Hur du skiljer på kalendern och att göra-listan
Datum: 2024-11-13 10:35
Eftersom du gör bäst i att samla alla att göra-uppgifter till ett enda ställe, innebär det att du måste välja mellan att ha en att göra-lista och att ha en kalender? För, om du skulle ha bägge — blir det inte två ställen då?
Nej. Du ska ha såväl en att göra-lista som en kalender. Det blir inte dubbelt och inte splittrat, för du skriver inte samma saker i att göra-listan som i kalendern.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Skilj agnarna från vetet
I kalendern skriver du det du har att göra som är klockslagsberoende, det vill säga att det är viktigt att du gör det på ett specifikt klockslag. Möten skriver du såklart i kalendern, för de börjar en viss tid. Likadant skriver du med fördel planerade, ”bokade” telefonsamtal där du har lovat att ringa en viss tid i kalendern.
Saker du har att göra en viss dag, men som det inte spelar någon roll när under dagen du gör dem, skriver du med fördel i att göra-listan, med förfallodatum just den dagen.
Slipp förfärligt flyttande
Varför då, då? Jo, även om du skriver ”lösa” att göra-uppgifter i kalendern i en ”lucka” som är ledig, är det inte säkert att du gör det du skrivit just det klockslag du skrev det på (för det var inte viktigt att det görs just då och kanske dyker det upp något annat som précis då behöver göras först). Då gäller det att du kommer ihåg att antingen flytta noteringen till en annan lucka som ligger senare, eller att du då och då tittar tillbaka i kalendern och letar efter saker som står där (och ser ut som att de hänt), men som i själva verket inte hänt eller gjorts än.
Båda alternativen gör det hela lite krångligare för dig. Mer tid än nödvändigt går åt till att administrera dina noteringar. Du kan inte lika lätt känna att du har ryggen fri och att det inte är något du har missat.
Gör så här
Vill du renodla hur du använder kalendern i relation till att göra-listan, skumma nu igenom de närmaste veckorna i kalendern och leta efter sådant du skrivit där som inte prompt måste göras på just det klockslaget. Flytta det till att göra-listan istället.
Dessutom, vice versa, gå igenom din att göra-lista och leta efter:
- att göra-uppgifter som i själva verket behöver göras ett visst klockslag, och
- uppgifter som du skulle behöva reservera tid till i kalendern för att få utrymme att göra
Lägg in dem som bokningar i kalendern.
Framöver, när du ska notera något du har att göra som du inte gör direkt, fråga dig: ”Är det klockslagsberoende?” — om så, lägg det i kalendern; annars i att göra-listan.
Mer flexibel, mindre tid till spillo
Om du särskiljer kalendern från att göra-listan på detta sätt, blir det tydligare vad som är vad i kalendern. Du ser snabbare om du är tillgänglig att träffas eller ej och din kalender används mer till det den är bäst på. Du slipper lägga tid på att flytta kalendernoteringar och du kan lättare vara säker på att det inte är något kvarglömt ogjort på en dag några veckor tillbaka som du har missat.
Hur gör du?
Har du något knep eller någon tumregel du följer när det gäller hur du använder din kalender? Alla goda råd är välkomna och min mejl är öppen.
(Har du släppt in luft i kalendern?)
Vill du ha mer?
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.