STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

13 Feb

Råd bot på din tidsoptimism


Datum: 2017-02-13 15:57 Kommentarer: 0 st

Att tro sig själv och tillvaron om gott är ett skönt förhållningssätt, men optimism om hur lång tid något tar slår alltför ofta hårt tillbaka.

Det tar längre tid än vi trodde att transportera oss dit vi ville hinna i tid. Uppgiften vi ska bli klara med tog längre tid att färdigställa. Leveranstiden av det vi behöver till en viss dag var alls inte så kort vi antog. Situationer som dessa är typexempel på tillfällen i arbetsvardagen som det kör ihop sig.

Om du betecknar dig som tidsoptimist, känner du igen dig i att det ofta blir stressigt på slutet - fastän du hade uppskattat hur lång tid det skulle ta. Det tar på krafterna att så ofta behöva skynda och det är lätt att med tiden känna sig som en som alltid är hopplöst sen.
Det finns dock hopp.

Jag har varit inbiten tidsoptimist (och fick ta digra konsekvenser av det) och mig hjälpte ett enkelt knep jag började anamma och som jag vill dela med mig av till dig idag. Kanske har också du nytta av det.

Dubbelt upp!
När jag hade tröttnat på att vara den ständigt jäktande tidsoptimisten, bestämde jag mig för att dubbla den tid jag spontant uppskattade att något skulle ta.

Tänkte jag “jag hinner dit på tio minuter”, svarade jag mig “bra; då säger vi tjugo”. Var jag på väg att säga till någon “du har det imorgon”, hejdade jag mig och ändrade till “i övermorgon”. Skulle jag på kvällen sätta väckningen på kl 6, för “inte tar det mer än en halvtimme att komma iväg”, valde jag istället kl 5:30.

Jag ser inte riktigt logiken i att jag med denna tumregel skulle bli bättre på att uppskatta tidsåtgången rätt, men av någon anledning blev jag det. Nu dubblar jag inte längre (eller, kanske märker jag inte ens att jag gör det) och jag slipper få knappt om tid på slutet alls lika ofta som tidigare.

Gör så här
Vill du testa om detta busenkla knep kan råda bot också på din tidsoptimism, dubbla från och med idag den tid du spontant tror att något kommer att ta när du gör en tidsuppskattning. Det är allt.

Mer utrymme med en gång
Om du på detta sätt dubblar varje uppskattad tidsåtgång, skaffar du dig direkt bättre framförhållning samtidigt som du ger dig själv en bättre chans att få erfarenhet av hur lång tid saker egentligen tar - när du inte behöver skynda.Visst, allteftersom du blir mer av en tidspessimist än en -optimist och blir bättre på att uppskatta tidsåtgången rätt, kommer du att få mer och mer extra tid över. Men, nog finns det alltid något du kan göra av den tiden i värsta fall - särskilt som vi med teknikens hjälp alltmer kan arbeta var som helst och när som helst. Du behöver ju inte heller hålla på i all framtid, utan om du efter ett tag märker att du alltid får oerhört mycket tid över för att du tagit i i överkant, kan du rätt och slätt sluta med knepet.

Hur gjorde du?
Gjorde du på ett annat sätt för att råda bot på din tidsoptimism? Skriv och berätta i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.