STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

22 May

Ta påtaglig paus när du pausar


Datum: 2017-05-22 14:09 Kommentarer: 0 st

Att göra många saker samtidigt har sitt pris. Att döma av Eyal Ophirs forskning vid Stanford, är de som är tillgängliga i många kanaler (såsom telefon, email, sms, chat) samtidigt eller har många medier igång (såsom musik, strömmande video, Twitter och webbsidor vi har aktiva) under det att de arbetar mer lättdistraherade av yttre faktorer, mer tankspridda och har svårare att snabbt skifta mellan uppgifter.

Samtidigt har jag här och i andra forum talat om nyttan av att lyssna på för oss rätt musik samtidigt som vi arbetar.

Det myckna utan det negativa
Så, vad ska vi göra om vi vill vara väldigt tillgängliga, men inte drabbas av de negativa effekterna av det?

Som så ofta finns det något vi kan göra som åtminstone gör vår tillvaro ett snäpp bättre.

Paus på riktigt
I en halvårgammal studie fann nämligen Thomas E Gorman och C Shawn Green att den som verkligen tar paus ordentligt när den tar paus får mycket mindre negativa konsekvenser av multitaskandet än den som till exempel “slösurfar” under pausen. I synnerhet gäller detta dem som mediemultitaskar väldigt mycket. De fick oproportionerligt större positiv effekt av den ordentliga pausen.

Antal andetag
I studien bestod den påtagliga pausen av att deltagaren under tio minuter räknade sina andetag och tryckte på en tangent för varje andetag och en annan tangent för var tionde andetag. Det var alltså i princip omöjligt att göra något annat än att andas och räkna - en ordentlig paus från det ordinarie arbetet, alltså.

Gör så här
Vill du, liksom jag, testa att ta en mer ordentlig paus när du väl pausar, gör det enkla andetagsräknandet nästa gång du tar paus.

Om tio minuter känns långt, prova med fem.

Är du inte så förtjust i dylika andningsövningar, välj istället något annat sätt att ta en ordentlig paus från det du mest arbetar med. Ju färre intryck du får, desto mer pauseffekt torde det bli (eftersom det är från intrycken vi vill pausa).

Snabbare i vändningarna
Om du tar en påtaglig paus när du pausar, kommer du, av nämnda studie att döma, bli mindre drabbad av intrycksinflödets negativa följder. Du återvinner fokus och blir flexiblare i skiftet mellan uppgifter. Nog är det värt ett försök, om du frågar mig.

Hur gör du?
Hur ser dina pauser ut? Vad är bästa sättet för dig att göra ett avbrott i ditt arbete? Tipsa mig och andra genom att skriva en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.