Få färre möten med rätt prioritering
Datum: 2024-01-08 09:16
I pausen i en föreläsning häromdagen frågade en av deltagarna mig: “Men, hur gör man med alla möten? Det blir ju bara fler hela tiden. Hur ska jag få utrymme att arbeta med allt annat?”
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Ja, nog är det så för många jag möter om dagarna. Mötena blir allt fler och allt mindre tid finns över för att göra andra uppgifter — till exempel de uppgifter vi på mötena säger att vi ska göra till nästa möte.
Högsta prioritet just då
En egenhet möten har är att de tenderar få högsta prioritet, eftersom de är helt och hållet bundna till en specifik tidsrymd mellan två klockslag. Tackar vi ja till ett möte, bestämmer vi långt i förväg att just den timmen kommer mötet att vara det högst prioriterade att göra — nästan oavsett vad som dyker upp strax före det börjar. Visst, ibland lämnar vi återbud till mötet précis när det ska dra igång för att något högre prioriterat inträffat, men det är ändå i undantagsfall.
”Att mötas” är ett verb bland andra
Låt mig understryka att jag inte tycker att det är något fel med möten som sådana. Att arbeta tillsammans med andra samtidigt i samma rum är såklart det absolut mest effektiva sättet att få vissa saker gjorda. Men, om vi har fler möten än vi egentligen mäktar med, behöver vi få färre. Vi vill då göra oss av med några och behålla några, vilket låter som klassisk prioritering. Och, det är just vad det är.
Allt det vi gör om dagarna, alla verb vi “utför”, kan vi betrakta som att göra-uppgifter som vi antingen gör direkt när vi kommer på dem eller som vi gör senare, efter att de har stått på vår lista ett tag. Vi ringer, vi mailar, vi skickar, vi rapporterar, vi fakturerar — och vi möts. För “att mötas” är också ett verb.
Vi prioriterar i första hand de att göra-uppgifter som är viktiga, det vill säga de som bidrar till de mål vi ansvarar för. På samma sätt kan vi prioritera de möten som är viktiga för att de bidrar till våra mål.
Återigen är målen avgörande
När vi prioriterar bland andra uppgifter, andra verb, är en klassisk metod att i ena vågskålen lägga hur brådskande uppgiften är och i andra hur viktig den är och låta kombinationen av dessa värden avgöra prioriteten. När det gäller möten behåller vi “vikten” i den ena skålen, men i den andra är det inte alltid att vi lägger brådskan. Där kan också läggas hur angelägen vår medverkan är för den som kallat till det, till exempel.
För att undvika att du fyller dagarna med möten som du sedan önskar att du inte hade tackat ja till, bedöm hur viktigt mötet är för de mål du ansvarar för och inte bara hur brådskande eller hur gärna den sammankallande vill ha med dig.
Gör så här
Om du vill, ta nu en titt i din kalender på veckorna framöver. Vad har du för möten inbokade? I vilken mån bidrar de till verksamhetsmålen du ansvarar för att uppfylla?
Är det något eller några möten du skulle kunna avstå ifrån, eftersom de skulle ta tid i anspråk som du skulle kunna lägga på andra uppgifter som mer tar dig närmare målen?
När du nästa gång får en mötesförfrågan, fråga dig om detta möte bidrar till dina mål och väg in det i ditt beslut att gå eller avstå. Bidrar det inte till dina mål, får du såklart ändå tacka ja till mötet, men då i vetskap om att den arbetstiden är spilld i relation till det du ansvarar för att framförallt åstadkomma i ditt arbete just nu.
Mer gjort av rätt saker
Om du prioriterar dina möten inte bara efter brådska och andras önskemål utan också efter hur viktiga de är i relation till dina mål, kommer du att få mer tid till att göra de uppgifter som du framförallt behöver få gjort — de viktigaste. Du slipper att skjuta de viktiga uppgifterna till kvälls- och helgtider i samma utsträckning som annars och behöver inte stressad sitta på möten som inte ger dig någonting alls.
Hur gör du?
Hur gör du för att bestämma dig för vilka möten du tackar ja till, ur strömmen av mötesförfrågningar? Har du andra kriterier än de jag nämnt här? Berätta för mig!
(Känner du förresten till att det finns ett botemedel mot ofokuserade möten?)
Du kan få mer sånt här
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.