Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

13 nov.

Hur du skiljer på kalendern och att göra-listan


Datum: 2024-11-13 10:35
En öppen kalender från 2018 ligger bredvid ett linjerat anteckningsblock med en svart penna placerad på det.

Efter­som du gör bäst i att sam­la alla att göra-uppgifter till ett enda ställe, innebär det att du måste väl­ja mel­lan att ha en att göra-lista och att ha en kalen­der? För, om du skulle ha bägge — blir det inte två ställen då? 

Nej. Du ska ha såväl en att göra-lista som en kalen­der. Det blir inte dubbelt och inte split­trat, för du skriv­er inte sam­ma sak­er i att göra-lis­tan som i kalendern. 


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Skilj agnar­na från vetet

I kalen­dern skriv­er du det du har att göra som är klock­slags­beroende, det vill säga att det är vik­tigt att du gör det på ett speci­fikt klock­slag. Möten skriv­er du såk­lart i kalen­dern, för de bör­jar en viss tid. Likadant skriv­er du med fördel plan­er­ade, bokade” tele­fon­sam­tal där du har lovat att ringa en viss tid i kalendern.

Sak­er du har att göra en viss dag, men som det inte spelar någon roll när under dagen du gör dem, skriv­er du med fördel i att göra-lis­tan, med för­fal­lo­da­tum just den dagen.

Slipp för­färligt flyttande

Var­för då, då? Jo, även om du skriv­er lösa” att göra-uppgifter i kalen­dern i en luc­ka” som är ledig, är det inte säk­ert att du gör det du skriv­it just det klock­slag du skrev det på (för det var inte vik­tigt att det görs just då och kanske dyk­er det upp något annat som pré­cis då behöver göras först). Då gäller det att du kom­mer ihåg att anti­n­gen fly­t­ta noterin­gen till en annan luc­ka som lig­ger senare, eller att du då och då tit­tar till­ba­ka i kalen­dern och letar efter sak­er som står där (och ser ut som att de hänt), men som i själ­va ver­ket inte hänt eller gjorts än.

Båda alter­na­tiv­en gör det hela lite krång­li­gare för dig. Mer tid än nöd­vändigt går åt till att admin­istr­era dina noteringar. Du kan inte lika lätt kän­na att du har ryggen fri och att det inte är något du har missat.

Gör så här

Vill du ren­od­la hur du använ­der kalen­dern i rela­tion till att göra-lis­tan, skum­ma nu igenom de när­maste veck­o­r­na i kalen­dern och leta efter sådant du skriv­it där som inte prompt måste göras på just det klock­slaget. Fly­t­ta det till att göra-lis­tan istället.

Dessu­tom, vice ver­sa, gå igenom din att göra-lista och leta efter:

  • att göra-uppgifter som i själ­va ver­ket behöver göras ett visst klock­slag, och
  • uppgifter som du skulle behö­va reservera tid till i kalen­dern för att få utrymme att göra

Lägg in dem som bokningar i kalendern.

Framöver, när du ska notera något du har att göra som du inte gör direkt, frå­ga dig: Är det klock­slags­beroende?” — om så, lägg det i kalen­dern; annars i att göra-listan.

Mer flex­i­bel, min­dre tid till spillo 

Om du särskil­jer kalen­dern från att göra-lis­tan på det­ta sätt, blir det tydli­gare vad som är vad i kalen­dern. Du ser snab­bare om du är till­gäng­lig att träf­fas eller ej och din kalen­der används mer till det den är bäst på. Du slip­per läg­ga tid på att fly­t­ta kalen­der­noteringar och du kan lättare vara säk­er på att det inte är något kvar­glömt ogjort på en dag några veck­or till­ba­ka som du har missat.

Hur gör du? 

Har du något knep eller någon tum­regel du föl­jer när det gäller hur du använ­der din kalen­der? Alla goda råd är välkom­na och min mejl är öppen.

(Har du släppt in luft i kalen­dern?)


Vill du ha mer?

En leende man med hörlurar och en blå jacka står utomhus i ett bergsområde med snötäckta toppar i bakgrunden.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!