Var personlig, så lyckas du med delegeringen
Datum: 2023-11-02 10:00
Allt kan vi inte göra själva här i världen. Vi behöver ofta ta hjälp av andra för att få saker gjort. Kanske har vi mer att göra än vad vi har utrymme för och behöver avlastning, kanske har vi inte kunskap nog till allt som ska göras i en större uppgift och behöver någon annans expertis. Så, vi delegerar. Vi ber någon annan om att göra något för oss.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Uppgiften är konkurrensutsatt
Men, andra har också annat att göra. Också de har en diger att göra-lista med uppgifter att prioritera bland. Är vi beroende av att vi får något senast en viss dag, gäller det att den vi delegerat till prioriterar “vår” uppgift så att den hinner slutföra den i den tid vi bestämt.
Piskor och morötter
Säkert har du från gång till annan lagt märke till hur andra som delegerar till dig försökt få just sin delegerade uppgift att hamna högt i din prioritering genom att ta till ett och annat knep. Någon låter extra barsk, någon stryker medhårs och smickrar, någon försöker få det att låta som att det är en smärre kris och att vi alla då måste släppa allt annat.
För hand eller för-tryckt?
En amerikansk studie antyder att vi istället kan ta till ett avsevärt trevligare knep som är nog så effektivt för att få andra att prioritera det vi vill ha deras hjälp med. Randy Garner vid Sam Houston State University i Texas skickade en omfattande pappersenkät att svara på till 150 slumpmässigt utvalda professorer. Femtio av dem fick enkäten tillsammans med ett tryckt, formellt följebrev. Till femtio andra skrev Garner en hälsning för hand på följebrevet och till de sista femtio skrev han hälsningen på en gul post-it-lapp som han satte på följebrevet.
Vad hände? Jo, de som fått hälsningen på den gula lappen svarade i dramatiskt större utsträckning på enkäten än de andra: 76% av respondenterna svarade (handskriven gul lapp) jämfört med 48% (handskriven hälsning på följebrevet) och 36% (följebrev utan handskriven hälsning).
Det personliga avgör
Är det den gula lappen som gör det? Garner gjorde ett par tester till, med återigen handskrivna gula lappar, tomma gula lappar, inga gula lappar, längre enkät, kortare enkät, olika slags hälsningar och så vidare.
Vad han fann var att när enkäten följdes av en personlig hälsning, gärna skriven på en gul lapp som syns tydligt, var det påtagligt fler som svarade på enkäten. På så sätt fick enkätifyllandeuppgiften högre prioritet bland alla uppgifter respondenterna hade att göra.
Garner drog slutsatsen att när delegeringen är personlig och vi uppfattar den som en fråga om hjälp från en person till en annan, på ett närmast förtroligt sätt, vill vi i större utsträckning än annars göra det vi blir ombedda. Vid närmare eftertanke är det tämligen naturligt. Ber någon oss om något personligen vill vi mer hjälpa till än om en grupp eller organisation i stort meddelar att något bara ska göras.
Gör så här
Vill du ta fasta på vad Garner fann och hur han tolkade resultaten, gör så här:
När du delegerar något idag och de närmaste dagarna, fundera ett varv extra på hur du kan göra delegeringen mer personlig än tidigare, så det blir påtagligt att du ber om en tjänst från en människa till en annan?
Det behöver inte alls inbegripa en post it-lapp, utan kan vara på ett helt annat sätt som “bara är så du”.
Hur? Det vet du och ingen annan.
Tillbaka i rätt tid
För, om vi är mer personliga i vårt tilltal när vi delegerar något till någon annan, kommer vi i större utsträckning få det vi bett om i den tid vi behöver, eftersom det vi delegerat får högre prioritet hos mottagaren — åtminstone att döma av Garners studie. Dessutom blir det trevligare, vilket är en anledning så god som någon.
Hur gör du?
Vad har du för knep för att det du behöver hjälp med ska få hög prioritet hos dem du delegerat till? Berätta för mig!
(Men, vilka uppgifter kan du be om hjälp med? Jag kan hjälpa dig lista ut det.)
Du kan få mer sådant här!
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.