Sätt det sista steget när du tagit det första
Datum: 2023-03-30 11:00
För att komma igång med något stort som ska åstadkommas, definierar vi det första steget som en att göra-uppgift och gör den. I synnerhet är det en effektiv metod för att komma igång med sådant vi skjuter upp.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Nämn det vid sitt rätta namn
Det som är stort som vi har att göra, som består av flera steg och som tar längre kalendertid än en arbetsdag kallar vi i struktursammanhang för “projekt”. Det kan vara klassiska projekt med styrgrupp, projektgrupp och projektplan, men det kan lika gärna vara annat vi har att göra som vi behöver komma tillbaka till då och då och göra saker på för att slutligen kunna säga att det är “klart!”.
De där evighetsprojekten
Men, vad jag ser hos mina adepter är ofta att det vi kallar projekt aldrig tar slut. De finns på den projektöversikt vi försett oss med och där står de — vecka ut och vecka in; i år och nästa år. Aldrig känner vi att vi helt kan bocka av dem och betrakta dem som klara.
Är vi färdiga med vad som skulle kunna betraktas som en omgång är det strax dags för nästa av samma slag. Det kan handla om någon slags marknadsföringsaktivitet, etablering, planering eller förbättringsarbete. För en av mina flitigaste adepter just nu är projektet inköp av nästa säsongs klädkollektion till butiken.
Men när är det klart?
Säkert upplever du, liksom jag, att det är skönt motiverande och lättande att bocka av färdiga att göra-uppgifter. Lika ljuvligt befriande är det att bocka av projekten och de stora uppgifterna. Vi blir av med något och har utrymme för att göra mer och nya saker. Härligt!
Men, om vi inte gjort klart för oss hur vi vet att projektet är klart, ligger de kvar aktiva och vi går miste om detta stora avbockande.
Därför, tydliggör idag för dig själv vad som gör att du kan bocka av var och ett av dina projekt.
Gör så här
- Ta fram din översikt över projekt och stora uppgifter. Kanske har du den i din att göra-lista genom att du grupperat att göra-uppgifterna efter vilket projekt de tillhör.
- För var och ett, bestäm vad det sista du gör är innan du bockar av, även om detta är om många år.
- Är det att arkivera dokumentationen?
- … att skicka in slutrapporten?
- … att publicera resultatet?
- … att skriva på kontraktet?
- … att attestera sista fakturan?
- Definiera det sista steget som en att göra-uppgift med ett konkret verb.
- Lägg till att göra-uppgiften till din att göra-lista och inled den med ett prefix i formen “Sista steget: ” el dyl, så det är tydligt för dig att när du bockat av den, kan du bocka av hela projektet.
- När varje projekt fått ett tydligt nästa steg, är du klar.
Tydligt avslut känns än bättre
Nu kommer du att få bocka av fler projekt och njuta av det, för det är tydligt för dig när de är klara. Istället för att uppleva att det “bara blir mer och mer”, känner du hur du kommer framåt, framåt.
Hur gör du?
Hur gör du för att göra tydligt för dig när ett projekt är klart? Dela dina kloka tankar med mig!
(Jag hittade förresten fem olika sätt att visa dig själv att du tar dig framåt i projektet under tiden.)
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.