Börja i mitten
Datum: 2024-03-19 09:45
När vi ska göra något nytt, något som varken vi eller våra kollegor gjort förut, kan det vara svårt att veta var och med vad vi ska börja. För en del av oss kan det medföra att vi skjuter upp uppgiften för nu och istället gör något lätt så länge.
Tiden går och allt närmare kommer deadline. Såklart hinner vi färdigt i tid, men de sista momenten görs i all hast och kvaliteten i det vi lämnar från oss är inte på den nivå vi önskar. Hade vi kommit igång tidigare, hade det inte blivit så stressigt och hafsigt på slutet, men det var ju så trögt att börja.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Redan den gamle romaren
Strax före år 0 myntade den romerske skalden Horatius uttrycket ”In medias res”, vilket kan översättas med ”I händelsernas mitt”. Det är ett stilistiskt grepp där skribenten börjar mitt i berättelsen för att sedan successivt berätta vad som föregått det dramatiska som läsaren fick höra om först.
Tricket är numera tämligen vanligt och används såväl i skönlitteratur som i film och tv-draman. Du vet vad jag menar om du någon gång sett en thriller som börjar mitt i en stuntspäckad biljakts- och skottlossningsscen, bara för att tre minuter senare övergå i en vinjettbild med texten ”Tre veckor tidigare”.
Från mitten och utåt
Det kan också användas av oss när och om vi inte vet hur vi ska börja, även när vi gör något helt annat än skriver manus. Det kan vara att vi:
- skissar på en komplicerad process över hur något ska gå till
- formulerar ett svårt mail
- förbereder en kritisk presentation
- skapar delsteg i ett projekt som inte liknar något annat vi drivit tidigare
Låt oss börja med det vi vet, något som förmodligen hör hemma en bit in, så kommer vi tids nog att komma till klarhet om vad som ska föregå det.
Gör så här
Om du vill, ta en funderare på om det är något du just nu skjuter upp för att du inte vet hur du ska börja.
Kommer du på något, skriv ned eller skissa fram det som ska hända eller finnas ungefär i mitten, när hela skeendet är igång. För, jag är säker på att du vet åtminstone någonting om vad som ska vara med, även om du inte har början klar för dig.
Allteftersom, lägg till här och var det du kommer på som ska dit före och efter, i början och i slutet och däremellan. Tids nog har du hela bilden klar för dig — också den först svårfångade början.
Tidigare start, fortare klart
Om du gräver där du står, börjar i mitten och på så vis använder det du har, kommer du igång fortare med uppgiften om du tvekar på hur du ska börja. Istället för att skjuta upp i onödan och bli sen och stressad på slutet, får du gjort det viktiga med bättre framförhållning och kan hända hinner du titta över det en extra gång innan du lämnar det ifrån dig, med ännu högre resultat som följd. Nog är det väl värt att testa?
Hur gör du?
Har du tillämpat det här knepet eller något liknande? Mejla mig gärna ditt bästa tips!
Förresten, Horatius skrev också ”Dimidium facti qui coepit habet”, vilket betyder ”Hälften av arbetet har den gjort som börjat”. En klok man, uppenbarligen.
(Förresten, det är inget nederlag om du skulle behöva börja igen och igen.)
Du får mer!
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.