Var petig när du ska välja bort
Datum: 2024-06-13 08:00
När du har för mycket att göra och tiden inte räcker till, behöver du göra dig av med uppgifter och/eller hitta sätt att göra de uppgifter du gör snabbare.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Häck, väck, men vad?
Det mest lättillgängliga är troligen att göra dig av med uppgifter, så att du får färre saker att göra och tiden räcker mer till. Det tiden ska räcka till är i första hand de viktiga uppgifterna, som är de som bidrar till de mål du har att nå.
För, mål har du gissningsvis satt på det som är angeläget för att verksamheten ska bli så som ni vill (hur ska vi annars veta om vi lyckas eller inte — om vi inte sätter mål?).
Allt annat än trösklöst
Att få en rimlig och hållbar arbetsbelastning är något av det jag hjälper människor med. Då brukar min klient och jag använda renodlingsverktyget jag bland annat skriver om i strukturboken. Det guidar oss fram till de uppgifter som säkert inte bidrar till målen, men som vi hittills ändå gjort om dagarna och därför är det dem vi ska göra oss av med först (genom att sluta göra direkt, outsourca externt eller delegera internt).
Men, här går en del i fällan. Gör det inte du. Vad gör de för misstag? Jo, när de går igenom vad de gör om dagarna för att skilja agnarna (det som säkert inte bidrar till målen) från vetet (det som definitivt bidrar) beskriver de vad de gör i väldigt svepande termer. De tänker till exempel :
“Personalfrågor — det bidrar definitivt, för utan personal är vi ju ingenting. Försäljning — det bidrar såklart. Och, administration, det är ett måste som helt enkelt hör till. Nej, det finns ingenting jag kan minska på.
Det är hopplöst.”
Lösningen ligger i detaljerna
Var istället mer specifik och petig, rent av petimetrig, när du väljer bort uppgifter. Det som tar tid om dagarna är konkreta verb. Du ringer, mailar, skriver, skissar, letar, sammankallar, sammanställer, rapporterar, attesterar.
Inom “försäljning”, “administration” och “personalfrågor” döljs en mängd detaljuppgifter uttryckta som konkreta verb. Det är inte säkert att alla uppgifter du gör inom “personalfrågor” bidrar till målen. De som inte gör det är de du ska söka göra dig av med i första hand.
Gör så här
Om du nu har för mycket att göra och du vill få en rimligare arbetsbelastning, gör något av två saker idag:
- fundera en stund på vad du har att göra i veckan som inte bidrar till de mål du har att uppnå just nu, eller,
- logga under veckan allt du gör så detaljerat du kan och titta på fredag igenom listan efter uppgifter du gjort som inte bidragit
De uppgifter du hittar, försök göra dig av med åtminstone någon genom att helt sluta göra den, anlita någon externt som gör den eller delegera den till någon annan internt.
Kan du inte bli helt av med den i ett nafs, ta i alla fall det första steget, som till exempel kan vara att uppmärksamma din chef på att du fått saker att göra som tar tid ifrån det du egentligen bör arbeta med så att ni lättare når verksamhetsmålen.
Mer effekt direkt
Om du är specifik och detaljerad när du letar uppgifter att göra dig av med, kommer du att lättare hitta vad du söker. Du får snabbare effekt av din optimeringsinsats och slipper den tunga känslan av vanmakt inför en alldeles för slitsam situation.
Hur gör du?
Vad är ditt bästa knep för att få tiden att räcka till när timmarna tryter? Dela gärna med dig av tankar och tips i ett mejl till mig!
(Vet du, jag har faktiskt skrivit en hel bok om att prioritera, när jag tänker på det.)
Du kan få mer sånt här
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.