STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

03 Apr

Ta reda på vad du kan be om hjälp med


Datum: 2017-04-03 16:01 Kommentarer: 0 st

En av alla orsaker till att vi understundom kan få för mycket att göra är att vi gör sådant som någon annan lika gärna skulle kunna göra. Somliga har lätt för att be andra om hjälp och andra har det inte. En tredje sort är vi som bara inte kommer på att vi skulle kunna be andra om att göra något vi har svårt att hinna med. Det faller mig helt enkelt sällan in att en del av uppgifterna på min lista lika gärna skulle kunna stå på någon annans.

Att få hjälp är ett förtroende
Ändå är det ofta tämligen lätt att få hjälp när vi frågar. Jag har svårt att föreställa mig den som inte tycker om att hjälpa andra - så länge som de egna uppgifterna också hinns med. Att bli ombedd att ta över en uppgift från någon annan kan rent av kännas som ett erkännande, som att få ett förtroende att göra något som behöver bli bra gjort.

Om inte allt, så ändå något
Får vi ett “nej, tyvärr, inte just nu”, är det inget nederlag. Det kan såklart vara så att alla andra kollegor också har alldeles för mycket för stunden och att de behöver prioritera sina uppgifter i första hand, men kanske kan vi få avlastande hjälp från någon “utifrån” eller med någon uppgift som inte har att göra med själva kärnjobbet. Oavsett vad vi blir av med innebär det en lättnad när vår lista är lång.

Om du, liksom jag, sällan spontant kommer på att du kan be andra om hjälp, kan det vara av nytta att då och då aktivt ta reda på vad som du har att be om hjälp med - som precis just nu.

Gör så här
Om du vill, gör nu så här:

  1. Titta helt enkelt igenom din att göra-lista och leta efter uppgifter som du inte prompt behöver göra själv. Hittar du några, innebär det inte att du måste be andra om att göra dem, men du kan.

  2. När du finner en lämplig uppgift, fråga dig vem du skulle kunna be om att göra den istället för dig. Kommer du inte alls på någon, fråga en kollega om den har någon idé på person.

  3. Antingen, be personen ifråga om hjälp nu direkt eller skriv en att göra-uppgift om att du ska göra det sedan, så är du åtminstone ett steg närmare avlastning.

Mer utrymme för det viktiga
Om du hjälper dig själv att finna uppgifter du kan be andra om hjälp om, kommer du att få mer tid till det som är viktigt - det vill säga de uppgifter som bidrar till de mål just du ansvarar för och som just du är den rätta att göra. För, om vi ska vara krassa, är tid du ägnar åt andra uppgifter tid du inte kan lägga på de viktiga. Får du en god erfarenhet av att be om hjälp, kommer du också allteftersom mer spontant komma på att du kan göra så.

Hur gör du?
Hur gör du för att finna uppgifter du kan ta hjälp med? Faller det sig helt naturligt för dig eller har du någon metod eller ett knep? Skriv i så fall en kommentar och dela med dig. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.