Så gör du mapparna lättfunna
Datum: 2023-10-17 15:00
En central aspekt av ett strukturerat arbetssätt är att ha ordning — på våra dokument och annat vi behöver för att få vårt jobb gjort. Kanske är det också detta många av oss kommer att tänka på i första hand när vi hör ordet “struktur”. Mappstruktur, sortering, ordning och reda.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Jag har i en kort video för ett tag sedan svarat på frågan om hur man med fördel namnger filer med en konsekvent syntax (det vill säga att filnamnet har samma form varje gång), men hur är det med mappar?
Söka eller mappa?
De allra flesta av oss sparar filer i något slags digitala mappar på datorn, på servern, i molnbaserade lagringstjänsten och kanske också i mailboxen. Även om somliga skanderar att mappstrukturer hör till historien och att det nu är bara fri sökning som är modellen, trivs åtminstone jag med att spara mina dokument i en tydlig, mappad ordning.
Samtidigt är det såklart smidigt att söka upp de dokument och mappar vi vill åt, så om du är som jag vill du ibland “klicka dig fram” till rätt mapp och ibland snabbt söka fram den genom att skriva dess namn.
Två tumregler för mappnamnen
Men, vad ska mappen heta så vi lätt hittar rätt?
Jo, när vi namnger våra mappar, kan vi låta oss vägledas av två principer:
- Namnets form ska vara gemensam
Om mapparnas namn har en konsekvent form, kan vi lättare gissa vad de heter när vi ska söka efter dem även om vi inte exakt minns deras namn. Vi formar namnen genom att kombinera komponenter såsom tema, organisationsenhet, kundnamn, dokumenttyp, år, månad, informationsursprung, status på dokumenten i mappen eller vad som är relevant för dokumenten vi ska spara i mappen. Alla sorts mappar behöver inte ha exakt samma form på namnet, men mappar som innehåller liknande information (men för olika kunder, år, geografiska områden el dyl) har med fördel konsekvent formade namn. - Namnet ska vara unikt
När vi söker efter en mapp vill vi så fort och enkelt som möjligt se vilket av sökresultaten som är det rätta. Har vi följt den första principen, om att formen ska vara gemensam, men namngivit mappar på olika ställen med exakt samma namn, kommer det ta onödig tid att ta reda på vilken av alla mappar med samma namn i sökresultatet som är den vi söker. Välj därför någon komponent i namnet som är unikt för varje mapp, det vill säga det som skiljer den från alla andra mappar av samma sort.
Gör så här
Vill du göra ditt mapphittande ett snäpp enklare, gör nu så här:
- Välj något ställe där du sparat digitala dokument och filer. Det kan vara lokalt på din dator eller på en lagringsplats som du delar med andra — i organisationen eller utanför.
- Ta en titt på mapparna du direkt ser. Är de namngivna unikt men i en konsekvent form?
- Ser du någon eller några mappar som kan namnges på ett bättre sätt, ändra direkt om du fritt förfogar över lagringsstället eller bestäm dig för när du tar upp frågan med de andra som disponerar mapparna om ni är flera som sparar och hämtar dokument där. Det kan vara på ett lämpligt möte inom kort eller något annat forum ni använder för att fatta enkla gemensamma beslut.
Rätt, lätt som en plätt
Om du namnger dina digitala mappar i en gemensam, konsekvent form och samtidigt med unika namn, kommer du lättare att hitta rätt mapp — i synnerhet när du söker, men också när du “klickar dig igenom” en mappstruktur (eftersom du då lätt ser var du är). Istället för att lägga tid på att lista ut vilken mapp som är den rätta, är det självklart för dig så fort du ser namnet. Enkelt och smidigt.
Blir du flink på att söka specifikt, kommer du kanske rent av att då och då få ett sökresultat som bara innehåller det du behöver just då!
Hur gör du?
Vad använder du för princip för att namnge dina mappar på ett sätt så du lätt hittar vad du söker? Berätta för mig!
(Förresten, har du gjort dig av med “Gamla skrivbordet”-mappen?
Vill du ha fler tips?
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.