STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

17 Nov

Slipp sortera-högen nu


Datum: 2015-11-17 14:10 Kommentarer: 0 st

Har du en “sortera”-hög? Du vet, en sådan som ligger där på skrivbordet “så länge” och som du snart ska ta tag i och som har legat där ett rätt så bra tag.

Kanske har du stuvat undan den i bokhyllan för att slippa se den, men även om du vänder ryggen till när du sitter och arbetar, känner du högst påtagligt hur den i det närmaste hänger över dig.

Eller, glömmer du den så fort du tittar åt ett annat håll, men blir du smärtsamt påmind om att den finns varje gång du vänder dig om?

I gott sällskap
Om du helt saknar pappershögar har du inget att hämta i veckans brev, men om du istället tillhör den stora majoriteten av dem jag möter i min vardag, vill jag berätta hur du redan idag kan slippa “sortera”-högens tunga börda.

För, visst väger den tungt. Blir vi påminda om och om igen att vi fortfarande inte fått undan den där högen är det lätt att vi känner dåligt samvete och åtminstone för mig är det få saker som gör mig så matt som just det.

Bli av med bördan
Att gå igenom högen är verkligen lätt att skjuta upp och när det gäller sådana surdegar är universalknepen till exempel att:

  1. dela upp i små steg, och
  2. boka tid då vi gör det vi skjutit upp

Vitsen med att göra oss av med högen är dels att vi slipper se den längre och bli distraherade av den, dels att vi slipper den där “jag borde ha gjort för länge sedan”-bördan.

Så, gör något åt den nu direkt, även om du inte hinner sortera, för det behöver du inte göra nu.

Gör så här

  1. Bestäm dig för om du, när du en annan dag går igenom högen, kommer att gå igenom hela på en gång eller om du vill ha hand om den en bit i taget. Kan du inte avgöra, låt mig bestämma att du delar upp den i mindre delar.

  2. Kolla din kalender och hitta den första timme du skulle kunna vika för att ta hand om hela eller första delen av högen.

  3. Boka ett möte den timmen och kalla mötet antingen ”Sortera högen” eller något kryptiskt om du inte vill att dina kollegor ska se varför du inte kan ta ett möte då.

  4. Så, nu har du bestämt dig för när du tar hand om ”sortera”-högen. Det hänger inte i luften längre. Du behöver inte känna dig nedslagen över att du ännu inte tagit tag i den för du har faktiskt bestämt dig för när du gör det, så nu blir den av. Men, du skulle ju slippa högen också.

  5. Om du har en tickler file, d v s en hängmappbaserad tidsmaskin för papper, lägger du hela högen eller en lagom portion (fem cm?) i den mapp som representerar den dag du bokade in timmen på. Har du inte en tickler file, portionera ut högen i några C4-kuvert och skriv högsorteringsdagens datum på det första kuvertet. Kalla de andra kuverten ”Sortera hög, del 2”, ”… del 3” et cetera om du idag inte vet när du tar resterande delar. Lägg kuverten i en hög (!), men där du slipper se dem i väntan på att den beslutade sortera-dagen infaller.

  6. För att vara extra tydlig för dig själv, notera i mötesbokningen var högen finns, det vill säga i tickler file-mappen eller där du lagt portionskuverten.

Syns inte, men finns ändå, men känns inte
Visst, inte en smula av högen är borta, men du har fattat ett beslut om när du kommer igenom den och till dess slipper du se och distraheras av den. Den hänger inte längre över dig, utan du har en strategi för att till slut bli av med den. Du får redan nu en försmak av hur det kommer att kännas när den är borta, för den är ur syn och därmed också ur sinn.

Hur gör du?
Hur gör du för att inte få en “sortera”-hög alls? Skriv gärna en kommentar kring detta nedan. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.