Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

07 feb.

Planera dina pauser så ökar kreativiteten


Datum: 2024-02-07 09:00
En kopp kaffe med ett leende ansikte ritat i skummet på ett träbord.

När vi har kom­plicer­ade och krä­vande uppgifter att göra, sådana där vi ock­så behöver vara kreati­va, är det lätt hänt för en del av oss att vi dyk­er ner i arbetet och tit­tar upp först några tim­mar senare — när vi är igenom. I bäs­ta fall kom­mer vi i flow” och tiden försvin­ner, vilket för mig är en näs­tan beru­sande känsla.


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Lite väl intensivt ibland?

Men, frågan är om det är så bra. Visst, vi får jobbet gjort, men när vi är klara kan vi känna oss alldeles vimmelkantiga. Det tar lätt på krafterna att inte vila emellanåt. Eller, gör vi helt rätt i att smida medan järnet är varmt och jobba på oavbrutet så länge vi orkar?

En fascinerande studie pekar på att det är att rekommendera att ta paus regelbundet och att det också, faktiskt, gynnar kreativiteten.

Forskarna Lu, Akinola och Mason vid Columbia Business School fann att de testpersoner som bytte uppgift eller tog paus på bestämda tider lyckades bättre i en kreativ problemlösningsövning än de som gjorde det spontant när de kände för det. Orsaken är enligt samma forskare att vid planerade pauser minskar vi risken för att vi fastnar i samma inkörda tankebanor utan vi märker det.

Låt oss därför på förhand bestämma när vi tar paus när vi ska arbeta med någon kreativt krävande uppgift.

Gör så här

Nästa gång du ska arbeta med en uppgift som kräver din koncentration och kreativitet, sätt en timer på när du ska ta paus. Använd timern på din telefon eller, för den delen, en app som låter dig växla mellan att arbeta och ta paus automatiskt. Själv använder jag appen Tomato One (OS X) och det finns otaliga likadana att tillgå - till exempel klockappen i Windows.

Lättare och bättre gjort

Om du tar planerade pauser istället för att pausa när du bara inte orkar arbeta mer, kommer du av nämnda studie att döma lättare (och bättre) få gjort dina kreativitetskrävande uppgifter. Vad det är värt för dig och ditt arbete kan såklart bara du avgöra, men för egen del är detta ett knep jag definitivt vill tillämpa - i synnerhet som det handlar om något så behagligt som ren och skär vila.

Hur gör du?

Hur tänker du kring att ta paus? Har du någon strategi för vila du tillämpar för att fungera som bäst under dina arbetsdagar? Det är många som undrar, så skriv gärna till mig och berätta.

(Förresten, när du väl pausar - ta en påtaglig paus.)


Du kan lätt få fler tips som detta

Medelålders japansk kvinna sitter på ett mysigt kafé i Ikebukuro i Tokyo och läser på sin laptop. Hon bär glasögon.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!