STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

13 Jun

Så klarar du lättare dina egna deadlines


Datum: 2016-06-13 10:53 Kommentarer: 0 st

“I love deadlines. I love the whooshing noise they make as they go by.” - Douglas Adams

När vi vill försäkra oss om att något blir gjort är en strategi att sätta en deadline då det ska vara klart. Det kan våra något vi ska leverera till någon annan eller något vi vill slutföra för oss själva. Men, vissa deadlines flyger lättare förbi än andra.

Har du varit med om att du prioriterat en uppgift för att någon har ropat om den eller rent av låtit arg, har du säkert också (liksom jag) prioriterat en deadline framför en annan för att den innebar att du skulle avrapportera något till någon, medan den bortprioriterade deadlinen bara var en du satt för dig själv.

Svagheten blir en styrka
Det är utmärkt. För, uppenbarligen har vi då ett verktyg, ett knep, som hjälper oss att få vissa saker gjorda och då kan vi använda det till vår fördel. Har du något du verkligen vill få gjort i tid, sätt en deadline och, dessutom, lova någon eller några att du då ska avrapportera något, leverera något eller visa något. Detta även om det är något du ska göra för din egen nytta och inte för någon annan.

Gör så här

 1. Ta en titt i din att göra-lista och på din projektöversikt. Har du något du vill få gjort som du skjutit på längre än du önskar? Välj några saker eller någon sak och hitta på en tydlig deadline i så motto att du formulerar vad som ska vara klart när och då i vilken form.

 2. Tänk efter vem eller vilka du skulle kunna involvera i den här deadlinen:
  • Ska du göra en dragning om detta på nästa ledningsmöte?
  • Ska du skicka kunden den första skissen den 23:e denna månad?
  • Ska du ha kommit så långt i arbetet att du har tre fördjupande frågor att ställa till din affärsbekant när ni äter lunch första tisdagen i nästa månad?
  • Ska du berätta hur långt du kommit för din kollega på fredag?

 3. Bra. Men vänta, det är inte klart än. Berätta för den eller dem du involverar att du just ska avrapportera, fråga, visa, skicka eller annat när du ska göra det.

 4. **Nu** har du gjort det lättare för dig att hålla din deadline, för inte vill du säga till de andra att "Äsch, det blev inget." eller "Jag hann visst inte."

Löftet till den andre väger tyngre
Om du avtalar med någon att du ska leverera något på deadline, om det så bara är information, kommer deadlinen att väga tyngre för dig än annars. Fler saker du vill få gjort blir gjorda och du tar dig närmare dit du vill snabbare, eftersom du skjuter färre saker på framtiden.

Visst, det går att uppleva att detta är att sätta större press på en själv. Blir trycket större än du mår bra av, sänk ambitionerna, sträva efter färre avklarade saker och sätt inte så många deadlines. Då blir de deadlines du ändå sätter mer värda att ta på allvar.

Hur gör du?
Hur gör du för att ta dina egensatta deadlines mer på allvar? Säkert finns det andra knep än detta. Skriv en kommentera och dela med dig av dina. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.