STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Jan

Drygt tio tips för att lyckas med din att-göra-lista


Datum: 2010-01-20 10:16 Kommentarer: 0 st

Ett verkningsfullt sätt att få gjort rätt sak i rätt tid med lätthet är att använda sig av en att-göra-lista, där man skriver upp allt man har att göra och bockar av när man gjort dem. Den största vinsten är som jag ser det att man inte längre behöver försöka komma ihåg allt i huvudet och istället kan man koppla av i vetskapen att allt man ska göra finns i listan.

Men, hur många är vi inte, som bestämt oss för att börja med att-göra-listor, satt igång och efter ett tag märkt att på listan står det vi inte hinner göra eftersom vi gör det vi försöker komma ihåg i huvudet? Var och i vilket format du väljer att ha din lista är avgörande för hur väl den kommer att hjälpa dig.

Här kommer tio, nej, elva tips för att lyckas med en att-göra-lista som håller i längden.

 1. Lång livslängd

  Snarare än att skriva en ny lista varje dag, behåll din lista över tid. Då slipper du på nytt skriva upp saker du skrev upp förra veckan, men inte hunnit med att göra. Du undviker också glömma bort att skriva upp saker denna vecka, som du kom ihåg att skriva upp förra veckan. Kort sagt, en lista som du behåller över tid kräver mindre kraftansträngning.

 2. Lättillgänglig

  Du ska lätt kunna slänga en blick på den, utan att behöva vänta på att den ska “starta upp”. Får du vänta en stund eller om du behöver ”bläddra” fram till listan i en meny, kommer du snart att tröttna.

 3. Överskådlig

  Se till att den är lättöverskådlig. Du ska lätt kunna få en överblick över vad som finns att göra. Kan du dessutom se att-göra-uppgifterna grupperade i olika kategorier (kund, målsättning, projekt el dyl) ger det dig ännu bättre översikt.

 4. Sorterbar

  För en del är det ett stort plus om det är lätt att sortera listan på många olika begrepp, t ex datum för deadline, kontext (d v s sammanhang där uppgiften kan slutföras), kontaktperson, projekt.

 5. Lätt att redigera

  Du ska lätt kunna lägga till, ändra och ta bort uppgifter. Om det känns krångligt att skriva in nya uppgifter, kommer du snart att sluta med det och istället börja ha dem i huvudet. Är det knepigt att dölja eller ta bort uppgifter som är avslutade, kommer du tröttna på att behöva ”tänka bort” allt ovidkommande som står i listan.

 6. Portabel

  Den ska vara portabel. Du ska lätt kunna ta med dig listan var du än går. Utom i badet. Eller kanske också i badet, förresten, om du har lätt för att få idéer där.

 7. Använd kontexter

  Gör listan kontexttaggad. Om du kategoriserar varje uppgift efter var någonstans du kan göra den (t ex vid telefonen, vid dator med internet-anslutning, på kontoret), kommer du lätt att hitta vilka uppgifter som går att göra just nu där du är.

 8. Var konsekvent

  Skriv upp allt som tar längre tid än två minuter att göra, så du kan lita på att allt som finns att göra faktiskt också finns i att-göra- listan. Det som tar mindre än två minuter att göra, gör du med en gång.

 9. Var konkret

  När du skriver upp en uppgift, se till att du uttrycker tydligt vad det är som ska göras. Se också till att det verkligen är en uppgift du kan slutföra i ett enda moment så det inte är ett projekt som i själva verket består av flera uppgifter.

 10. Integrera det privata och jobbet

  Ha alla att-göra-grejer i listan, såväl dina privata som de som hör till jobbet. Din goda struktur gör nytta också på fritiden. Du kan lita på systemet först när allt du har att göra finns i listan.

 11. Slutligen, gör på ditt sätt

  Ta intryck av goda råd från struktörer och andra, men välj en utformning och de vanor som passar just dig och ditt sätt att arbeta, så att du tycker att det ska bli kul att jobba med listan. Se till att den är snygg, om stil är viktigt för dig. Skulle det visa sig att ditt sätt ändå inte funkar som du vill, lyssna på en struktör och de andra igen, bestäm dig för en ny variant och testa den.

Hur gör du?

Har du andra erfarenheter eller kanske egna tips när det gäller att-göra-listor? Lämna en kommentar nedan.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.