STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

13 Feb

Gör detta året ett snäpp bättre


Datum: 2017-02-13 15:41 Kommentarer: 0 st

Idag är en annan dag än igår. Detta år är ett annat än det förra. Även om tiden ibland tycks vara en illusion, kan vi betrakta ett årsskifte som en övergång in i något nytt - ett nytt kapitel, inlett av ett oskrivet blad.

Ett nytt år är ett utmärkt tillfälle att förändra något. Också varje ny dag är ett utmärkt tillfälle till förändring, men åtminstone jag upplever ett nytt år “extra nytt” eftersom jag så ofta blir påmind om att det skiljer sig från det förra varje gång jag skriver “2017” istället för “2016”.

Nu, alldeles i början, har du ett lysande läge att låta det här året bli annorlunda än det förra, ett snäpp bättre, också när det gäller din struktur i arbetsvardagen.

Knappast blankt och tomt ändå
Vi säger “ett oskrivet blad” om det nya året, men jag gissar att också du redan nu har en hel del på agendan de närmaste månaderna. Utrymmet för nya förbättringar är knappast så mycket större än det var innan årsskiftet. Låt oss därför ha en rimlig nivå på ambitionen och bestäm dig för en och endast en sak att förbättra när det gäller din struktur den närmaste tiden.

Gör så här
Om du vill;

 1. Fundera en minut på vad som inte var som du önskat under förra året. Var det något i hur du arbetade som du inte trivdes med? Var det för mycket av något? För lite av något annat? För många mail? För mycket att göra? För många projekt samtidigt? För lite ostörd tid? För få inslag av något nytt? För sällan nya utmaningar som inspirerade dig? För mycket distraherande papper och högar vid din arbetsplats? För många påminnelser från andra om att reseräkningen ska in?

 2. Välj en sak att förbättra. Om du inte vet vilken, välj den första du kom att tänka på, även om den inte helt säkert är den absolut optimala.

 3. Formulera förbättringen i termer av något som du ska lyckas med regelbundet. Det kan till exempel vara:
  • Arbeta ostörd en timme varje dag.
  • Processa mailinkorgen ner till noll mail varje fredag.
  • Testa något nytt eller gör på ett nytt sätt någon gång varje månad.
  • Ha tre möten eller färre varje dag.
  • Lämna kontoret med tomt skrivbord varje eftermiddag.
  • Be någon om hjälp med något minst en gång om dagen.
  • Eller, något helt annat.
 4. För att etablera den nya vanan som gör ditt år bättre än det förra, prova komikern Jerry Seinfelds metod. För en annan komiker berättade han för några år sedan att han skriver varje dag. Eftersom det ibland känns motigt, motiverar han sig till att göra det genom att kryssa i en kalender varje dag han skrivit sitt beting. Efter några dagar på raken har han en kedja av dagar han lyckats. Ju längre kedjan blir, desto mer motiverad blir han att skriva varje dag, för inte vill han bryta en så lång, fin kedja av segrar. Jerry Seinfeld kryssar på en väggkalender i papper. Det kan du också göra eller lägga in en “klockslagslös” dagsbokning i din digitala kalender med lydelsen “Fixade det!” varje dag du lyckats.

  Eller, gör som jag och använd en vaneetableringsapp till din smartphone som Strides (iOS) eller Habit Streak (Android).

 5. Allt eftersom du upprepar det som ännu är ovant så många gånger att det till slut blir vant, blir din struktur i det avseendet lite bättre och ännu lite bättre. Mäktar du med fler förfiningsinitiativ än ett i stöten eller blir klar med detta enda, välj ett till och fortsätt så.

Sakta men säkert
Om du väljer en sak att framförallt förbättra strukturmässigt under detta året, är chansen större att du lyckas med det, eftersom du har en rimlig ambition om vad du har tid och ork att finslipa utöver allt annat du har att göra. Risken är mindre att du kroknar efter ett tag och istället får du lättare fira den lilla seger i form av en etablerad god vana som gör så oerhört gott för vårt välbefinnande var dag.

Hur gör du?
Vad vill du framförallt förbättra när det gäller din struktur detta året? Skriv en kommentar och dela med dig. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.