Skriv omgående upp det du inte gör omedelbart
Datum: 2023-11-13 09:00
När skriver du din att göra-lista? Det är en fråga jag får ibland. För den som är van vid veckolistor och vid att skriva lista för vad som ska hinnas med nästa dag, ligger den nära till hands. För en del av oss har listskrivandet funktionen att lägga planen över vad som ska hinnas med den närmaste tiden — en plan som ofelbart spricker, eftersom det “dyker upp” saker hela tiden, som mail, oförutsedda telefonsamtal, omplaneringar och annat.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Mitt svar är därför “när som helst” eller “hela tiden”. När som helst som jag kommer på eller får till mig en ny att göra-uppgift som jag inte gör med en gång, skriver jag den till min lista — oavsett var jag är eller när. Hela tiden under dagen, snarare än vid ett särskilt tillfälle, skriver jag saker till listan jag kommer på.
Omplanera istället för att planera
Några av uppgifterna har en förfallodag, andra har det inte. Planläggningen står listan för själv genom att den visar mig vad jag har att göra i förfallodatumordning (om jag vill det) närhelst jag öppnar den. Snarare än att jag planerar vad jag ska göra den kommande dagen, ägnar jag mig åt ständig och snabb omplanering allteftersom “saker” dyker upp som jag behöver förhålla mig till.
Någon gång i veckan tittar jag bakåt och framåt i kalendern och i listan för att fånga upp eftersläntrande uppgifter från dagarna som passerat och göra mig beredd på vad som ska hända de närmaste veckorna. På så vis får jag ett större perspektiv på det jag gör i stunden och ser till att jag dels inte missar något, dels håller god framförhållning med det som ska komma.
Skriv det ogjorda en enda gång
Vitsen med att arbeta på det här sättet är att vi inte behöver lägga onödigt arbete på att planera tid — planeringar som ändå kommer att behöva göras om. Vi slipper att flera gånger skriva om noteringen om samma sak vi ska göra, utan istället skriver vi det en enda gång och stuvar bara om ordningen bland uppgifterna vi skrivit när något oförutsett händer. Skulle vi skrivit listan med jämna mellanrum istället för direkt skulle vi också ha två parallella listor — en “riktig” lista och en bestående av allt vi har i bakhuvudet som vi snart ska skriva till den riktiga listan.
Gör så här
Om du gör på ett annat sätt än jag idag och vill testa hur mitt arbetssätt skulle fungera för dig, bygger det egentligen bara på en enda sak: Du behöver ha din att göra-lista till hands så stor del av tiden som möjligt.
Ta en titt på var du har din att göra-lista (digitalt eller fysiskt) där och när du arbetar. Är den nära nog så att du snabbt kan skriva till en uppgift så fort du kommer på den, även om du då håller på med något annat? Kanske kan du hitta ett sätt att flytta att göra-listan närmare dig, så att du kan notera på den direkt som du får något att göra och du inte gör det direkt.
Om du inte kan ha den med dig hela tiden, kan du komma på ett säkert sätt att skriva ned något “så länge” så att den nedskrivna uppgiften inte glöms kvar eller försvinner? Kan du göra det genom att maila dig själv eller ha ett självklart ställe där du lägger “så länge”-lappen som du tömmer varje dag och fyller på din lista?
Mer gjort, mindre glömt
Om du skriver dina att göra-uppgifter så fort de kommer till dig istället för att skriva nästa dags eller veckas lista med jämna mellanrum, kommer du att få mer tid till att göra uppgifterna, eftersom du slipper ägna dig åt planering som ändå spricker. Eftersom du skriver upp direkt vad du inte gör med en gång, är risken mindre att du glömmer sådant du lovat att göra jämfört med om du med jämna mellanrum ska dra dig till minnes av vad du sagt att du ska fixa till personer du träffat under dagen.
Hur gör du?
När skriver du din att göra-lista? Ja, vad hade varit ditt svar på den frågan? Nu fick du den. Vill du dela med dig av ditt svar så skriv till mig!
(Men, var ska du ha själva listan? Finns det några verktyg? Ja, jag har några favoriter du kan välja bland.)
Du kan få mer!
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.