STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

30 Sep

Börja igen, och igen


Datum: 2009-09-30 10:27 Kommentarer: 2 st

Har du, liksom jag, någon gång tänkt en tanke som att “jag skulle verkligen vilja arbeta på det där sättet, börja göra så där, men jag har aldrig tid till att börja med det; det är så mycket hela tiden”? Kanske handlar det om att vara bättre förberedd till möten, kanske om att använda att-göra-listor, kanske om att notera vad ni kom överens om efter kundmötet, kanske något annat.

Det fina är att man kan alltid börja just nu. Och man behöver inte börja med att göra hela förändringen på en gång. Tricket kan vara att få stenen i rullning och då behöver man bara rucka på den litet grann, så är nästa putt enklare, och nästa ännu enklare.

Vad får du aldrig tid till?

Vad för vana skulle du vilja börja tillämpa men aldrig fått tid till? Fundera på vad som är minsta möjliga nästa steg i den riktningen. Om det handlar om att jobba med att-göra-listor, bestäm dig för att t ex på en vanlig lapp skriva upp bara de saker som rör sig i huvudet på dig just nu. Om det handlar om att skriva minnesnotat efter möten, ha inte ambitionen att skriva ett helt referat, utan nöj dig med att efter nästa möte skriva bara vad ni kom överens om att vem skulle göra, en mening för varje uppgift.

Om den nya vanan hjälper dig, kommer du att fortsätta. Det är mycket möjligt och rent av troligt att du efter ett tag kommer att komma av dig och sluta med det du bestämt dig för. Då kan det vara lätt att misströsta och ta det som ett bevis för att det inte går att förändra ditt arbetssätt, att du har för mycket att göra för att hinna jobba smartare.

Att börja är gratis

Men, det fina är också att du kan börja igen. Och igen. Och igen. Misslyckas du, kan du börja igen. Att börja är gratis.

… också i din verksamhet

Allt detta är också tillämpbart på en organisation. Om du upplever att ni sitter fast i brandsläckandet och de tunga projekten, så att ni inte har varken ork eller tid att sätta igång det ni vet att ni egentligen borde, gör det enkelt. Vad är minsta lilla nästa steg i den riktning ni vill? Försök inte trycka in en hel hög av uppgifter i ett förändringsprojekt, utan sätt stenen i rullning genom att ta ett, enda litet steg i rätt riktning.

Går det i stå, om ni kör fast - börja igen. Och igen. Rätt som det är har ni kommit en bit på vägen. Rätt som det är har förändringen visat resultat och rätt som det är har ni utrymme att lägga mer energi på just den förändringen. Då har ni redan kommit en bit på väg jämfört med om ni hade väntat tills ni hade tid.

Vad vill du börja med?

Så, vad för ny vana eller nytt arbetssätt vill du börja med? Vad är det minsta lilla steg du kan ta i den riktningen? Om steget tar mindre än två minuter att göra, gör det nu - och du har börjat.

Hur gör du?

Hur gör du för att komma loss och faktiskt börja med saker? Maila till mig och berätta. Adressen är .(JavaScript must be enabled to view this email address). Eller, kommentera nedan. Jag tar gärna del av dina erfarenheter och låter goda idéer berika såväl mig som andra.

Kommentera

Republic

Republic skriver:

#1 - 2009-10-20, 10:25

Intressant synsätt! Tror att det är många som avskräcks från att ta tag i saker och ting eftersom hela projektet känns lite för stort. Tillåter man sig själv att ha möjligheten att börja om ett par gånger så har man snart kommit halvvägs, och då känns det inte heller så svårt att se att man faktiskt kan klara av att slutföra hela projektet.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2009-10-20, 11:17

Precis. Varför gråta över spilld mjölk bara för att det inte blev så som man först hoppats? Det viktiga är inte att lyckas hela tiden, utan att försöka ofta.

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.