugg” och följ det!

Givetvis hjälper vi dem med detta när de behöver det. Vi har även koll på alla inlämningsuppgifter de har att göra i de olika kurserna de läser.

D: Vad gör detta för skillnad för eleverna som kommer till strukturstugan?

L: I de flesta klasser är det många elever, 32 stycken är inget ovanligt - detta gör naturligtvis att det är mycket ljud i klassrummet och många har svårt att koncentrera sig.

Eleverna upplever att det är mer lugn och ro här och att de får hjälp på en gång när de är här - vi har max 3 elever samtidigt - många av eleverna klarar sina studier mycket bättre tack vare detta stödet och får fler godkända betyg. Det är viktigt både för eleverna och oss vuxna att vi får en relation till varandra.

En bidragande anledning till att det går bättre för eleverna i strukturstugan är att de kan få hjälp av klass/skolkamrater som i sin tur blir duktigare själva när de delar med sig av sina kunskaper.

D: Vill du dela med dig av ett strukturknep du själv kommit på?
L: Jag har inte kommit på det själv men snappat upp på någon föreläsning: Att göra ett schema för hela veckan (7 dagar) från kl.08.00 –22.00 och lägga in all tid som är upptagen av skoldagar, träning osv, då ser de hur mycket tid som är ledigt och som de kan använda till skolarbete. Jag brukar uppmana dem att avstå från skolarbete på fredagskvällar då jag menar att de måste vara lediga någon kväll.

D: Tusen tack, Laila!

Och hur gör du?

Vill du också dela med dig till mig av hur du använder det du läst i min bok eller i mitt veckobrev? Det är oerhört kul för mig att ta del av, så maila mig eller kommentera nedan.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.